• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۴۲۶۰۴۶
تاریخ انتشار: ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۱:۳۹
سیستان و بلوچستان » اجتماعی
سیستان و بلوچستان ،

صنعتی با 4 هزار نفر آمار اشتغال در آستانه ورشکستگی

در ابتدای ماه مبارک رمضان و در اوج نیاز مردم روزه دار به ارزاق ارزان قیمت ، گرسنگی و تلف شدن جوجه ها در مرغداریهای سیستان و بلوچستان مساله ای عجیب و قابل تامل است.

مرغ گوشتی ، صنعتی است که با دارا بودن 160 واحد فعال و ظرفیت جوجه ریزی يک میلیون و 600 هزار قطعه‌ای ، 4 هزار نفر اشتغال مستقیم در استان مرزی سیستان و بلوچستان ایجاد کرده است. 
اما در ابتدای ماه مبارک رمضان و در اوج نیاز مردم روزه دار به ارزاق ارزان قیمت، گرسنگی و تلف شدن جوجه ها در مرغداریهای استان سیستان و بلوچستان مساله ای عجیب و قابل تامل است.
مساله چیست؟
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان، یارمحمداربابی رئیس هیئت مدیره تعاونی مرغداران گوشتی سیستان و بلوچستان می گوید: اگرچه مرغداران از اول اسفند پول خرید ذرت و کنجاله سویا را به بخش خصوصی پرداخت کرده اند، ولی هنوز به دستشان نرسیده ؛ هر چند که ذرت و کنجاله سویای موجود در انبارهای امور پشتیبانی دام استان هم به مرغداران فروخته نمی شود.
زورقی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان نیز ادعا می کند که ذرت و کنجاله سویای تامین شده، از ذخایر استراتژیک استان بوده و خرید از بخش خصوصی راهکار اصلی است.
بخش خصوصی با مرغدار چه کرده است؟
کنجاله سویا و ذرت از جمله اقلامی هستند که با ارز دولتی و اصطلاحاَ "دلار 4200 تومانی" تهیه می شود؛ اما انحصار واردات آن در اختیار چند شرکت خصوصی است که این شرکت ها نیز دفتر مرکزی شان در تهران است و خوراک طیور را در بندر امام خمینی در خوزستان تخلیه می کنند.
توانپور از مرغدارن گوشتی استان می گوید: برای 60 هزار جوجه ریزی این دوره نیاز به 90 تن سویا دارد اما از ابتدای این دوره 45 روزه کمتر از 10 تن سویا توانسته تامین کند.
نجفی مدیرعامل شرکت تعاونی مرغداران گوشتی سیستان و بلوچستان به نیاز 6 هزار تنی سویا برای یک میلیون و 500 هزار جوجه ریزی در ماه اشاره می کند و می گوید: تنها هزار تن از نیاز استان تامین شده و کمبود 5 هزار تن خوراک طیور در استان احساس می شود.
بنا به گفته مدیرعامل شرکت تعاونی مرغداران گوشتی استان نزدیک به دو ماه است که 300 میلیارد تومان پول مرغداران برای دریافت 600 تن نهاده به حساب دو شرکت خصوصی از جمله شرکت "آواتجارت" واریز شده، اما این شرکت تا این لحظه هنوز به تعهد خود عمل نکرده است.
به گفته نجفی، در اسفند و فروردین 3 میلیون قطعه، جوجه ریزی شده و نیاز به 15 هزار تن نهاده بوده که تنها نزیک به هزار و 900 تن تحویل مرغدارن شده است. 
اکنون مرغدار مجبور است کنجاله سویای مورد نیاز خود را از استان های دیگر و با قیمت 6000 تومان تهیه کند در حالی که قیمت عرضه شده در بندر امام خمینی خوزستان 2550 تومان است.
مرغداران استان چه مشکلات دیگری دارند؟
کرایه حمل هر تن خوراک طیور، از بندر امام تا شرقی ترین مرزهای کشور، 110 هزار تومان گرانتر از مناطق مرکزی و دم دست تمام می شود. علاوه بر این برای حمل خوراک طیور به سیستان و بلوچستان، رانندگان مبالغی تا 5 میلیون تومان به عنوان "پشت بارنامه" تقاضا می کنند، این در حالی است که بندر چابهار بیخ گوش مرغداران است.
تامین گرمای سالن مرغداری با گازوییل هزینه اضافی بر دوش مرغداران می‌گذارد و با توجه به دور بودن مرغداری ها از مرکز شهرها، تامین گرمای سالن مرغداری با گاز طبیعی حالا حالاها شدنی نخواهد بود.
هم اکنون دراستان کشتارگاه فعالی وجود ندارد و دستور مدیر کل دامپزشکی برای صدور مجوزحمل مرغ زنده "فقط به مقصد کشتارگاه" قوز بالای قوز مرغداران در سراسر استان شده که فعلاَ این غائله با وساطت استاندار ختم به خیر شده است.
تحویل مرغ با قیمت 7200 تومان به کشتارگاه برای مرغدار به صرفه نیست و از سوی دیگر کشتارگاه هم حاضر نیست که به صورت حق الزحمه ای کار کند و میخواهد در سود کشتار مرغ شریک باشد بنابراین تمام کشتارگاه ها اکنون تعطیل اند. 
چاره چیست؟
به نظر می رسد، در صورت ادامه بحران فعلی، برای دوره 45 روزه بعدی، مرغداران استان توان جوجه ریزی را نداشته باشند و این صنعت با 4 هزار شغلی که توانسته در یک استان مرزی و کم برخوردار ایجاد کند، رو به ورشکستگی برود.
وارد کردن کنجاله سویای مورد نیاز استان از بندر چابهار، و نظارت بر وارد کنندگان بخش خصوصی، مشکل تامین خوراک طیور مرغداری های استان و البته استان های همجوار چون خراسان جنوبی و شرق کرمان را حل می کند و این گره کور تبدیل به فرصتی برای رونق تولید خواهد شد.
 
