به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما؛ به نقل از خبرگزاری فرانسه از آتن، ”واحدهای نیروی دریایی يونان از دیروز (سه شنبه) در جنوب شرق دریای اژه مستقر شده اند. يک افسر نیروی دریایی در اينباره افزود این واحدها ”آماده هستند به هر فعالیتی پاسخ بدهند“.
نیروی دریایی یونان همچنین از نیروهای خود خواست محدودیت دریانوردی را که ترکیه اعلام کرده است، نادیده بگیرند.
دفتر نخست وزیری یونان اعلام کرد کریاکاس میستوتاکیس، نخست وزیر یونان دیدارهای جداگانهای را با رهبران احزاب سیاسی یونان ”درباره موضوعات ملی“ برای روزهای پنجشنبه و جمعه سازماندهی کرده است.
بر اساس بیانیهای که وزارت امور خارجه ترکیه روز چهارشنبه منتشر کرد، این کشور در چارچوب فعالیتهای خود در زمینه اکتشاف هیدروکربور که در جریان است, ”به طور علنی“ استقرار کشتی خود را در شرق دریای مدیترانه از روز سه شنبه اعلام کرده است.
آتن به طور رسمی به این تحرکات در نزدیکی جزایر کاستلوریزو یونان اعتراض کرد. وزارت امور خارجه یونان روز سه شنبه اعلام کرد ”اعلام اکتشافات ترکیه در بخش فلات قاره یونان باعث بالا گرفتن تنش در منطقه ما میشود“.
وزارت امور خارجه یونان افزود ”ما از ترکیه میخواهیم به سرعت فعالیتهای غیر قانونی خود را که حقوق حاکمیتی ما را نقض میکند و صلح و امنیت را در منطقه به خطر میاندازد، متوقف کند“.
به گفته حامی آکسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه، آنکارا تاکید میکند منطقه دریایی که اکتشافات در آنها انجام خواهد شد از سوي سازمان ملل متحد اعلام شده، به طور کامل در فلات قاره ترکیه قرار دارد“.
بر اساس بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه، آنکارا در پاسخ به اعتراض یونان عنوان میکند تنها جزیره یونانی کاستلوریزو ”به مساحت ۱۰ کیلومتر مربع فقط در دو کیلومتری آناتولی و ۵۸۰ کیلومتری یونان قرار دارد، میتواند فلات قارهای ۴۰ هزار متر مربعی داشته باشد“.
نبیله مسرالی، سخنگوی اتحادیه اروپا در بروکسل، پایتخت بلژیک اعلام کرد ترکیه درباره روابط خود با اروپا ”پیام اشتباهی“ را ارسال میکند.
وی در گفتگو با روزنامه نگاران اعلام کرد ترکیه که برای عضویت در اتحادیه اروپا نامزد شده است ”باید به طور صریح به روابط حسن همجواری متعهد باشد، به توافقنامههای بین المللی و حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات بر اساس منشور سازمان ملل متحد عمل کند“.
وی افزود اتحادیه اروپا که پیش از این ”حفاریهای غیر قانونی“ را محکوم کرده است, ”بارها خاطر نشان کرده است که حدود مناطق انحصاری اقتصادی و فلات قاره باید از طریق گفتگو و مذاکرات حسن نیت انجام شود“.
دو کشور همسایه ترکیه و یونان که هر دو عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو هستند، به لحاظ تاریخی دارای روابط متشنجی هستند.
آتن توافقنامه جنجالی ترکیه و لیبی را که پارسال در زمینه اشتراک حریمهای دریایی میان آنکارا و دولت وفاق ملی لیبی امضا شده است، محکوم میکند.
آتن معتقد است هدف از این توافقنامه گسترش نفوذ ترکیه در دریای مدیترانه است که اخیرا آنکارا در آنجا به حفاریهای اکتشافی در نزدیکی قبرس اقدام کرده و این امر اعتراضات کشورهای همسایه قبرس، یونان و مصر را برانگیخته است.