پخش زنده
امروز: -
پالایشگاه امام خمینی شازند در اوج تحریم ها 17 درصد بنزین کشور را تولید می کند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز اراک، اجرای طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی شازند بزرگترین طرح ایرانی بنزین سازی از نفت خام در کشور است که با وجود اعمال شدیدترین تحریم انجام شد.
رمضان پور مدیر عامل پالایشگاه امام خمینی شازند در اینباره می گوید: پس از اجرای طرح توسعه این غول تحریم شکن، با افزایش ظرفیت مصرف نفت خام پالایشگاه از روزانه 180 به 250 هزار بشکه، تولید بنزین به 4 برابر افزایش یافته و اکنون با تولید روزانه 16 میلیون و 500 هزار لیتر بنزین، 17 درصد بنزین تولید کشور در پالایشگاه امام خمینی شازند تولید میشود.
طرح توسعه این واحد با بیشترین بهره گیری از توان تخصصی شرکتهای داخلی سازنده تجهیزات انرژی مثل ماشین سازی و شرکت صنایع آذرآب اراک انجام شده و برای تعمیر و نگهداری آنها نیز دیگر نیاز به حضور و کمک کشورهای خارجی نیست.
آغاز مصرف بنزین با ورود نخستین ماشین به ایران...
مصرف بنزین در ایران از یک قرن پیش آغاز شد.
وقتی مسافران فرنگ نخستین ماشین را وارد کردند بنزین هم به فهرست واردات ضروری اضافه شد و خب با ورود خودرو طبیعیه که بنزین هم باید وارد کشور شود.
سال ها گذشت و تا پیش انقلاب اسلامی با وجود سرمایه گذاری و حضور گسترده شرکت های بین المللی صاحب نام نفتی در ایران ظرفیت تولید بنزین در کشور بالاترین میزان خود روزانه 13 میلیون لیتر رسید،
اما پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و اعمال 4 دهه تحریمهای ظالمانه، توسعه و احداث پالایشگاه ها در ریل خودکفایی افتاد و ظرفیت تولید بنزین اکنون نسبت به پیش از انقلاب بیشتر از 7 برابر شده است.
پیشی گرفتن مصرف بنزین از تولید...
مصرف بنزین در دهه 80 از تولید پیشی گرفت و دشمن هم به خیال خود قصد بهره برداری از این فرصت را داشت و تحریم بنزین را هدف اصلی خود قرار داد.
در چنین شرایطی بنزین نیاز مردم شد و بی نیازی از واردات به اولویت دولتمردان ایران تبدیل شد.
در سال 1385 ایران 10 پروژه بنزین سازی و بهینه سازی را در 7 پالایشگاه کشور اجرا کرد.
احداث بزرگترین طرح های بنزین سازی کشور در اوج تحریم...
در این بین احداث پالایشگاه ستاره خلیج فارس و طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی شازند با هدف افزایش تولید بنزین در ازای کاهش نفت کوره به بزرگترین طرح های بنزین سازی کشور تبدیل شدند.
اما این همه ماجرا نیست، اجرای این طرحهای بزرگ با اعمال شدیدترین تحریمهای دشمنان همراه شد که قصد داشتند کمر خودکفایی را در ایران بشکنند.
دشمن در نخستین اقدام عاجل خود همه متخصصان و کارشناسان خارجی پالایشگاه امام خمینی شازند را از کشور خارج کرد تا بتواند ایران را به زانو درآورد.
اما دقیقا وقتی شرکتهای بزرگ شل و پترولیوم کارگاه های خود را جمع کردند، میدان به دست ایرانیها افتاد.
خودکفایی ثمره خودباوری...
جوانان متعهد در کنار کارشناسان متخصص صنایع نفتی کشور با ایمان به آیندهای بهتر و اعتماد به نفس و خود اتکایی، کارگاه های تولید را بدون نیاز به متخصصان خارجی یکی پس از دیگری راه اندازی کردند.
پالایشگاه امام خمینی شازند اکنون نمایشگاهی از توانمندی های سازندگان داخلی است و از کوچکترین قطعه تا بزرگترین تجهیزات آن در صنایع پایین دستی کشور تولید و نصب میشود.
