خواص و فواید بذر کتان قهوهای
بذر کتان ارزش غذایی بالایی دارد و مصرف آن همراه غذا بسیار توصیه میشود.
به گزارش
گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما؛ بذر کتان به دو شکل زرد یا قهوه ای وجود دارد. بذر کتان ارزش غذایی بالایی دارد و مصرف آن همراه غذا بسیار توصیه میشود. از دانههای بذر کتان روغن نیز تهیه میشود.
ویتامینهای گروه B، پروتئین، فیبر و سایر مواد معدنی بخش مهمی از خواص بذر کتان قهوهای را شامل میشوند. با مصرف دانههای کتان بخش عمده نیاز بدن به فسفر و منیزیم نیز تامین میشود. در ادامه این مطلب به سایر فواید بذر کتان در جلوگیری از امراض و درمان آنها میپردازیم.
خواص بذر کتان قهوهای
همانطور که گفته شد عمده فواید بذر کتان قهوهای به دلیل ترکیبات موجود در آن است. در ۱۰۰ گرم بذر کتان حدود ۴۰ گرم چربی وجود دارد. مصرف بذر کتان از بیماری سرطان بویژه سرطان سینه در زنان جلوگیری میکند. همچنین در کوچک شدن تومورهای سرطانی نیز نقش دارد. زنانی که قاعدگی نامنظم دارند میتوانند برای رفع این مشکل از بذر کتان استفاده کنند. بذر کتان باعث تنظیم ترشح هورمونهای زنانه شده و به همین دلیل مصرف آن به زنان بیشتر توصیه میشود.
کاهش کلسترول خون
مصرف بذر کتان باعث تنظیم میزان کلسترول خون میشود. اسیدهای چرب موجود در بذر کتان باعث بالا رفتن میزان کلسترول خوب خون میشود و به گردش بهتر خون کمک میکند. افرادی که به طور مرتب از دانه کتان استفاده میکنند احتمال ابتلا به بیماری گرفتگی عروق و بیماریهای قلبی در آنان کمتر است.
درمان نفخ
بذر تخم کتان حاوی فیبر بوده که در تقویت دستگاه گوارش موثر است. مصرف فیبر به هضم بهتر غذا کمک کرده و از بروز بیماریهای گوارشی نیز جلوگیری میکند. به افرادی که بعد از صرف غذا دچار ناراحتیهای گوارشی میشوند توصیه میشود که از بذر کتان قهوهای نیز استفاده کنند. توصیه میشود که دانههای کتان را آسیاب کرده و مانند ادویه همراه غذا یا سالاد مورد استفاده قرار دهند. تا از خواص تخم کتان بی بهره نمانند.
درمان یبوست
همانطور که گفته شد فیبر موجود در بذر کتان از بروز بیماریهای دستگاه گوارش جلوگیری میکند. وجود فیبر به دفع بهتر کمک کرده و در نتیجه در درمان یبوست نیز موثر است. به افرادی که مشکل دفع دارند توصیه میشود که از بذر کتان استفاده کنند. بهتر است که مقدار یک قاشق چای خوری بذر کتان را چند ساعت در یک ظرف آب بگذارید تا خیس شود. سپس از این دانهها استفاده کنید. یک روش دیگر نیز این است که ۲۰ گرم دانه کتان را در مقداری آب به مدت ۱۰ دقیقه جوشانده سپس محلول را صاف کنید. از این دمنوش هر صبح و شب بعد از مصرف غذا استفاده کنید. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که تاثیر خواص بذر کتان قهوهای بعد از ۳ روز مشخص میشود.
کاهش وزن با بذر کتان
یکی از فواید بذر کتان قهوهای کمک به کاهش وزن میباشد. مصرف دمنوش بذر کتان باعث بالا رفتن سوخت و ساز بدن میشود که در نتیجه به کاهش وزن کمک کرده و از طرفی باعث کاهش میزان اشتها میشود. با افزایش سوخت و ساز و کاهش اشتها تا حد زیادی کاهش وزن اتفاق میافتد. به همین دلیل توصیه میشود که نیم ساعت قبل از مصرف غذا مقدار یک قاشق غذا خوری پودر بذر کتان را در یک لیوان آب حل کرده و میل کنید. اینکار باعث میشود که میزان غذای مصرفی در آن وعده کمتر شده و در دراز مدت باعث کاهش وزن میشود. برای تهیه این دمنوش ابتدا مقدار یک قاشق چای خوری پودر تخم کتان را در مقداری آب جوش حل کرده و اجازه دهید نیم ساعت دم بکشد سپس آن را صاف کرده و میل کنید.
تقویت قلب
از آن جایی که بذر کتان قهوهای باعث کاهش میزان کلسترول بد خون میشود در نتیجه در حفظ سلامت قلب موثر است. از خواص بذر کتان قهوهای میتوان به تنظیم میزان فشار خون اشاره کرد. افرادی که به طور مرتب از بذر کتان استفاده میکنند کمتر دچار بیماریهایی مانند گرفتگی عروق میشوند و میزان ضربان قلب در این افراد منظمتر است. پزشکان توصیه میکنند افرادی که بیماری قلبی دارند یا میخواهند از ناراحتی قلبی جلوگیری کنند روزانه در حدود ۲ قاشق پودر دانه کتان مصرف کنند.
