پخش زنده
امروز: -
با بهره برداری از پروژه کهاب در پتروشیمی شازند آلودگی هوا در کلانشهر اراک به میزان قابل ملاحظه ای کاهش یافته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز اراک؛ طرح کهاب برگرفته از حروف نخست کلمات کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین، برای نخستین بار در کشور در پتروشیمی شازند و در راستای عمل به مسئولیت های اجتماعی این شرکت اجرا شده است.
با اجرای این طرح از ورود بخش عظیمی از آلودگی به محیط زیست جلوگیری شده که علاوه بر آن صرفه اقتصادی بسیار زیادی برای کشور به همراه دارد.
اجرای طرح کهاب با هدف حفظ محیط زیست و صرفه اقتصادی...
اجرای این طرح بزرگ اقتصادی از آنجا به ذهن متخصصان نفتی ایران خطور کرد که روزانه بیش از هزار تن ترکیبات هیدروکربنی که از محصولات استراتژیک و صادراتی پتروشیمی است و به صورت مایع در تانکرهای حمل و نقل جادهای بارگیری می شد، سبب هدر رفت بخش قابل توجهی از این محصول می گردید.
درباره ترکیبات هیدروکربن ها همینقدر بدانید که یکی از محصولات استراتژیک و ارزشمند پتروشیمی است که به طور متوسط روزانه به میزان هزار تن در شرکت پتروشیمی شازند تولید می شود و اکنون بخش عمده ای از این محصول همراه با ترکیبات شبه بنزینی دیگر به میزان روزانه هزار تن به خارج از کشور صادر می شود.
افزایش سطح ایمنی در تولید محصول با اجرای طرح کهاب...
مدیرعامل شرکت پتروشیمی شازند می گوید: این محصول به صورت مایع درون تانکرهای حمل و نقل جاده ای بارگیری میشود و مقدار قابل توجهی بخارات هیدروکربنی هنگام بارگیری از طریق دریچههای بالای مخازن در هوا منتشر می شود که می تواند خطراتی به همراه داشته باشد.
به گفته ولد خانی اجرای طرح کهاب علاوه بر کاهش قابل توجه آلودگی در محیط زیست، از هدر رفت هیدروکربورها هم جلوگیری می کند.
این طرح 8 سال پیش در شرکت پتروشیمی شازند مطرح شد، اما فرآیند ساخت آن از 2 سال و نیم پیش با بهره گیری از دانش فنی متخصصان و مهندسان بومی این شرکت آغاز و اکنون به بهره برداری رسیده است.
اعتماد به توان داخلی رمز موفقیت...
مدیرعامل شرکت پتروشیمی شازند می افزاید: پیش از این، همه فعالیتهای تولیدی در شرکت پتروشیمی شازند با حضور شرکتهای خارجی انجام میشد، اما اکنون ساخت واحد جمعآوری بخارات هیدروکربنی(کهاب) و عملیات اورهال تجهیزات این شرکت با بهره گیری از دانش بومی و بدون کوچکترین دخالت شرکتهای خارجی انجام می شود.
پتروشیمی شازند در سال 1372 به بهره برداری رسید و به عنوان یکی از واحدهای فرادستی مطرح در حوزه نفت و گاز، مواد اولیه را برای زنجیره بزرگی از تولید کنندگان متوسط و کوچک کشور تامین می کند.
مهار هیدروکربون های مضر برای محیط زیست...
هیدروکربون ها یکی از آلاینده های مهم هوا هستند که با بهره برداری از پروژه کهاب انتشار این آلاینده ها در بخش بارگیری پتروشیمی به حداقل می رسد.
میرزایی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی می گوید: این سامانه سبب شده از انتشار سالانه 800 تن هیدروکربن های سبک و سنگین که با بوی نا مطبوع هوای کلانشهر اراک و بخشی از شازند را آلوده می کردند جلوگیری کند.
تلفیق تعهد و تخصص...
استاندار مرکزی هم می گوید: سامانه کهاب بدون کمک متخصصان خارجی و با تکیه بر دانش فنی کارشناسان و متخصصان متعهد ایرانی راه اندازی شده است.
