به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ حامد سلطانی نژاد گفت: حتی نرمافزار آموزش معاملات ارز را نیز آماده کردیم تا در زمان راهاندازی این بورس در اختیار معاملهگران قرار گیرد.
وی افزود: بالغ بر ۲۰۰ نوع محصول کشاورزی در بورس کالا عرضه میشود و با توجه به متوقف شدن عرضه این محصولات خارج از بورس کالا شاهد قیمتهای منصفانهای برای عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا خواهیم بود و قیمتها در بورس کالا بر مبنای عرضه و تقاضا تعیین میشود.
سلطانی نژاد گفت: در بحث شفافیت و قیمتگذاری در مبنای عرضه و تقاضا و هم پوشش ریسکها مربوط یبه تعهدات طرفین در بورس کالا پوشانده میشود و موارد صحیح معامله در بورس کالا توسط اتاق پایاپای مدیریت میشود.
وی افزود: عرضه جوجه یک روزه در بورس کالا در حال انجام است و قرار شده در گام اول ۲۰ درصد تولید و گام بعدی کل تولید جوجه یک روزه در بورس کالا عرضه خواهد شدو این امر در قیمت مرغ و تخممرغ بسیار تاثیرگذار است و با توجه به اینکه کالای استراتژیکی است در قراردادهای بلند مدت در بورس کالا عرضه میشود و قیمت آن براساس عرضه و تقاضا در تالار بورس کالا تعیین خواهد شد.
بورس کالا با ایجاد زیر ساختهای انجام معاملات به صورت الکترونیک در این امر قدمهای موثری برداشته و کارگزارن میتوانند در منزل و دفاتر خود بدون نیاز به حضور در تالار، معاملات خود را انجام دهند.
وی درباره اینکه آیا کالا و سرمایهگذار خارجی در بورس کالا هست؟ گفت:: از بُعد سرمایهگذاری باید بازار بزرگتر شود که بتوانیم سرمایهگذاری خارجی جذب کنیم، ولی از نظر خریدار بسیاری از محصولات در رینگ صادراتی توسط خریداران خارجی صورت میگیرد.
وی درباره اینکه ساز و کار بورس کالا برای خرید گندم از کشاورزان چه میزان موثر بود و آیا این عملکرد ادامه خواهد داشت؟ گفت:: بورس کالا در سال گذشته تامین مالی بیش از ۲ هزار و ۶۵۰ میلیون تن گندم کشاورزان را برعهده گرفت ونقش موثری در این زمینه ایفا کرد، ولی درسال جاری فعلا برنامهای برای این امر در بورس کالا نداریم.
بنابر گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، حامد سلطانی نژاد اظهار داشت: پارسال گذشته اقدامات بسیاری در حوزههای مختلف انجام شد. در حوزه بازار فیزیکی اقداماتی برای اصلاح و بهبود عملکرد بازار انجام شد. میتوان در این میان به اصلاح بلند مدت قراردادهای پتروشیمی اشاره کرد که خوشبختانه در این زمینه اصلاحات انجام و موجب شد تا معاملات با قیمتهای منصفانهای در بورس کالا صورت گیرد.
وی افزود: در زمینه گواهی سپرده کالایی در بازار فیزیکی به عنوان یک ابزار جدید راهاندازی و کالاهای مختلف نیز در این بازار تعریف شد.
سلطانی نژاد گفت:: در بازار مشتقه معاملات آپشن رونمایی شد و به عنوان یک بازار فیزیکی معاملات در این بازار انجام و زیرساختها مربوط به این بازار تقویت و معاملات آنلاین نیز در این بازار راهاندازی شد و در بازار مشتقه بالغ به ۷۰ تا ۸۰ درصد کل معاملات بازار رسید. در نهایت ارزش بازار مشتقه بالغ بر ۳۹ هزار میلیارد تومان شد که این رقم به نوبه خود رکورد قابل توجهی در تاریخ بورس کالا بوده است.
وی اعلام کرد به طور کلی ارزش معاملات بورس کالا در سال گذشته به ۸۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان رسید. در کل فعالیتهای بورس کالا رکورد بیسابقهای بوده است.
در سال ۹۶ درصدد هستیم، ابزارها و زیر ساختهای جدید معرفی شود. بازار فیزیکی پسته و زعفران راهاندازی شد و به نظر میرسد بیشترین تمرکز ما بیشتر روی بازار کالای باشد و با معرفی مشتریان به بازار، بازار منصفانهای برای تعیین قیمت محصولات در بازار ایجاد شود.
