در همایش تازههای سونوگرافی و اقتصاد رادیولوژی
ایجاد تعرفههای پزشکی به شکل درست و منطقی
معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی کل کشور: باید نسبتهای تعرفههای پزشکی را به شکل درست و منطقی در کشور ایجاد کنیم
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی انجمن رادیولوژی، محمد جهانگیری معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی کل کشور در همایش یک روزه تازههای سونوگرافی و اقتصاد رادیولوژی که صبح امروز در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، درباره مبانی اقتصادی کشور گفت: متأسفانه ما نتوانستیم بر مبانی اقتصادی کشور پایه ریزی درست داشته باشیم به گونهای که عدالت در این حوزه وجود ندارد، تغییر رفتار در جامعه پزشکی سنگ بنایی است که سالهای گذشته پایه ریزی کردهایم.
وی بیان کرد: ما نباید k حرفهای را به k خدمات فنی وابسته کنیم، بنابراین باید جداسازی جزء حرفهای از فنی انجام شود، اما امروزه این امکان وجود ندارد.
معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی کل کشور افزود: باید نسبتهای تعرفههای پزشکی را به شکل درست و منطقی در کشور ایجاد کنیم؛ کتاب تعرفه گذاری خدمات پزشکی از سال ۶۳-۶۴ در کشور ایجاد شده است به طوریکه ما از کشور آمریکا در اجرای این کتاب جلوتر بودیم.
جهانگیری تأکید کرد: ما از سال ۲۰۱۶ میلادی کتاب تعرفهگذاری خدمات پزشکی را به شکل سیستماتیک بررسی کردیم و سازمان نظام پزشکی کل کشور از سال ۲۰۱۸ میلادی این بررسی را در دستور کار خود قرار داد، در این بررسی مادر همه رشتههای پزشکی جزء حرفهای را یکسان در نظر گرفتیم، جزء حرفهای در بخش دولتی باید با بخش خصوصی یکسان باشد، اما امروزه تبعیض در این زمینه وجود دارد به گونهای که جزء حرفهای در بخش دولتی بیشتر از خصوصی است.
وی تصریح کرد: تعداد بیماران در بخش دولتی نسبت به خصوصی بیشتر است درحالی که عوارض بیماران در بخش دولتی نسبت به خصوصی کمتر است، k کتاب تعرفه گذاری خدمات پزشکی ۴۰ درصد k فعلی است، اگر جزء حرفهای را در عدد ۲.۳ ضرب کنیم k کتاب تعرفه گذاری خدمات پزشکی با k فعلی برابر میشود.
معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی کل کشور گفت: برخی افراد در وزارت بهداشت بیان کردند که اگر کتاب تعرفه گذاری خدمات پزشکی در کشور اجرا شود، درآمد پزشکان کاهش پیدا میکند درحالی که این گفته اشتباه است.
جهانگیری گفت: ما در اقتصاد پزشکی یک جزء حرفهای اعلام کردیم همچنین یک جزء فنی بستری و جزء فنی سرپایی را هم در نظر گرفتهایم، برای اجرای عدالت در کشور باید درآمد آن دسته از افراد که حقوق کمتری داشتهاند افزایش پیدا کند از سوی دیگر درآمد حقوق بگیران بالا هم باید کمتر شود.
لزوم به روز رسانی همه دستگاههای تصویربرداری هر ۲ سال یک بار
مسئول کمیته حقوقی انجمن رادیولوژی ایران با اشاره به اینکه تصمیمات نامتوازن در حوزه اقتصاد سلامت میتواند سبب آسیب به مراکز تصویربرداری کشور و بیماران شود، گفت: به روز رسانی دستگاههای رادیولوژی هر ۲ تا ۳ سال یک بار ضرورت دارد.
دکتر علیرضا رادپور در حاشیه همایش تازههای سونوگرافی و اقتصاد رادیولوژی در ارتباط با سونوگرافی سه بعدی افزود: اکثر تجهیزات رادیولوژی که در کشور مورد استفاده قرار میگیرد وارداتی است و قیمتهای جهانی و نوسانات ارزی میتواند تأثیر مستقیمی بر روی این مسأله داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه برخلاف بخش دارویی که خوشبختانه در این زمینه خودکفایی هستیم در بخش تصویربرداری چنین نیست، گفت: تصمیمات نامتوازن و نامتقارن میتواند سبب آسیب به مراکز دولتی و خصوصی و در نتیجه بیماران شود؛ بنابراین مدیریت اقتصاد در بخش سلامت امری بسیار حائز اهمیت است.