تجلی شعار ما می توانیم در ساخت بزرگ ترین برج پالایشگاهی...
از جمله این تجهیزات غول پیکر می توان به برج عظیم تفکیک پروپیلن این پالایشگاه که بزرگترین برج پالایشگاهی ایران است اشاره کرد که جوانان متعهد ایرانی در شرکت ماشین سازی اراک ساخته و نصب کرده اند.
لازم شد برای تهیه گزارشم به شرکت ماشین سازی اراک که یکی از بزرگترین کارخانجات تولید تجهیزات انرژی در کشور است بروم تا عظمت و شکوه تولید تجهیزات غول پیکر صنعتی را در این کارخانه بزرگ از نزدیک ببینم؛ مادرصنعتی که برای تامین نیاز کشور به تجهیزات پیچیده صنعتی حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
در حالی که قدم زنان محو خط تولید عظیم این کارخانه بزرگ و غول تجهیزات انرژی کشور بودم عملکرد کارخانه را از مدیرعامل آن که با من هم قدم بود جویا شدم.
ماشین سازی اراک بزرگترین سازنده تجهیزات صنعتی ایران...
مهندس صفری میگوید: پالایشگاهی در کشور نیست که شرکت ماشین سازی اراک در ساخت تجهیزات و تحول و توسعه آن نقشی ایفا نکرده باشد.
او می افزاید: این شرکت در پنج سال اخیر بیش از 5 هزار تن تجهیزات برای پالایشگاههای کشور ساخته و تحویل داده است.
صرفه جویی ارزی با داخلی سازی تجهیزات صنعتی...
داخلی سازی تجهیزات انرژی علاوه بر صرفه جویی قابل توجه ارزی در زمانبندی اجرای طرح ها هم نقش دارد، مثل مخازن و بویلرهای غول پیکر پالایشگاهی که تنها حمل آنها از کارخانه تا مسیر 30 کیلومتری پالایشگاه امام خمینی شازند 2 ماه زمان برده است.
واقعا کمی به این موضوع مهم فکر کنید که اگر امروز برای ساخت همین تجهیزات نفتی دستمان به روی خارجیها دراز بود و قرار بود این مخازن و بویلرهای عظیم 70 متری را از آلمان و فرانسه وارد کنیم، به نظر شما چند ماه یا چند سال زمان برای انتقال و نصب آن لازم بود...!؟
پالایشگاه تمام وطنی در مرز تکنولوژی روز دنیا...
باز گردیم به پالایشگاه امام خمینی شازند که حالا پس از اجرای طرح توسعه، 17 درصد بنزین کشور را تولید می کند و البته اگر یادتان باشد قرار بود دشمنان با تحریم های ظالمانه مانع از این میزان پیشرفت شوند که صد البته موفق نشدند.
رئیس واحد آر . اِف پالایشگاه امام خمینی شازند می گوید: اکنون ظرفیت تولید این پالایشگاه از 4 میلیون لیتر به 16 و نیم میلیون لیتر در روز رسیده است.
این پالایشگاه تمام ایرانی با برخورداری از سطح بالای تخصص فرزندان این مرز و بوم در مرز تکنولوژی روز دنیا قرار دارد.
به گفته عزیزی در واحد آر. اِف که همه تجهیزات آن وطنی است محصولات کم ارزش نفت خام مثل مازوت که سوختن آن نفس مردم را به شماره انداخته به محصولات با ارزشی از جمله بنزین و گاز اِل پی جی تبدیل می شود.
کنترل مغز پالایشگاه در دست توانمند جوانان ایرانی...
کمی آن سوتر از غرش راکتورها، مغز پالایشگاه در حال تفکر است.
اکنون حتی واحد حساسی مثل مرکز کنترل پالایشگاه امام خمینی شازند هم با ظرفیت علمی بالا و توان تخصصی جوانان متعهد ایرانی اداره میشود و دیگر صندلی خالی برای همان خارجیهایی که روزی ایران را با امید به بازگشت ترک کردند وجود ندارد.
غول تحریم شکن...
