علت روشن شدن چراغ چک موتور
در خودروهای قدیمی که ECUهای ساده دارند، روشن شدن این چراغ ممکن است به علت مشکلات جرقه و سوخت رسانی باشد، اما در خودروهای امروزی ممکن است علتی همچون مشکل در موتور، گیربکس، ترمز، تهویه و… داشته باشد.
به گزارش
گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، چراغ چک یا چراغ خطا پس از ارتقاء سیستم سوخت رسانی خودروها به انژکتوری عمومیت پیدا کرد این چراغ به طور مستقیم به ECU خودرو متصل بوده و به نسبت پیشرفته بودن ECU معانی مختلفی میتواند داشته باشد.
خطاهای ECU که موجب روشن شدن چراغ چک میشوند:
به دوستهی خطاهای دائم و خطاهای موقت تقسیم میشوند:
-خطاهای دائم معمولا به دلیل مشکلات مداوم و طولانی مدت در خودرو ایجاد میشوند مانند خرابی سنسورها و…
-خطاهای موقت خطاهایی هستند که به دلیل مشکلات لحظهای مانند تغییر ناگهانی دادههای سنسور و… به و جود میآیند که اغلب قابل چشم پوشی هستند و در برخی موارد نشانهای برای به وجود آمدن خطای دائم در آینده میباشند.
هر دو نوع خطایی که در بالا توضیح داده شد در حافظهی ECU خودرو ثبت شده و چراغ چک ماشین را فعال میکند. برای رمزگشایی از کد خطای چراغ چک، باید (واحد کنترل الکترونیکی موتور) ECU را به دستگاه دیاگ وصل کنید تا علت روشن شدن چراغ مشخص شود و پس از آن خطا را برطرف و از حافظه ECU پاک کنید.
سنسور اکسیژن
سنسور اکسیژن یا سوند لامبدا به عنوان یکی از بخشهای ضروری سیستم کنترل آلایندگی خودرو شناخته میشود. این حس گر، میزان غنی یا رقیق بودن نسبت سوخت به هوای ارسال شده به موتور را اندازه گیری میکند. حس گر اکسیژن، این تغییرات را به واحد کنترل الکترونیکی موتور یا ECU گزارش میدهد. اگر سوخت یا اکسیژن، زیاد وارد موتور شود، حس گر وضعیت را متعادل کرده و آن را تنظیم میکند تا با بیشترین کارایی بسوزد. گاهی اوقات حس گرهای اکسیژن خوب کار نمیکنند و همین، دلیل مشترک روشن شدن چراغ چک در بیشتر خودروهاست. در بعضی از موارد، حس گرها با مواد افزودنی بنزین یا روغن ناشی از موتورهای کهنه از کار میافتند. علاوه بر آن، موتور، ترکیب مناسبی از هوا و سوخت دریافت نمیکند و همین امر، مشکل ساز میشود. نقص فنی در حس گر اکسیژن، سبب کاهش ۴۰ درصدی در مصرف سوخت میشود. در واقع، اندازه گیری اصلی تغییراتی که در مخلوط سوخت به وجود میآید، توسط حس گر اکسیژن انجام میشود.
شل بودن درپوش باک بنزین
گاهی اوقات شل بودن درِ باک بنزین سبب روشن شدن چراغ میشود که محکم کردن آن هیچ هزینهای ندارد، مگر آن که خراب بوده و نیاز به تعویض داشته باشد. خوب بسته نشدن در باک پیغام خطایی را به ECU میفرستد که نشان از نشتی در سیستم بازیابی بخارات بنزین دارد.
مبدل کاتالیزوری
مبدل کاتالیستی یا همان کاتالیزور اگزوز، بخشی از سیستم اگزوز به حساب میآید که اغلب گازهای سمی را به گازهای بی ضرر تبدیل میکند. سوپاپ دود و شمعها یا هر مورد نامناسب دیگری سبب میشوند تا مبدل کاتالیزوری خوب کار نکند و سبب روشن شدن چراغ شود.
کوئل و شمع
کوئل (coil)، ولتاژ پایین الکتریسیته تولیدشده از دینام را به برق با ولتاژ بالا (حدود ۱۲ هزار ولت) و البته با آمپر کم تبدیل میکند که سبب شارژ شدن شمعها و به حرکت درآمدن موتور میشود. این ولتاژ میتواند از فاصله بین دو الکترود شمع عبور کند و احتراق لازم برای موتور را موجب شود. گاهی اوقات ممکن است شمع به دلیل حرارت بالایی که در معرض آن است، خوب کار نکرده و یا جریان مناسب برق برای روشن شدن موتور را دریافت نکند که در این صورت نیز چراغ چک روشن خواهد شد.
وایر شمع
وایر شمع وظیفه مهم انتقال برق خروجی از سیستم جرقه زنی به شمعهای موتور را دارد. وظیفه وایرها یا همان Spark Plug Wire در خودرو، رساندن برق از کویل (در خودروهای جدیدتر) یا رساندن برق از دلکو (در خودروهای قدیمیتر) به سر شمعهاست. در واقع وایرها برق چند هزار ولتی (حدود ۱۲۰۰۰ ولت) را به شمعها منتقل میکنند تا عملیات جرقه زنی در زمان مناسب خود صورت پذیرد. جنس وایر شمع در موتورهای کاربراتوری و انژکتوری یکسان است و فقط به دلیل متفاوت بودن طرح موتورها، ممکن است شکل و یا طول آنها تغییر کند. هر چقدر سرعت الکترونها در وایر شمع بالاتر رود، سرعت خودرو و مصرف آن نیز به سمت و سوی بهتری حرکت میکند. خرابی وایر شمع نیز یکی دیگر از دلایل روشن شدن چراغ چک است؛ بنابراین ترک و یا بریدگی آن را هنگام تنظیم موتور بررسی کرده و در صورت مشاهده، به تعویض آن بپردازید.
من یه پژو دارم موتور زانتیا با سرسیلندر نمره ۷ روش نصبه چراغ چک ماشین روشن وخاموش میشه توان ماشینو گرفته طوری که ۱۶۰تا به زور میره دوستان سیم کشی .شمع.وایر.کویل.میل سوپاپ.سوپاپ.موتورو هم تعمیر کردم.سنسور مپ.سنسور اکسیژن.سنسور دریچه گاز .دیسک وصفحه همو روتعویغ کردم بازم چک روشن و خاموش میشه ماشین نفسش گیره سوختش خیلی بالاست راه نمیره عطسه هم بعضی وقتا میزنه اساتید نظربدین ماشین من چه مرگشه درضمن کامپیوترش چک کردیم سالمه