مسئول کمیته حقوقی انجمن رادیولوژی ایران گفت: مراکز تصویربرداری دولتی به دلیل استفاده از یارانه دولتی کمتر از بیماران هزینه دریافت میکنند، ولی بخش خصوصی این چنین نیست و شرایط اقتصادی کنونی مراکز تصویربرداری زیادی را در کشور با مشکل مواجه کرده است.
رادپور گفت: رادیولوژی چشمِ پزشکی است و آسیب به این بخش به رشتههای دیگر نیز وارد میشود بنابراین انجام تصمیمهای همه جانبه جهت رفع مشکلات امری ضروری است.
وی گفت: نیمه عمر دستگاههای تصویربرداری ۵ سال است و هر ۲ تا ۳ سال باید از لحاظ نرمافزاری و سختافزاری به روز رسانی شود؛ بنابراین همه مراکز دولتی و خصوصی برای ارائه خدمات بسیار دقیق و جزئی باید به روز رسانی شوند.
مسؤول کمیته حقوقی انجمن رادیولوژی ایران با اشاره به اینکه متأسفانه اکنون به روز رسانی این دستگاهها به سختی انجام میشود، گفت: اگر تجهیزات به روز باشد ارائه خدمات راحتتر میشود و به موقعتر میتوان جهت مداخله درمانی اقدام کرد. همچنین میزان جراحیهای مورد نیاز نیز با تشخیص به موقع کاهش مییابد و همه این زنجیره به یکدیگر وابسته است.
امکان شناسایی جنین مبتلا به لب شکری از طریق سونوگرافی
دکتر شهرام اخلاقپور در همایش تازههای سونوگرافی و اقتصاد رادیولوژی در ارتباط با سونوگرافی سه بعدی افزود:این نوع سونوگرافی کاربرد جدیدی از این روش تصویربرداری است که بازسازی دو بعدی را سه بعدی کرده و به صورت آنی ارائه میدهد.
عضو انجمن رادیولوژی ایران: مشکلاتی مانند لب شکری یا کوتاهی اندام جنین از طریق سونوگرافی قابل تشخیص است و این موضوع در ۱۸ تا ۲۲ هفتگی بارداری قابل شناسایی است
وی ادامه داد: مطالعات زیادی در مورد عوارض احتمالی این روش انجام گرفته و مشخص شده است که چنانچه قوانین لازم در این زمینه رعایت شود و میزان انرژی صوتی وارده به جنین استاندارد باشد ضرری به همراه نخواهد داشت.
این متخصص رادیولوژی گفت: در ۱۸ تا ۲۲ هفتگی جنین میتوان بررسی آنومالی آن را انجام داد که سونوگرافی سه و چهار بعدی در تشخیص ضایعاتی همچون لب شکری، کوتاهی اندام و ناهنجاریهای سطح بدن میتواند مؤثر واقع شود.
اخلاقپور افزود: تشخیص سندرم دان از طریق سونوگرافی در هفته ۱۱ تا ۱۳ بارداری با اندازهگیری ضخامت پشت گردن جنین و بررسی استخوان بینی آن قابل شناسایی است و اگر در این زمینه پزشک مشکوک شود تست از طریق خون مادر، جفت یا مایع آمینیوتیک قابل بررسی است. همچنین سندروم دان، تستهای خونی تشخیصی دارد.
راهکاری برای تشخیص دقیق بیماریهای خوش خیم و بدخیم پروستات
دکتر مهیار غفوری در حاشیه همایش تازههای سونوگرافی و اقتصاد رادیولوژی در ارتباط با سونوگرافی سه بعدی افزود: بیماریهای پروستات در همه دنیا از جمله ایران هم نوع خوش خیم و بدخیم آن شایع است از این رو تصویربرداری از پروستات بسیار انجام میگیرد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: پیش از این سونوگرافی ترانس رکتال پروستات دقیقترین روش بود، ولی در سالهای اخیر مشخص شد ام آر آی دقیقترین روش بررسی پروستات است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد:متخصصان اورولوژی مرحله نخست مراجعه بیماران مبتلا به پروستات هستند که امروزه این متخصصان بیماران را نسبت به انجام ام آر آی پروستات توصیه میکنند البته این موضوع باید توسط دستگاههای باکیفیت انجام گیرد و پروتکلهای لازم رعایت شود تا تصویر خوبی به دست ما برسد.
این متخصص رادیولوژی خاطرنشان کرد: اگر در انجام ام آر آی مشکوک به بدخیمی پروستات باشیم باید بیوپسی صورت گیرد که پیش از این روش بیوپسی سیستماتیک بود، ولی امروزه روش فیوژن بیوپسی انجام میشود که در واقع پس از تطابق ام آر آی با سونوگرافی تحت گایدسونو از منطقه مشکوک پروستات نمونهبرداری میشود.