کاهش علائم یائسگی
یائسگی در زنان معمولا همراه با علائم ناخوشایندی میباشد. یکی از خواص بذر کتان قهوهای کاهش این علائم است. در بذر کتان فیتو استروژن وجود دارد که برای زنان مفید بوده و از بیماریهای زنانه جلوگیری میکند. محققان دریافتند زنانی که در طی روز ۴۰ گرم پودر بذر کتان مصرف میکنند کمتر از سایر زنان دچار عوارض یائسگی مانند خشکی واژن، درد مفاصل، تعریق و گرگرفتگی میشوند.
پیشگیری از دیابت
محققان دریافتند افرادی که به طور مرتب از بذر تخم کتان استفاده میکنند احتمال بروز بیماری دیابت نوع ۲ در این افراد در حدود ۸۰ درصد کاهش مییابد. لیگنان موجود در بذر تخم کتان باعث تنظیم میزان قند خون میشود و خواص آنتی اکسیدانی آن از بروز بیماری دیابت جلوگیری میکند.
درمان زخمهای پوستی
بذر کتان دارای خواص ضد التهابی است که در جلوگیری و درمان التهابات پوستی نیز موثر است. همچنین برای درمان زخم و جوش میتوانید از خواص دارویی بذر کتان قهوهای استفاده کنید. برای درمان زخمها میتوانید یک داروی طبیعی از بذر کتان تهیه کنید. برای اینکار ابتدا مقداری بذر کتان را آسیاب کرده سپس به آن چند قطره آب اضافه کنید تا شکل خمیری بگیرد. سپس این خمیر را با حرارت خیلی کم گرم کرده و سپس آن را روی یک پارچه تمیز یا گاز استریل پهن کرده و روی محل زخم بگذارید. توصیه میشود که از این روش در طی روز چند مرتبه استفاده کنید.
درمان چروک صورت
از بذر کتان میتوان برای جلوگیری و درمان چین و چروک پوست و لکهای پوستی استفاده کرد. افرادی که به مدت یک ماه و نیم در طی روزانه مقدار نصف قاشق چای خوری بذر کتان مصرف میکنند پوست سالمتری دارند و بیماریهای پوستی مانند جوش یا قرمزی و التهاب در آنها کمتر است. از دیگر خواص بذر کتان قهوهای برای پوست جلوگیری از چین و چروک صورت با استفاده از جذب آب به سلولهای پوستی است.
بهبود عملکرد کلیهها
طبق تحقیقات انجام شده تخم کتان سبب بهبود عملکرد کلیهها در افرادی که به بیماری لوپوس مبتلا شده اند میشوند، با این وجود در صورتی که از داشتن این بیماری رنج میبرید پیش از مصرف تخم کتان به پزشک مراجعه نمایید.
پیشگیری از گرگرفتگی
تخم کتان به دلیل داشتن لیگنانها باعث محافظت از بدن در برابر گرگرفتگی میشود که یکی از فواید بی نظیر تخم کتان محسوب میشود، فقط کافی است دو قاشق غذا خوری تخم کتان خرد شده را روزی دو بار همراه با میوه، ماست، آب و یا غلات مصرف کنید.
محافظت از پوست در برابر اشعه خورشید
محافظت از پوست در مقابل اشعه مضر خورشید نقش مهمی در داشتن پوستی سالم ایفا میکند که با کمک تخم کتان میتوانید از پوست تان محافظت کنید زیرا، این دانه دارای خاصیت ضد عفونی کننده و ضد التهابی میباشد.
تقویت سیستم ایمنی بدن
سیستم ایمنی سبب محافظت از شما در برابر بیماریها و میکروبها میشود که به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن میتوانید از تخم کتان استفاده کنید زیرا، این دانه سرشار از امگا ۳ و لیگنان میباشد که باعث بهبود عملکرد سلولهای ایمنی خواهد شد.
افزایش شانس باروری در آقایان
روغن کتان به دلیل داشتن اسیدهای چرب ضروری کمک شایانی به بهبود سلامت اسپرمها میکند همچنین، خاصیت ضد التهابی بودن این روغن از بزرگ شدن غده پروستات پیشگیری کرده و در نتیجه شانس باروری در مردان را افزایش میدهد.
احتیاط در زمان استفاده از تخم کتان
۱. همانطور که میدانید هر نوع خوراکی در کنار فوایدی که دارد مصرف بیش از حد آن با عوارضی نیز همراه است بنابراین در مصرف تخم کتان زیاده روی نکنید.
۲. افرادی که از داشتن روده التهابی و تحریک پذیر رنج میبرند باید از مصرف این دانه پرخاصیت پرهیز کنند.
۳. در صورتی که در دوران بارداری یا شیردهی به سر میبرید از مصرف تخم کتان خودداری نمایید.
۴. آن دسته از افرادی که به بیماریهایی مانند: اندومتریوز، تخمدان پلی کیستیک و فیبرویید مبتلا هستند نباید از این دانه استفاده کنند.
۵. طبق تحقیقات انجام شده آقایانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات میباشند باید از مصرف تخم کتان خودداری نمایند.
۶. اگر از این دانه به عنوان یک دارو استفاده میکنید حتما با پزشک مشورت کنید.