سید علی آقازاده می افزاید: در آغاز قرار بود متخصصان ایتالیایی این طرح را اجرا کنند، ولی مهندسان جوان و پویای ایرانی که اغلب از استان مرکزی هم هستند توانستند طرح استحصال گازهای هیدروکربون ها را با موفقیت اجرا کنند.
صرفه جویی در زمان از مزایای اجرای طرح...
اکنون با بهره برداری از این طرح و با جلوگیری از هدر رفت هیدروکربون های اتلافی، هم سرمایه گذاری در زمان کمتری انجام می شود هم به افزایش درآمدها کمک قابل توجهی می شود.
مدیرعامل پتروشیمی شازند می گوید: برای اجرای طرح کهاب بیش از یک میلیون و 100 هزار یورو در قالب ارزی و 30 میلیارد ریال هم از اعتبارات داخلی هزینه شده است.
پتروشیمی شازند سالانه حدود یک میلیون و 800 هزار تن انواع محصولات متنوع پتروشیمی و شیمیایی تولید می کند.
این مجتمع تامین کننده مواد اولیه و میانی بیش از 5 هزار واحد صنعتی کوچک و بزرگ در سراسر کشور است.
ارزش اقتصادی بسیار بالا، بازگشت سریع سرمایه...
با توجه به خطرات ناشی از استنشاق بخار بنزین برای سلامتی انسان و همچنین خطرات زیست محیطی انتشار بخارات هیدروکربنی در هوا لزوم کاهش انتشار این بخارات و آلاینده های محیطی بر کسی پوشیده نیست و در بسیاری از کشورهای جهان هم قوانین و مقرارت زیست محیطی شدیدی برای کنترل و کاهش انتشار آنها وضع شده است.
از طرفی، با توجه به هزینه بالای تولید و مصرف بی رویه این فرآورده استراتژیک در کشور، بازیافت بخارات این فرآورده ارزش اقتصادی بسیار بالایی خواهد داشت که سرمایه گذاری در این زمینه را برگشت می دهد.
خطرات انتشار آلایندههای ناشی از تبخیر بنزین برای سلامتی انسان...
نحوه تماس ترکیبات عالی فرار ناشی از تبخیر بنزین برای سلامتی انسان اثرگذاری متفاوتی دارد که از جمله می توان به عکس العمل سیستم اعصاب مرکزی مثل گیجی، سردرد و از دست دادن حافظه کوتاه مدت، تحریک چشم، بینی و گلو، تأثیر بر روی سیستم تنفسی، جهش ژنیتکی و در نتیجه تولد نوزادان نارس اشاره کرد.
انتشار آلایندههای ناشی از تبخیر بنزین در اتمسفر و اثرات مخرب زیست محیطی شامل ایجاد باران های اسیدی، ایجاد پدیده مه دود فتوشیمیایی، ایجاد تغییرات اقلیم جهانی مثل افزایش دمای کره زمین و آسیب رساندن به لایه ازن هم از دیگر خطرات تبخیر بنزین است که برای سلامت انسان و محیط زیست بسیار خطرناک است.
حرف آخر...
در سال 86 حدود 22 میلیارد لیتر بنزین مصرف و از این میزان با توجه به سه بار تولید بخار در طی مراحل بارگیری و انتقال آن، حدود 98 میلیون و 550 هزار لیتر بنزین تبخیر شد.
حال با در نظر گرفتن بهای واقعی بنزین در سال 86 نه تنها سالانه مبلغی در حدود 520 میلیارد ریال از تبخیر بنزین تلف شده، بلکه بیش از 200 میلیارد تومان هم به محیط زیست خسارت وارد شده است.
بنابراین اجرای طرح کهاب به صورت گسترده در کشور، هم می تواند حجم وسیعی از آلودگی هوا را کاهش دهد و هم صرفه جویی عظیمی برای اقتصاد کشور به ارمغان آورد./
نویسنده: سید احمد طباطبایی