پخش زنده
امروز: -
برنامه این هفته بحث روز رادیو ایران به بررسی ابعاد مختلف حقوق بشر آمریکایی و راهکارهای مقابله با آن پرداخت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ نیمه نخست تیرماه در کشور ما یادآور حوادث تلخی است که مستقیم یا غیرمستقیم به حقوق بشر آمریکایی ارتباط دارد.
به همین بهانه برنامه بحث روز گروه سیاسی رادیو ایران با حضور دکتر مصطفی مصلح زاده، دبیر گروه راهبردنگاری دهه پنجم انقلاب و استاد روابط بین الملل دانشکده وزارت امورخارجه به همراه سامان نیازی، معاون امور بین الملل موسسه صلح زیبای جمهوری اسلامی به بررسی ابعاد مختلف این موضوع و راهکارهای مقابله با توطئههای امریکا اختصاص یافت.
افول قدرت نرم امریکا در دهه اخیر
سامان نیازی با اشاره به شکل گیری واژه حقوق بشر امریکایی از سوی مقام معظم رهبری به عنوان یک گفتمان سیاسی عنوان کرد: این واژه در ۲۲ شهریورماه سال ۶۰ در شرایطی مطرح شد که ملت ایران با پوست و گوشت خود شکنجههای ساواک را (در رژیم مورد حمایت امریکا) تجربه کرده بود.
وی ادامه داد: ایشان بار دیگر در تیر سال ۹۴ برای اولین بار پیشنهاد نامگذاری ششم تا دوازدهم تیر را به عنوان هفته حقوق بشر آمریکایی مطرح کردند.
نیازی در تبیین علل نام گذاری این هفته گفت: حوادث رخ داده از ششم تیر سال ۶۰ از جمله سوء قصد به جان رهبر معظم انقلاب، حادثه تلخ هفت تیر و انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی به همراه حوادثی همچون ترور شهید کچوئی، رئیس وقت زندان اوین در دهه ۶۰ و بمباران شیمیایی سردشت به وسیله رژیم بعث عراق و در نهایت سرنگونی هواپیمای مسافربری جمهوری اسلامی به وسیله ناو آمریکایی رخدادهایی بود که به صورت مستقیم و غیرمستقیم امریکا در آنها دست داشت.
معاون امور بین الملل موسسه صلح زیبای جمهوری اسلامی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به افول قدرت نرم آمریکا در عرصه تاثیرگذاری بین المللی گفت: ما در زمینه رویکرد تهاجمی به اندیشه حقوق بشر آمریکایی با هوش عمیقی که امام راحل در شکل گیری انقلاب اسلامی از خود نشان داد اولین گام را برداشتیم.
نیازی افزود: حوادث دهه ۶۰، ترور ۱۷ هزار نفر از هموطنان و جنگ تحمیلی هشت ساله همگی نشان دهنده آن است که امریکا از شکل گیری یک پدیده دموکراتیک با زیربنای اسلامی به هراس افتاده است.
وی سخنان اخیر ترامپ را یادآور شد و ادامه داد: وقتی او به ولیعهد سعودی تبریک میگوید و اظهار میدارد که رژیم سعودی میتواند به الگوی اجرای حقوق بشر تبدیل گردد، میتوان به عمق نگاه ابزاری امریکا به موضوع حقوق بشر پی برد؛ آیا اعدام ۳۷ نفر از شهروندان سعودی یا قتل فجیع جمال خاشقچی و نیز بمباران کودکان بی گناه یمنی که همگی برخلاف صریح کنوانسیونهای چهارگانه ژنو است، نمادی از اجرای حقوق بشر است؟
سامان نیازی در پایان صحبت هایش یادآور شد: امروز مهمترین ابزارها برای مقابله با قدرت نرم امریکا و دروغ پراکنیهای آنان در عرصه بین الملل حضور موثر در فضای رسانهای به ویژه خبرگزاری هاست.
وی تاکید کرد: باید خبرگزاریهای خود را چندزبانه کنیم و با تقویت سازمانهای مردم نهاد که میتوانند نقض حقوق بشر امریکا را به خوبی تبیین کنند در ابعاد مختلف این موضوع را تبیین کنیم که یکی از آنها اقدام شرافتمندانه جمهوری اسلامی ایران در عدم هدف قراردادن هواپیمای حامل ۳۵ نظامی امریکایی بر فراز آبهای ساحلی ایران بود که نشان از رعایت اصول اخلاقی و انسانی از سوی نیروهای مسلح ما دارد.
شبکههای اجتماعی راهکار مقابله با حقوق بشر امریکایی
مهمان دیگر این برنامه دکتر مصلح زاده دبیر گروه راهبردنگاری دهه پنجم انقلاب اسلامی بود.
وی با بیان اینکه اکنون یکی از مهمترین ابزارهای امریکا در قلب واقعیتها عرصه رسانه است عنوان کرد: امریکا باوجود تمامی نقضهای فاحش حقوق بشر، اما به وسیله ابزار رسانههای بزرگی که دردست دارد توانسته است چهره دیگری از خود به جهان نشان دهد.
مصلح زاده تصریح کرد: غرب و امریکا این ابزارها را دارند و میتوانند از آنها در جهت اهداف خود استفاده کند، اما ما گرچه امکاناتی همچون رسانههای بزرگی مانند آسوشیتدپرس یا یونایتدپرس را نداریم، اما میتوانیم به یمن وجود تکنولوژیهای نوین ارتباطی همچون شبکههای اجتماعی به خوبی در زمینه تبیین واقعیتهای پشت پرده ایالات متحده امریکا اقدام کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش به تناقضات امریکا در زمینه گفتار و عمل در حوزه حقوق بشر اشاره کرد و افزود: اکنون بسیاری از حوادث درون خود امریکا، خود نشانگر نقض فاحش حقوق بشر است؛ به عنوان نمونه کشته شدن دو نفر از سوی پلیس در بازه زمانی ۴۸ ساعت در امریکا که میانگین کشتار افراد به وسیله پلیس امریکاست خود یکی از همین دوگانگی هاست یا درگیریهای مسلحانهای که در عرض یک روز ۲۰ تا ۳۰ نفر را به کام مرگ میکشد خود گواهی آشکار از فرهنگ ضدحقوق بشری امریکایی است.
مصلح زاده در بخش دیگری از صحبتهای خود ایرانیان و مسلمانان را جلوداران واقعی حقوق بشر در دنیا نامید و یادآور شد: مفهوم حقوق بشر که از ابتدا بر تاریخ بشر به عنوان یک فلسفه وجود داشته است با گذشت زمان در قالب منشورهایی در تاریخ درآمد که نمونه بارز آن منشور معروف کوروش پس از فتح بابل است.
وی در پایان مفهوم واقعی حقوق بشر را در اندیشههای اسلامی دانست و تصریح کرد: با نگاهی به متون اسلامی درمی یابیم مفهوم حقوق بشر به معنای واقعی خود در اندیشههای اسلامی وجود دارد؛ از جمله رساله حقوق بشر امام سجاد (ع) از بارزترین منشورهای حقوق بشر اسلامی است که ابعاد گوناگون حقوق انسانی را در آن تبیین کرده است؛ این درحالی است که البته پس از جنگ جهانی دوم و تشکیل سازمان ملل قدرتهای غربی با نگاهی ابزاری این مفهوم را مطرح کردند که بتوانند از این موضوع در راستای اهداف خود استفاده کنند.