* نویسنده : دانیال مسلمی زاده
 
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
افزایش سرانه تفرجگاهی فضای سبز در اصفهان
اضافه شدن بالگرد‌های دید در شب به ناوگان جمعیت هلال احمر، به زودی
بکارگیری سامانه‌های جدید برای تسهیل صادرات و واردات مواد غذایی
وزیر جهاد کشاورزی: فناوری و حذف ارز ترجیحی؛ کلید تحول در کشاورزی و رقابت‌پذیری
ادامه دستگیری تخریب گران مسلح
اهدا ۲۰ دستگاه یخچال به مددجویان در دشت آزادگان
برگزاری مراسم رونمایی از کتاب شهید کشتی گیر حاج حسین خرازی
کشف ۱۲ هزار نوع داروی قاچاق در بافق
بهره برداری از دومین واحد تولید شمش چدن و گندله آهن در خوسف با سرمایه گذاری چینی‌ها
المپیک ۲۰۲۶ در ایتالیا؛ قهرمانی کلایبو در اسکیاتلون، قهرمانی کارل در ۴۰ سالگی
«پنج‌گاه»، «برنامه هفتم» و «غروب آخرین روز اردیبهشت»، از رادیو
کشف ۹۰۰ لیتر سوخت قاچاق در شادگان
چهار نشان طلا، رهاورد نونهالان وزنه‌بردار استان همدان
مسیر‌های راهپیمایی ۲۲ بهمن در چهارمحال و بختیاری
از زمین‌های خاکی شاهنشاهی تا ۲۱۲ مجموعه ورزشی جمهوری اسلامی
برخی بیمارستان‌ها مخالف بازدید هستند
ادامه فعالیت سامانه بارشی در خراسان جنوبی تا عصر امروز
بازگشت قهرمانان فوتسال آسیا به کشور
آغاز ساخت دو طرح بزرگ صنایع تبدیلی کشاورزی در رامشیر
فقط ۳ درصد از داوطلبان انتخابات شورای شهر در خراسان رضوی رد صلاحیت شدند
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بلوغ راهبردی ملت و نظام، در شناخت میدان نبرد جدید
تاریخ جدید ارائه گواهی صادرات کاتد مس اعلام شد
هشدار نارنجی بارندگی در برخی مناطق کشور، برای امروز
آغاز ساخت ۲۱ هزار مسکن ملی در زنجان
بارش برف و باران در ۲۶ استان کشور و انسداد ۷ محور مواصلاتی
جمعیت هلال احمر و کمیته امداد تفاهم نامه امضا کردند
محیط زیست اصفهان زیر بار سنگین توسعه
برگزاری تحلیف قضات دستگاه قضائی در حرم امام خمینی
رئیس قوه قضائیه وارد اراک شد
چمران: استقبال از ثبت نام در انتخابات شورا مطلوب بوده است
هوای تهران ناسالم برای گروه‌های حساس
تعطیلی پایانه مسافربری غرب تهران به مناسبت یوم‌الله ۲۲ بهمن
تصادف مرگبار خودروی پراید با کامیون
اعلام میزان بارش ها در مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد
عزم دستگاه قضا برای مقابله با فساد قاطع است
تحریم های جدید نفتی آمریکا علیه ایران  (۳ نظر)
۱۰۴ مرکز آماده خرید و دریافت گندم از کشاورزان خوزستان  (۱ نظر)
۶۷ درصد گاز تحویلی در بخش خانگی و تجاری مصرف شد  (۱ نظر)
بازداشت ۱۱ عضو گروهک تروریستی پژاک در استان کرمانشاه  (۱ نظر)
ارز ترجیحی حذف نشده و به سبد کالای خانوار رفته است  (۱ نظر)
افتتاح طرحهای دهه فجر در استان کرمان  (۱ نظر)
لاوروف: پرونده اپستین چهره شیطانی غرب را برملا کرد  (۱ نظر)