محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که به منظور شرکت در نشست بین المللی «چندجانبه گرایی و دیپلماسی برای صلح» به آمریکا سفر کرده است در دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل در نیویورک در پاسخ به سوال خبرنگار رویترز در خصوص تحریم های مربوط به معافیت های نفتی که دولت آمریکا می گوید می خواهد منابع ایران را قطع کند زیرا چنین اقدامی ممکن است باعث تغییر روش های ایران شود و این تحریم ها تا چه حد برای ایران زیان آور خواهد بود؟ گفت، یقیناً زیان آور خواهد بود زیرا ایالات متحده آمریکا با مردم ایران عداوت دارد و صرف نظر از هر آنچه مقامات آمریکایی می گویند مردم ایران را هدف قرار داده اند, زیرا آن ها می دانند که مردمی که در برابر فشارهای آنان و تلاش های شان برای سلطه بر کشور ما مقاومت می کنند, همان مردم ایران هستند و به همین دلیل است که علیه مردم ایران خصومت دارند و می خواهند برای مقاومت در برابر فشارهای آمریکا مجازات کنند. تحریم ها بر مردم ایران فشار وارد خواهد کرد.
این وظیفه ما به عنوان دولت ایران است که فشارها بر مردم را کاهش دهیم و به همین دلیل است که
ظریف:ما هر کاری بتوانیم انجام خواهیم داد که به فروش نفت خود ادامه دهیم
تا نیازهای مردم ایران را کماکان تأمین کنیم. ولی ما یک کشور بزرگ هستیم و منابعی عظیم داریم و می توانیم همچنان به بقای خود ادامه دهیم و حتی - بدون نیاز به حوزه هایی که آمریکا بر آن ها فشار می آورد- می توانیم پر رونق و شکوفا شویم.
خبرنگار رویترز پرسید، شما در کدام بخش های سیاست های اقتصادی و مالیِ خود باید تغییراتی ایجاد کنید تا بتوانید از پسِ این شرایط برآیید. شما امروز صبح در مجمع عمومی سازمان ملل اذعان کردید که تحریم ها به ایران صدمه زده اند.
ظریف در پاسخ گفت، تحریم ها همیشه صدمه می زنند, اما تحریم ها هرگز سیاستگذاریِ کشورها را تغییر نمی دهند و سیاستمداران باید این تمایز را درک کنند. چنین به نظر می رسد که آمریکا به تحریم ها معتاد شده است. به زورگویی معتاد شده است و گویی اصلاً نمی تواند این اعتیاد را کنار بگذارد. شاید مقامات آمریکایی لازم باشد به یک کمپ مرکز ترک اعتیاد بروند.
ما حتماً به فروش نفت خود ادامه خواهیم داد. ما همواره نفت خود را فروخته ایم. بازارهای نفت به نفت ما احتیاج دارند و ما خریدارانی را پیدا خواهیم کرد که نفت ما را بخرند. فکر می کنم در راستای منافع جامعه بین المللی باشد که به ایالات متحده آمریکا نشان دهد که قادر نیست با دیکته کردن بر جهان حکومت کند, به ویژه زمانی که آن فرمان های دیکته شده که از سوی آمریکا صادر می شود مغایر با قانون بین الملل است.
در همین زمینه به صورت علنی تقریباً تمام کشورها گفته اند که تلاش خود را برای خرید نفت از ایران خواهند کرد و اعتبار تصمیمات آمریکا را به رسمیت نمی شناسند.
ظریف همچنین افزود همواره راه هایی برای دور زدن تحریم ها وجود دارد. ما در این حوزه دکترا داریم.
همواره راه هایی برای دور زدن تحریم ها وجود دارد. ما در این حوزه دکترا داریم.
خبرنگار رویترز در ادامه مصاحبه پرسید، آیا شما بر این باورید که دونالد ترامپ, رئیس جمهور آمریکا, خواستار جنگ با ایران است؟ که وزیر امور خارجه کشورمان گفت، فکر نمی کنم او خواهان جنگ باشد, زیرا وی در مبارزات انتخاباتیِ خود بر مخالفتش با درگیر شدن آمریکا در جنگ های خارجی تأکید کرد, البته این مطلب, اصولاً این موضوع را منتفی نمی سازد که برخی از سیاستمداران وی را با وسوسه و اغوا به سوی جنگ با ایران بکشانند.
آن هایی که سیاست هایی را که هم اکنون از سوی دولت آمریکا پیگیری می شود, طراحی کرده اند, به سادگی به دنبال راه حلی مبتنی بر مذاکرات نیستند. اما اجازه دهید این مسئله را روشن کنم که ایران به دنبال رویارویی و تقابل نیست, ولی از دفاع از خود نیز نخواهد گریخت و ما نشان داده ایم که در دفاع از خود بسیار خوب عمل می کنیم.
من قبلاً درباره یک «تیمِ ب» صحبت کرده ام که شامل کسانی است که علناً و در انظار عمومی گفته اند که در پشت برخی از این تصمیمات قرار داشته اند. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی علناً گفته است که وی خودش به دونالد ترامپ توصیه کرده است که نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را در فهرست سازمان های تروریستی خارجی قرار دهد. ما دیده ایم که جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا بر برخی از سیاست ها اصرار ورزیده است. ما اخیراً از بیانیه کاخ سفید, متوجه شدیم که ترامپ از سوی برخی از افراد در منطقهِ غرب آسیا تضمین هایی خاص در خصوص تأمین نفتِ مورد نیاز بازار در صورت تحریم نفت ایران دریافت کرده بود, پیش از آن که وی تصمیم خطرناک چند روز پیشِ خود را بگیرد تا تلاش کند مانع صادرات نفت ایران شود.
