یادداشت روز
آینده نرخ ارز؟
نرخ ارز در روزهای آینده چه میشود؟ شاید این پرسش بسیاری باشد، اما کمتر کسی میتواند جواب مشخصی به آن بدهد.
به گزارش
گروه اقتصادی خبرگزاری صدا وسیما، ازابتدای هفته جاری نرخ ارز روند کاهشی به خود گرفته تا آنجا که روز گذشته بهای هر دلار با افت محسوسی به کانال ۲۶ هزار تومان بازگشت. در بازار آزاد هم که هفته گذشته قیمت به مرز مقاومتی ۳۰ هزار تومان نزدیک شده بود، هر دلاردرکانال ۲۸ هزارتومان خرید و فروش شد.
عدهای کاهش نرخ ارز را به خبر بیماری ترامپ مرتبط میدانند.
عدهای افت قیمتها را به بیمار شدن دونالد ترامپ نسبت میدهند. خبر بیماری ترامپ از این جهت موثر واقع شد که معاملهگران تصور میکنند، ماندن او به معنای ادامهدار بودن تحریمهاست و عدم موفقیت او در انتخابات میتواند بنیان تحریمها را متزلزل کند و این یعنی دسترسی ایران به منابع ارزی خود.
برخی، اما با استناد به آخرین اظهار نظررئیس کل بانک مرکزی دلیل این کاهش را انتشار خبرهای مثبتی از منابع مسدودی، بازگشت ارز به کشور و تسریع در صادرات نفت عنوان میکنند.
با استناد به آخرین اظهار نظررئیس کل بانک مرکزی دلیل این کاهش را انتشار خبرهای مثبتی از منابع مسدودی، بازگشت ارز به کشور و تسریع در صادرات نفت عنوان میکنند.
عبدالناصر همتی در تازهترین یادداشت خود در فضای مجازی نوشته: در مورد دلایل افزایش نرخ ارز در هفتههای اخیر، به موقع خود توضیح خواهم داد. کنترل نرخ ارز دغدغه مهم بانک مرکزی است. بعد از طرح مکانیزم ماشه، اخباری در مورد قطع کامل ارتباط نظام مالی ایران مطرح میشود که متأسفانه تأثیر روانی آن در بازار ارز سایه افکنده. خبرهای مثبتی از منابع مسدودی داریم.
بر اساس اعلام رئیس کل بانک مرکزی از مجموع ۲۷ میلیارد دلار تعهد ارزی صادرکنندگان که معوق شده بود ۸ میلیارد دلار به چرخه اقتصاد کشور بازگشته و این تعهد به ۱۹ میلیارد دلار کاهش یافته است که اینها همگی خبرهای خوشی برای کاهش نرخ ارز است.
برخی دیگر هم جابجایی نقدینگی به بازارهای موازی مانند بورس، افزایش عرضه و احتمال تزریق ارز به بازار را از جمله عواملی برای سقوط دلار در میان معاملهگران میدانند.
آنچه از سیگنالها حاکی است، ادامه این روند برای هفته جاری است و به نظر میرسد این هفته باید منتظر روند نزولی شدن دلار و طلا و صعودی شدن شاخص بازار سهام باشیم. اما آیا این بازارها طبق انتظار رفتار میکنند؟
دراین میان برخی از تحلیلگران، معتقدند ریزش قیمت ارز همچنان ادامه خواهد داشت. به عقیده این تحلیگران هر زمان که قیمتها به صورت تند و آنی یا اصطلاحا شارپی بالا برود، ریزشی در پی خواهد داشت بر این اساس در بازار ارز وقتی قیمت به این شکل بالا میرود، عدهای با هدف نگهداشت سود، فروشنده میشوند و این موضوع باعث ریزش قیمتها میشود.
برخی از تحلیلگران، معتقدند ریزش قیمت ارز همچنان ادامه خواهد داشت. به عقیده این تحلیگران هر زمان که قیمتها به صورت تند و آنی یا اصطلاحا شارپی بالا برود، ریزشی در پی خواهد داشت.
این موضوع طبیعی به نظر میرسد که پس از چند روز افزایش متوالی، برخی از معاملهگران از خریدهای خود سودگیری کنند و فروشنده شوند. البته عده دیگری هم عنوان میکنند که بازارساز با تزریق ارز برای کنترل نرخ وارد شده است.
در این میان تعدادی نیز به تاثیر بازارهای موازی مانند بازار سهام روی بازار ارز اشاره و عنوان میکنند، در روزی که شاخص بازار سهام حدود سه درصد افزایش یافت و شاهد ورود نقدینگی به این بازار بودیم، قیمت دلار و سکه به شکل قابل توجهی عقبنشینی کرد و در صورت تداوم روند کاهش نرخ ارز این موضوع میتواند به ورود پول به بازار سرمایه و خروج از بازار ارز کمک کند.
بااین حال، اگر چه نرخ ارز در این روزها روند کاهشی یافته، اما ازآنجا که متاثر از مولفههای بنیادین اقتصادی نیست و بیشتر تحت تاثیر جو روانی ناشی از برخی خبرهاست نمیتوان پیش بینی مشخص و باثباتی درباره آینده این شاخص اثرگذار در اقتصاد کشور داشت.
آنچه امروز نرخ ارز را در بازار رقم میزند، مجموعه عوامل تاثیرگذار بر عرضه و تقاضای دلار است که میتواند نرخ را ثابت نگه داشته یا بالا و پایین کند.
عرضه وتقاضای ارز، انتظارات و توقعات تورمی و افزایش نیازهای واقعی به ارزهای بین المللی از عوامل تاثیر گذار بر نرخ ارز است.
سقوط قیمت ارز یا ثبات در این بازار هم به عوامل مختلفی نظیر آزادسازی بخشی از ارزهای مسدود شده و برگشت ارز صادراتکنندگان، تغییردر نظام تحریمها و انتشار خبرهای خوبی از غلبه جهان بربیماری کرونا بستگی خواهد داشت.
البته ازاین نکته نیز نباید غافل شد که در بازار ارز ایران همچنان بازارساز میتواند در هر زمانی که اراده کند بازار را تحت کنترل خود درآورد و هر لحظه که بخواهد، آمادگی دارد سفته بازان را غافل گیر کند. پس هشدار جدی این است که بازار ارز، بازار مناسبی برای سرمایه گذاری نیست و از ورود سرمایه خرد به این بازار به شدت باید اجتناب کرد.