برای تکمیل گزارشم که آن را غول تحریم شکن و شکست ناپذیر خودکفایی نامیده ام باید نگاهم را از پالایشگاه امام خمینی شازند در مرکز کشور به جنوبیترین منطقه ایران یعنی سواحل نیلگون خلیج همیشه فارس معطوف کنم و سری هم به پالایشگاه ستاره خلیج فارس در بندرعباس بزنم جایی که دانش و تخصص ایرانی به ستارهای درخشان تبدیل شده.
از فارس تا خزر ایران نشسته است...
باورتان نمی شود که دیدن بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی دنیا در سواحل خلیج فارس چقدر می تواند جالب، جذاب و البته دیدنی باشد، آنهم وقتی بدانی که عظمت و شکوه این صنعت ایرانی در اوج شدیدترین تحریمها، کاملاً توسط فکر و خلاقیت ایرانی و بدون دخالت خارجی ها ساخته شده؛ متخصصان متعهدی که اکنون 50 درصد بنزین کشور را تولید می کنند.
در این پالایشگاه بزرگِ تمام ایرانی روزانه 47 میلیون لیتر بنزین، 16 میلیون لیتر نفت گاز، 4 میلیون لیتر نفت سفید و هزار و 500 تن گاز اِل پی جی تولید می شود، برکتی که در چهل و سومین طلیعه فجر انقلاب اسلامی شکوفایی و رونق صنعت را به مردم انقلابی ایران نوید می دهد.
خبری در راه است...
متخصصان پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس از افزایش ظرفیت کنونی تولید در آینده نزدیک از 47 به 54 میلیون لیتر در روز خبر میدهند؛ خیزشی بلند که خبر از تلاش مضاعف صنعتگران کشور برای توسعه حوزه صنعت دارد.
اکنون به برکت وجود متخصصان فرهیخته کشورمان، در پالایشگاه امام خمینی شازند هم علاوه بر تولید 16 و نیم میلیون لیتری بنزین، 12 میلیون لیتر نفت گاز و گازوئیل، 3 میلیون لیتر سوخت جت و محصولات متنوع دیگری مثل نفت سفید، سوخت کشتی، پروپروپیلن، گاز مایع و نرمال هگزان در روز تولید میشود.
این موفقیت های پی در پی پیامی بس عمیق و البته سنگین برای دشمنان قسم خورده کشور دارد، همان هایی که چشم دیدن توسعه همه جانبه ایران را ندارند و با گذشت 42 سال توطئه و دسیسه هنوز هم نمی خواهند باور کنند که با وجود در مسیر تحریم های ظالمانه شکست خورده اند.
طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی شازند نتیجه درخشان اعتماد به متخصصان داخلی...
پیروزی انقلاب اسلامی در کنار ره آوردهای فراوانی که برای ملت ایران داشت، روحیه خودباوری و اعتماد به نفس را هم برای نسل جوان به ارمغان آورد.
طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی شازند، یکی از تجلی گاههای تبلور شعار "ما می توانیم" بود که با وجود اعمال شدیدترین تحریم های ظالمانه، با تکیه بر توان تخصصی شرکت های داخلی اجرا شد و 17 درصد کل بنزین تولیدی کشور را به خود اختصاص داد.
به ثمر رسیدن طرحهای بنزین سازی با تکیه بر خودباوری و عزم و اراده متخصصان ایرانی یعنی سبقت گرفتن تولید از مصرف.
حرف آخر...
اگر یادتان باشد همین چند ماه گذشته 30 درصد از تولید بیش از 100 میلیون لیتری بنزین کشور مازاد مصرف داخلی بود و صادر شد و جهان صدای سوت کشتی های ایرانی حامل سوخت به مقاصد صادراتی و حتی در حیاط خلوت های دور و نزدیک آمریکا یعنی عامل اصلی تحریمهای ظالمانه علیه ایران را شنید و این موضوع استراتژیک و مهم هجمه سنگین و جبران ناپذیری بر دولت آمریکا و هم پیمانانش وارد کرد تا گمان خام و خیال واهی اعمال زور و فشار به ایران مایه رسوایی خودشان در جهان شود/.
نویسنده: سید احمد طباطبایی