سیستان و بلوچستان؛
24 مهر57، نقطه تحول حضور مردم کرمان در انقلاب اسلامی
واقعه جانسوز ۲۴ مهر سند محکمی است بر جنایات رژیم منحوس پهلوی و نمادی از حقطلبی و عدالتخواهی مردم ولایتمدار کرمان در مقابله با جنایات رژیم شاهنشاهی است که به عنوان یک نماد تاریخی در حافظه ملت ما ماندگار شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز سیستان و بلوچستان؛ چنين روزي (بيست و چهارم مهرماه) در تاريخ مبارزات ملت مسلمان ايران براي به پيروزي رسيدن انقلاب اسلامي مصادف با واقعهي دلخراش به آتش کشيدن مسجد جامع کرمان توسط مزدوران رژيم سفاک پهلوي است.
آتشسوزی مسجد جامع کرمان، رویدادی است که مهرماه سال 1357، عوامل حکومت پهلوی برای مقابله با فعالیتهای انقلابی مردم شهر کرمان، مسجد جامع این شهر را به آتش کشیدند .
این رخداد، تاثیر مستقیم و بارزی بر جریان مبارزات مردم کرمان و حتی استانهای دیگر کشور داشت.
ماجرای جانسوز آتش کشیدن مسجد جامع کرمان
24 مهرماه سال 57 بود؛ در بهبوحه اعتراضات، تظاهرات و نارضایتیهای مردم ایران از رژیم منحوس پهلوی بود که تعداد زیادی از مردم کرمان به منظور بزرگداشت اربعین شهدای 17 شهریور تهران و نخستین سالگرد شهادت آیتاللَّه سیدمصطفی خمینی، مغازهها را تعطیل کرده و در مسجد جامع کرمان اجتماع کرده بودند که ناگهان حدود 300 نفر از عوامل رژیم پهلوی در لباس زاغهنشینان معروف به کولی با در دست داشتن چوب و میله آهنی و با شعار جاوید شاه به مسجد حمله کرده و با میله و چوب به جان مردم افتادند و پس از ضرب و شتم مردم، قسمتی از وسایل و ساختمان مسجد جامع کرمان از جمله قرآنها را به آتش کشیدند.
واقعه تلخ 24 مهر و به آتش کشیدن مسجد جامع کرمان چهره ننگین و پلید رژیم پهلوی را بر همه روشن کرده و به جریان انقلاب مردم در کشور سرعت بخشید.
هر چند هدف رژیم از ایجاد این بلوا، برهم زدن اجتماع بزرگ مردم مسلمان و ایجاد رعب و وحشت آن هم به اسم مردم بود، اما این حادثه موجب نفرت شدید مردم از رژیم شد و امام خمینی(ره) در پیامی، این اعمال را نتیجه حملههای جنونآمیز دانستند.
رژیم از اجرای توطئه وقیح و نفرتآور حمله به مسجد جامع و آتشسوزی مغازهها و اموال مردم که منظوری جز افکندن رعب و وحشت در دلها نداشت، بهرهای جز طوفانی از خشم و انزجار علیه خویش برنگرفت.
مردم کرمان از فردای حادثه، دست به افشای جنایات و فجایع عمّال رژیم زدند و فریادهای اعتراضی خود را بیش از پیش بلند کرده و جنبشهای مردمی شدت یافت بسیاری از ادارات و سازمانها که در اعتصاب به سر میبردند، همچنان تحصن و اعتصاب را ادامه دادند و برخی دیگر که هنوز به فعالیت ادامه میدادند، پس از این حادثه، بیتفاوتی را جایز ندانسته به جنبش اعتراضی مردم پیوستند.
در این ابراز انزجار، جملگی اقشار حضور داشتند و هر یک به نحوی وارد عمل شدند و در رأس این جریان جامعه روحانیت کرمان به زعامت آیتالله صالحی قرار داشتند.
42 سال از واقعه 24 مهر سال 57 در کرمان می گذرد و پس از گذشت سالها از آن روز تلخ، مسجد تاریخی جامع کرمان این روز خونبار را فراموش نکرده است.