در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از آغاز به کار دولت موقت تا همه گیری کووید ۱۹
امروز پنجشنبه، بیست و سوم بهمن سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۸ جمادی الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با یازدهم فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و سوم بهمن ) به شرح زیر است:
درگذشت ابوالقاسم شاطبی، عالم و قاری مشهور مصری
۸۵۲ سال پیش، در روز بیست و هشتم جمادی الثانی سال ۵۹۰ هجری قمری «ابوالقاسم شاطبی» عالم و قاری مشهور قرآن کریم، معروف به «امام القراء» در قاهره پایتخت مصر درگذشت.
او درسال ۵۳۸ هجری قمری به دنیا آمد و علاوه بر علم قرائت، در تجوید و تفسیر قرآن، حدیث، نحو، لغت و سایر علوم دینی متداول عصر خود، از دانش خوبی برخوردار بود. شاطبی با وجود آنکه نابینا بود، از هوش و استعداد سرشاری بهره داشت و بسیاری از احادیث را در حافظه خود ثبت کرده بود. از ابوالقاسم شاطبی آثاری به جای مانده که از میان آنها میتوان به قصیده شاطبیه اشاره کرد. این کتاب حاوی کلیه مسائل مربوط به تجوید است و بارها در کشورهای مصر و هند به چاپ رسیده است.
درگذشت رنه دکارت، فیلسوف و ریاضیدان فرانسوی
۳۷۱ سال پیش در چنین روزی یازدهم فوریه سال ۱۶۵۰ میلادی "رِنِه دکارْتْ" (René Descartes)، فیلسوف و ریاضیدان معروف فرانسوی درگذشت.
وی در ۳۱ مارس ۱۵۹۶ م به دنیا آمد و پس از طی تحصیلات مقدماتی، به فراگیری علوم ریاضی و طب مشغول شد. دکارت پس از مدتی به ریاضیات و هندسه روی آورد و قانون انکسار یا شکست نور را کشف کرد. دکارت سپس به مطالعه در فلسفه پرداخت، از کشوری به کشور دیگر رفت ودر سی و سه سالگی در هلند ساکن شد. فلسفه دکارت، سیری بود از شک کامل به ایمان کامل. دکارت معلوماتی را علم می دانست که یقینی باشند و به همین دلیل، ریاضیات را نمونه کامل علم می شمرد و می خواست روش ریاضیات را در همه رشتههای علوم انسانی به کار ببرد. از این رو روش شناسی دکارت که وجه اصلی فلسفه او است، ناشی از همین اندیشه است. دکارت بر این عقیده بود که فرد برای وصول به حقیقت، باید یکبار در زندگی، خود را از همه عقایدی که پذیرفته است خلاص کند و از نو و از اساس، همه دستگاههای معارف خود را بنیان نهد. از این جهت دکارت روش فلاسفه نقلی را به یکسو نهاد و بنا را بر این گذاشت که درهمه چیز شک کند. دکارت می گفت: یک چیز هست که نمی توان در آن شک کرد و آن این است که شک می کنم. چون شک می کنم، فکر دارم و می اندیشم و، چون می اندیشم، پس هستم. وی همچنین اعتقاد داشت که هر چه را عقلِ روشن و متمایز دریابد، حق است. رنه دکارت در ۱۱ فوریه ۱۶۵۰ م در ۵۴ سالگی در استکهلم سوئد درگذشت.
تولد توماس ادیسون، کاشف برق
۱۷۴ سال پیش در چنین روزی یازدهم فوریه سال ۱۸۴۷ میلادی "توماس آلوا ادیسون" (Thomas Alva Edison) مخترع نابغه امریکایی در ایالت اوهایو متولد شد.
وی تنها سه ماه برای تحصیل به مدرسه رفت و از آن پس، تحت تربیت مادرش قرار گرفت. ادیسون از کودکی به آزمایش و تحقیق علاقه فراوان داشت و در ۱۷ سالگی، تلگراف دوسره را اختراع کرد که به وسیله آن می توان روی یک سیم، از دو طرف مخابره کرد. ادیسون از سال ