به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، یک پایگاه اینترنتی آمریکایی نوشت فاصله طبقاتی و درآمدی میان ابرثروتمندان آمریکایی و سایر اقشار مردم در جامعه این کشور آنقدر زیاد است که اکثر شهروندان آمریکایی حتی تصورش را هم نمیتوانند بکنند.
پایگاه اینترنتی پولیتیزِین، با توجه به دادههایی در خصوص نحوه توزیع ثروتها و درآمدها در آمریکا که در نشریه مادِرجونز منتشر شده است، نمودارهایی تولید کرده است که روند فزاینده اختلافات شدید طبقاتی و درآمدی را طی چند دهه گذشته در آمریکا نشان میدهد.
یک اقتصاددان آمریکایی که استاد رشته بازرگانی در دانشگاه هاروارد است، طی یک نظرسنجی، از بیش از ۵۰۰۰ آمریکایی پرسیده است: به نظر شما، ثروت در آمریکا چگونه میان طبقات مختلف جامعه آمریکا توزیع شده است؟
شرکت کنندگان در این نظرسنجی پاسخ داده اند که به نظر آنها ۲۰ درصد بالای جامعه آمریکا حدود نیمی از کل داراییها و ثروتهای این کشور را در اختیار دارد.
این در حالی است که واقعیتِ توزیع ثروت در آمریکا به مراتب ناعادلانهتر از آن چیزی است که اکثریت قاطع آمریکاییها تصورش را میکنند، چه رسد به آن نوع توزیع ثروتی که در نظر آنها ایده آل است و بهتر است در این کشور وجود داشته باشد.
در واقع، حدود ۸۵ درصد از تمامی ثروتها و داراییهای موجود در آمریکا در اختیار بیست درصد بالای جامعه (ثروتمندان) است. رده دوم جامعه از لحاظ ثروت، تقریباً ده درصد از ثروتها را در اختیار دارند. رده سوم جامعه صاحب حدوداً سه درصد از ثروتها هستند. حدود یک درصدِ باقی مانده از ثروتها بین ۴۰ درصد پایینِ جامعه توزیع شده است.
نه تنها بیست درصدِ پایین جامعه (اقشار بسیار فقیر) و بیست درصدِ بالاتر از آنها (اقشار فقیر) در جامعه آمریکا تقریباً هیچ ثروتی در اختیار ندارند و میزان داراییهای آنها آنقدر کم است که حتی روی نمودارها دیده نمیشود، بلکه یک درصدِ بالای جامعه آمریکا (ابرثروتمندان) حدود چهل درصد از تمامی ثروتهای این کشور را در اختیار دارند.
روايتگر اين گزارش مي گويد اکنون ما کلیه ثروتهای آمریکا را که حدود ۵۴ تریلیون دلار (۵۴۰۰۰ میلیارد دلار) برآورد میشود، بین مردم آمریکا توزیع میکنیم. اگر سوسیالیسمِ مطلق- که در آمریکا همه از آن میترسند- در این کشور حاکم میبود، میبایست ثروتهای این کشور دقیقاً به پنج قسمت مساوی تقسیم میشد و میان پنج گروهِ بیست درصدی در جامعه آمریکا توزیع میشد. آنگاه دیگر فقیر، غنی یا طبقه متوسط وجود نمیداشت و همه مردم آمریکا دارای ثروتها و درآمدهای مساوی میبودند.
ما میدانیم سوسیالیسم، خوب نیست، زیرا انگیزه کار کردن و تولید ثروت را از مردم میگیرد. این در حالی است که ما میخواهیم مردم آمریکا را به کار کردن و سختکوشی تشویق کنیم تا به آن رؤیای قدیمی آمریکایی دست پیدا کنند که باعث پیشرفت کشور ما و حرکت رو به جلوِ اقتصادی در آمریکا میشود.
آنچه به تصور شرکت کنندگان در نظرسنجی یاد شده، شرایطِ واقعی توزیع ثروت در جامعه آمریکاست، در این نمودار نشان داده شده است. البته این اصلاً به خوبی شرایط ایده آل که به آن اشاره شد، نیست، اما باز هم شرایطی نسبتاً قابل قبول است. البته باید اذعان کرد که در این شرایط، ۲۰ الی ۳۰ درصد پایینِ جامعه آمریکا از لحاظ معیشتی در تقلا هستند و شرایط طبقه متوسط نیز بدتر از اوضاع شان در حالت ایده آل است، اما این شرایطی قابل تحمل است. بله، ثروتمندان آمریکایی در این شرایطی که مردم تصور میکنند شرایط واقعی توزیع ثروت در آمریکاست، حدود صد برابر فقرای آمریکایی و ده برابر طبقه متوسط، درآمد دارند. اما متأسفانه، این شرایط (که مردم تصور میکنند شرایط واقعی است)، حتی نزدیک به شرایط حقیقی در آمریکا در خصوص توزیع ثروتها و درآمدها نیست، زیرا شرایط حقیقی به مراتب وخیمتر از آن است که تصور میشود.
اکنون ما توزیع واقعی ثروتها را در آمریکا روی این نمودار نشان میدهیم. در حقیقت، ثروت اقشار فقیر آمریکایی آنقدر ناچیز است که روی این نمودار به هیچ قابل ثبت یا نشان دادن نیست و از اینرو، اصلاً دیده نمیشود. طبقه متوسط هم وضعشان چندان بهتر از فقرا نیست. حتی ثروتمندانی که در ۲۰ درصد بالای جامعه آمریکا قرار دارند، از آن شرایطی که مردم تصور میکردند واقعی باشد، وضعشان بدتر است. تنها ثروتمندان در ده درصد بالای جامعه وضع شان به مراتب بهتر از سایرین است. داراییهای ثروتمندانی که در ۲ الی ۵ درصد بالای جامعه آمریکا قرار دارند، آنقدر زیاد است که در این نمودار جا نمیگیرد. این در حالی است که ثروتهای یک درصد بالا جامعه آمریکا آنقدر هنگفت است که ده برابر ارتفاع این نمودار است و به همین دلیل، ما نمیتوانیم آن را روی این نمودار نشان دهیم.
یک درصد بالای جامعه آمریکا، ۴۰ درصد تمامی ثروتهای این کشور را در اختیار دارد. این در حالی است که مجموع داراییهای هشتاد درصدِ پایین جامعه آمریکا- یعنی هشت نفر از هر ده آمریکایی- فقط هفت درصد کل ثروتهای این کشور است. وضعیت اختلاف شدید طبقاتی و درآمدی در آمریکا- با این که همیشه وجود داشته است- طی ۲۰ الی ۳۰ سال گذشته، به مراتب بدتر شده است.
در حال حاضر درآمدهای یک درصد بالای جامعه آمریکا، ۲۴ درصدِ (تقریباً یک چهارمِ) تمامی درآمدها در سراسر آمریکاست. این در حالی است که این رقم در سال ۱۹۷۶، برای یک درصد بالای جامعه آمریکا فقط ۹ درصد از کل درآمدهای مردم این کشور بود. این بدان معناست که سهم درآمدهای یک درصد بالای جامعه آمریکا از آن زمان، تقریباً سه برابر شده است.
یک درصد بالای جامعه آمریکا، صاحب نیمی از تمام سهام شرکت ها، اوراق بهادار و اوراق قرضه در این کشور هستند. این در حالی است که ۵۰ درصد پایین جامعه آمریکا، فقط نیم درصد از این سهام و اوراق بهادار و قرضه را در اختیار دارند. این نشان میدهد که ۵۰ درصد پایین جامعه آمریکا (نیمی از مردم این کشور) فقط درآمدی بخور و نمیر دارند که باعث میشود آنها اصلاً قادر به سرمایه گذاری در بازارهای مالی و بورس نباشند.
البته اذعان داریم که بسیاری از این ابرثروتمندان آمریکایی واقعاً آدمهای سختکوشی هستند، اما آیا واقعاً شما باور میکنید که مدیر عامل ارشد یک شرکت بزرگ آمریکایی ۳۸۰ برابرِ کارمند متوسط آن شرکت، سختکوش باشد؟! ما درآمد مدیر عامل یک شرکت را با یک کارمند متوسط همان شرکت مقایسه کرده ایم، نه با کارکنانی- مانند نظافتچی ها- که کمترین دستمزدها را دریافت میکنند.
یک کارمند متوسط در یک شرکت بزرگ آمریکایی میبایست بیش از یک ماه کار کند تا درآمدی معادل فقط یک ساعت از درآمد مدیرعامل آن شرکت را کسب کند.
راوی این تصاویر در خاتمه افزود: یقیناً ما نمیخواهیم سوسیالیسم را در آمریکا حاکم کنیم و حتی تصور نمیکنیم که شرایط نسبتاً منصفانهِ توزیع ثروت را در آمریکا بتوانیم به حالتی ایده آل برسانیم، اما تنها چیزی که ما (مردمِ آمریکا) به آن نیاز داریم این است که (از خواب غفلت) بیدار شویم و درک کنیم که واقعیت در این کشور اصلاً آن چیزی نیست که ما تصورش را میکنیم، زیرا شرایط ناعادلانه توزیع ثروت در آمریکا به مراتب بدتر از آن است که شهروندان آمریکایی در ذهن خود تصور میکنند.