روزنامه القدس العربی مطرح کرد،
پرونده سیاه عربستان و مصر در برخورد با روزنامه نگاران
روزنامه القدس العربی در گزارشی به برخورد عربستان و مصر با روزنامه نگاران پرداخت و پرونده این دو کشور را در این زمینه، در فهرست بدترینها اعلام کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از روزنامه القدس العربی، یک نفر از چند نفری که به روال مرسوم در اواخر دوران ریاست جمهوریهای آمریکا مشمول عفو دونالد ترامپ شد، فردی است که انتظار داشت محمد بن سلمان ولیعهد عربستان کاری برایش انجام دهد، این فرد میخواست ولیعهد کاری کند تا او از خطر محاکمه در پرونده قتلی که سعد الجبری، عضو سابق دستگاه اطلاعاتی عربستان و مقیم امروز کانادا علیه او مطرح کرده بود، مصون بماند. بخش خطرناکتر هدیه ترامپ این است که ممکن است محمد بن سلمان، از هرگونه پیگرد قضایی در جنایت ترور جمال خاشقجی روزنامه نگار ناراضی عربستانی که در کنسولگری این کشور در استانبول رخ داده بود، معاف یا به طور کلی اصل این پرونده از نظر حقوقی مختومه شود.
روزنامه هایی، چون نیویورک تایمز در آمریکا با استفاده از این فرصت به این موضوع پرداختند که ترامپ از مدتها قبل در پی حمایت از نظام سعودی و شخص ولیعهد این کشور بود، او در آغاز عربستان را تشویق کرده بود تا در سال ۲۰۱۷ قطر را تحریم کند، مصوبه مشترک جمهوریخواهان و دموکراتهای آمریکا را برای پایان دادن به حمایتهای واشنگتن در جنگ یمن وتو کرد، دلایل قطعی درباره مسئولیت بن سلمان در ترور خاشقجی را رد کرد و همه اینها در برابر میلیاردها دلار پولی بود که عربستان در قالب خرید تسلیحات حاضر شد به آمریکا بپردازد.
روزنامه واشنگتن پست نیز به نوبه خود در یادداشت روزش به این موضوع اشاره کرد که در سال ۲۰۲۰ عربستان و مصر در ردیف خطرناکترین کشورها برای خبرنگاران و روزنامه نگاران قرار گرفتند. در این یادداشت به این نکته اشاره شد که عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر، بر اساس اظهار نظر علنی ترامپ، دیکتاتوری است که بر دیگران ارجحیت دارد، جایگاه بن سلمان نیز در کاخ سفید مشخص است و نیازی به اظهار نظر ترامپ نیست ضمن اینکه نیازی نیست تنها کاخ سفید بر روی دوش دیکتاتورهای خاورمیانه، آوای مستانه سر دهد، چون امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه نیز اخیرا و بر خلاف نظر نمایندگان پارلمان فرانسه و سازمانهای حقوق بشری داخلی و بین المللی، یکی از مدالهای افتخار فرانسه را به عبدالفتاح السیسی اعطا کرد.
به دور از کاخ سفید و کاخ الیزه، انجمن حمایت از روزنامه نگاران نیز در گزارش سالانه خود نظام سیاسی مصر را الگویی برجسته در نسبت دادن اتهامهای جعلی به روزنامه نگاران و زندانی کردن این قشر به دلیل همین اتهامات واهی دانست، زندانیهایی که تا مدت زمان طولانی، بدون محاکمه در زندان میمانند و حتی برخی پس از صدور احکام قضایی برای آزادی از زندانها، همچنان محبوسند، این روند در عربستان نیز مشاهده میشود به گونهای که مقامات این کشور حتی به ترتیب دادن جلسات صوری محاکمه نیز توجه ندارند و زندانیان در بازجوییها و حتی پس از بازجوییها با انواع شکنجه روبرو هستند.
روزنامه انگلیسی گاردین نیز سلسله گزارشهای پزشکی منتشر کرد که شامل ضرب و جرح، سوزاندن و گرسنگی دادن در زندانهای سعودی است. همه این اتفاقات زیر نظر دستگاهها و نهادهایی است که ولیعهد عربستان، یعنی فردی که پیش از این هم از سوی نهاد اطلاعاتی آمریکا و هم از سوی سازمان ملل متحد به مسئولیت داشتن در ترور خاشقجی متهم شده بود، بر کارشان اشراف دارد.
اگر سالها نقض گسترده حقوق روزنامه نگاران در مصر و عربستان، امکان قتل در پس از شکنجه، اخراج از محل کار، تحت نظر بودن همیشگی یا بازداشتهای ظالمانه را اتفاق جدید ندانیم، آنچه میتوان آن را جدید دانست این است که حد اقل انتظار میرود رئیس جمهور آمریکا یا کشورهای اروپایی با چنین برخوردهایی مخالفت کنند، چون مخالفت با چنین سیاست هایی، بخشی از اصول آزادی مطبوعات و روزنامه نگاری است، اصولی که بخش جدا نشدنی از حقوق بشری محسوب میشود که دموکراسیهای غربی خود را پرچمدار آن میدانند.