پخش زنده
امروز: -
نگین فیروزهای شمال غرب کشور این روزها که حال نسبتا خوبی دارد، اما از نبود اعتبارات برای ادامه حیات رنج میبرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی،نگین فیروزهای شمال غرب کشور که چند سالی بود با بحران بی آبی دست و پنجه نرم میکرد در یک سال گذشته با اقدامات عملی و بارشهای خوب زمستانه و بهاره پیکره بی جانش، احیا شده و آهنگ زندگی را مینوازد.
حال این دریاچه نسبت به دوران قبل از احیا به قدری خوب شده است که چند وقت پیش اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در سفر به آذربایجان غربی و در بازدید از دریاچه ارومیه گفت:دریاچه ارومیه باید به عنوان یک کانون مهم زندگی و حیات بدرخشد.
با وجود تخصیص بالغ بر ۳۴۶۵ میلیارد تومان اعتبار برای احیای دریاچه، اما همچنان که مسئولان و رسانهها از حال خوب دریاچه ارومیه گزارش میدهند باید این را در نظر داشت که این دریاچه هنوز تا مرحله احیا کامل فاصلهی زیادی دارد و مشکلات مالی همچنان گریبانگیر.
اما چند روز پیش پس از مدت ها، مدیردفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت:دولت هفته ی گذشته پرداخت ۲۰۰ میلیارد تومان به دستگاههای مرتبط با ستاد احیای دریاچه ارومیه را به تصویب رساند که این اعتبار از محل ماده ۱۰ و ۱۲ بوده و پایان سال تزریق میشود.
مدیردفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود: هم اکنون تمامی هم و غم دولت برای تزریق پول نقد برای پروژه انتقال آب از راه تونل است و سازمان برنامه و بودجه، تزریق جدید مالی به مبلغ ۱۷۰ تا ۱۸۰ میلیارد تومان برای انتقال آب از زاب مصوب کرده است.
تجریشی گفت: خوشبختانه پروژه انتقال آب از رودخانه زاب به دریاچه ارومیه نیز با وجود مشکلات اقتصادی به خوبی پیش میرود.
فرهاد سرخوش مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی نیز با اشاره به اعتبارات ستاد احیا در طول سال 98 افزود:امسال دولت برای پروژههای ستاد احیای دریاچه ارومیه مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان از ماده ۱۰ و ۱۲ مدیریت بحران کشور که مصوبه هیئت دولت نیز هست تصویب کرده و مراحل ابلاغی را طی میکند.
سرخوش با اشاره به آخرین وضعیت دریاچه گفت:طبق آخرین پایشها تراز دریاچه ۱۲۷۱/۲۵، حجم آب موجود در آن سه میلیارد و ۲۹ میلیون متر مکعب و مساحت دریاچه بیش از ۲ هزار و ۷۹۴ کیلومترمربع است.
بهادری مسئول پروژه انتقال آب کانی سیب به دریاچه ارومیه نیز به آخرین وضعیت این پروژه می گوید :این پروژه بیش از ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و بیش از ۳۱ کیلومتر از ۳۶ کیلومتر آن توسط دو دوستگاه تی بی ان در پرتالهای ورودی و خروجی حفاری شده است.
وی افزود:تا کنون برای حفاری تونل انتقال آب کانی سیب یک هزار و ۳۷۰ میلیارد تومان هزینه شده است، اما برای حفاری و اجرای آن کامل آن به ۵۴۰ میلیارد تومان اعتبار دیگر نیاز است.
بهادری گفت: با اشاره به اینکه تمامی اعتبارات احداث تونل انتقال آب کانی سیب از صندوق توسعه ملی واریز میشود، افزود:امسال فقط ۱۷۰ میلیارد تومان اعتبار برای تعطیل نشدن پروژه از سوی صندوق توسعه ملی تخصیص یافته است.
بهادری ادامه داد:با احداث این تونل سالیانه بین ۶۳۰ الی ۷۰۰ میلیون متر مکعب آب وارده پیکره حوضه آبریز دریاچه ارومیه میشود.
رهاسازی آب سد ها به سمت دریاچه ارومیه
کیومرث دانشجو مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی با اشاره به رهاسازی آب سدها به سمت دریاچه ارومیه اظهار داشت: بر اساس مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه با هدف تأمین بخشی از نیاز زیست محیطی دریاچه ارومیه فردا اول دی ماه ۴۵ میلیون مترمکعب آب سدهای شهید کاظمی بوکان و سد مخزنی شهرچای ارومیه به سمت این دریاچه رهاسازی میشود.
وی با بیان اینکه در این اقدام ۴۵ میلیون مترمکعب آب با دبی روزانه ۱۶ متر مکعب بر ثانیه رهاسازی میشود ادامه داد: از زمان اجرای طرح رهاسازی آب سدها بر اساس مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکنون چهار میلیارد و ۹۴۰ میلیون مترمکعب آب از سدهای استان به دریاچه ارومیه سرازیر شده است.
دانشجو با اشاره به بهبود شرایط دریاچه ارومیه گفت: بر اساس پایشهای انجام شده این دریاچه سه میلیارد و ۲۴۰ میلیون مترمکعب آب دارد که ۲ میلیارد و ۸۰ میلیون مترمکعب بیشتر از زمان مشابه قبل از تشکیل ستاد احیای دریاچه ارومیه است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی گفت: در راستای مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه همچنین ۲۴۲ کیلومتر از رودخانهها و ۵۴۴ کیلومتر از انهار منتهی به رودخانههای استان از محل اعتبارات ستاد احیا و این شرکت طی پنج سال گذشته لایروبی شده است.
دانشجو با بیان اینکه از این میزان ۴۰۷ کیلومتر با استفاده از اعتبار ستاد احیای دریاچه ارومیه و ۳۷۹ کیلومتر نیز با استفاده از اعتبار داخلی شرکت آب منطقهای بوده است گفت: امسال در ۱۱۶ کیلومتر از رودخانهها عملیات لایروبی انجام گرفته و این امر در شهرستانهای ارومیه، خوی، مهاباد، سلماس و چالدران همچنان ادامه دارد.
وی با توصیه به کشاورزان و ساکنان حاشیه سدهای استان در زمان رهاسازی آب به سمت دریاچه ارومیه گفت: لازم است کشاورزان و ساکنان حاشیه مسیر، اقدامات لازم را در خصوص پیشگیری از ورود خسارات احتمالی ناشی از آبگرفتگی اراضی و اماکن مسکونی، تأسیسات، ابنیه زیربنایی انهار، کانالها و هدایت آب به دریاچه انجام دهند.