مدیرعامل بورس کالا گفت: در زمینه تنظیم بازار اقدامات موثری در بورس کالا صورت گرفته که این امر را از سال ۹۵ دنبال میکنیم و امیدواریم در سال ۹۶ زیر ساختهای لازم در این جهت محقق شود.
از دسته محصولات خوراکی انسان؛ گندم، زعفران، پسته، شکر و ... در بورس کالا عرضه میشود.
با توجه به عرضههای مستمری که شرکت دولتی بازرگانی و مجموعه انجمن شکر در سال جاری داشتند بازار به خوبی تنظیم شد و شاهد قیمت متعادل عرضه این محصول در بازار بودیم. این امر به دلیل عرضههای پر حجم در بورس کالا صورت گرفت.
وی در باره عرضه پتروشیمیها در بورس کالا هم گفت:: مشکلات عرضه پتروشیمیها در بورس کالا از نظر معاملات این بورس به طور کامل برطرف شد و با توجه به مذاکراتی که با شرکتهای پتروشیمی داشتهایم مشکلات تا حد بسیاری برطرف شده است.
سلطانی نژاد درباره عرضه سیمان در بورس کالا هم اعلام کرد: بورس کالا در چند سال اخیر بارها آمادگی خود را برای عرضه سیمان اعلام کرده و با توجه به مذاکراتی که با انجمن سیمان انجام شده در تلاش هستیم با تعیین یک قیمت منصفانه بتوانیم این کالا را در بازار بورس کالا عرضه کنیم.
در ادامه عرضه محصولات خوراکی در بورس کالا احتمالا در سال جاری عرضه خرما نیز داشته باشیم که عرضه این محصول توسط بخش خصوصی صورت میگیرد و با نرخ متعادلی و براساس مکانیزم عرضه و تقاضا صورت خواهد گرفت که بازیگران این بازار در تعیین قیمت نقش اساسی دارند و امیدواریم این محصول در بخش استانی نیز عرضه داشته باشد.
وی درباره عرضه محصولات دامی هم تاکید کرد: عرضه این محصولات در بورس کالا باعث متعادل شدن بازار و قیمتها میکند و با عرضههای پرحجم محصولات در بازار فیزیکی بورس کالا میتوان انتظار تعیین و متعادل کردن قیمت محصولات را داشت، ولی اگر عرضهها جزئی باشد نمیتوان انتظار تاثیر چندانی در قیمتها را داشت.
وی با توجه به عرضه ۵۰ خودرو کیاسراتو در ماه اخیر، درباه اینکه آیا برنامه جدید برای عرضه خودرو در بورس کالا دارید و هدف از این عرضهها چیست؟ هم گفت:هدف تعیین یک بازار منظم و مستمری برای عرضه خودرو بوده و این عرضه میتواند قیمت این محصول در بازار متعادل کرده و از طرفی اگر تداوم داشته باشد میتوان تامین مالی این خودروها را نیز از طریق بورس کالا انجام داد.
خوشبختانه استقبال خوبی از عرضه خودور کیاسراتو در بورس کالا صورت گرفت و با توجه به شرایط ویژه بورس برای فروش این خودروها کمتر از دقایقی تمامی این خودروها به فروش رسید.
وی افزود: برنامه جدیدی برای عرضه خودروهای داخلی در بورس کالا داریم که در این میان ایران خودرو درخواستی داده و باید منتظر ماند و دید که این پیشنهاد تا چه حد جدی است و چه خودروهایی عرضه خواهد شد.
برای برداشته شدن بازار انحصاری باید مکانیزیم عرضه و تقاضا فعال شود، که زیر ساخت لازم در بورس کالا برای این امر فراهم است و ورود بورس کالا میتواند موجب شکسته شدن انحصار در بازارهای بیرونی شود.
مدیرعامل بورس کالا درباره بورس طلا و سکه هم گفت:: عرضه طلا و سکه در بورس کالا به صورت مستمر در حال انجام است و علاوه بر این گواهی سپرده سکه و معاملات آپشن و بازار فیزیکی نیز در حال انجام است. بازار مشتقه جایی است که نوسانات غیر عادیه بازار فیزیکی را پوشش میدهد و این یک رابطه موجب تعادل قیمت سکه و طلا در بازار خواهد شد.