خبرنگار رویترز پرسید در رابطه با تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از سوی ایالات متحده آمریکا شما به نحوی, این را نوعی ژست گرفتنِ توخالی توصیف کرده اید. آیا ممکن است کمی این مسئله را تشریح کنید؟
ظریف گفت من نمی دانم که آیا این ژستی توخالی است, ولی می دانم که ژست و اقدامی خطرناک است. این حرکتی خطرناک است, زیرا هرگز قبلاً چنین کاری انجام نشده است. هرگز تا پیش از تصمیم اخیر دولت آمریکا بخشی از ارتش یک کشورِ مستقل به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی توصیف نشده بود. این واقعاً حرکتی اشتباه بود زیرا
سپاه پاسداران همیشه در خط مقدم جنگ علیه تروریسم قرار داشته است.
همین امروز, مراسم یادبودی برای ادای احترام به 300 ایرانی که در عراق, هنگام جنگ علیه گروه وهابی صهیونیستی داعش شهید شده اند, برگزار شد. دولت عراق خودش این مراسم یادبود را برگزار کرد و رئیس جمهور عراق به این مراسم در عراق پیامی ویژه برای ادای احترام به ایرانیانی فرستاد که در کنار عراقی ها در نبرد برای شکست دادن داعش جنگیدند. از اینرو, قرار دادن چنین سازمانی در فهرست سازمان های تروریستی کاملاً پوچ و بی معنی است.
خبرنگار در ادامه سوال خود پرسید آیا این به منزله تشدید تنش های نظامی است, به ویژه با توجه به این که تروریست خواندن سپاه پاسداران حمله به ارتش یک کشور محسوب می شود؟
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ گفت، آن می تواند به یک تشدیدِ درگیری های نظامی تبدیل شود که به مسائل و شرایط مختلف بستگی دارد. ایران یک تمدن قدیمی و باستانی و یک ملت محتاط و دوراندیش دارد. از اینرو ما محتاطانه عمل خواهیم کرد ولی این بدان معنا نیست که اگر ایالات متحده آمریکا قوانین بازی را تغییر دهد, یا قوانین درگیری را تغییر دهد, بتواند قِسِر در برود.
ظریف همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار رویترز در خصوص اظهارات امروزش درباره تبادل زندانیان افزود پیشنهادی که من دادم این بود که اشخاصی که در زندان بوده اند چه در آمریکا چه در سایر نقاط جهان به درخواست آمریکا در زندان به سر می برنداز طریق تبادل زندانیان آزاد شوند. ما آماده هستیم که وارد گفتگوهایی جدی شویم تا آزادی تمام ایرانیان زندانی در ایالات متحده آمریکا را که از دیدگاه ما با اتهاماتی اصولاً دروغین و جعلی در خصوص نقض تحریم های «غیر قانونیِ» آمریکا در زندان به سر می برند به دست آوریم. ما همچنین می خواهیم ایرانیانی را که در سایر نقاط جهان به علت درخواست استردادشان از سوی آمریکا, باز هم بر اساس اتهاماتی ساختگی زندانی هستند, یا کلاً افرادی (ایرانیانی) که به علت فشارهای آمریکا (بر سایر کشورها) در زندان های آن کشورها محبوس هستند, آزاد کنیم و همچنین آنان (زندانیان خارجی) را که در ایران (محبوس) هستند (ضمن تبادل زندانیان, آزاد کنیم).
خبرنگار پرسید برنامه ایران برای ماندن در سوریه چیست؟ و ظریف گفت: ما بر این باوریم که نیاز به یک راه حل سیاسی در سوریه وجود دارد. ما بر این عقیده ایم که داعش نمرده است. ما بر این باوریم که داعش از لحاظ سرزمینی, شکست خورده و سرزمین های تحت کنترل خود را از دست داده است ولی داعش به لحاظ ایدئولوژیک شکست نخورده و به عنوان یک سازمان و شبکهِ تروریستی نیز شکست نخورده اند. اگر شما به دنبال هر گونه نشانه ای در این خصوص هستید, می توانید به حمله فاجعه بار تروریستی اخیر در سریلانکا بنگرید که در خلال مراسم عید پاکِ مسیحیان در روز یکشنبه انجام شد. این نشان می دهد که داعش به هیچ وجه نمرده است. از اینرو, ما نیاز داریم- هم در سوریه و هم در عراق - فوق العاده هشیار و مراقب باشیم. ما برای مقابله با تهدید داعش سرمایه گذاری های بسیار زیادی به لحاظ منابع کرده ایم و حتی جان ها داده ایم و لذا ما به سادگی نبرد علیه تروریسم را رها نخواهیم کرد که مثلاً به درخواست آمریکا, از سوریه خارج شویم. البته ما به طور همزمان بر این باوریم که باید تهدید تروریسم را به لحاظ ایدئولوژیک, سیاسی و اقتصادی, ریشه کن کنیم. و من فکر می کنم که در حقیقت, ایالات متحده آمریکا توجه چندانی به لزوم مبارزه با تروریسم مبذول نداشته است. زیرا نزدیک ترین متحدان آمریکا هنوز هم مروج ایدئولوژی نفرت پراکنی, ایدئولوژی انحصارطلبی و ایدئولوژی فرقه گرایی هستند و به نظر من, اینجاست که بذرهای واقعیِ افراط گرایی در حال پاشیده شدن است.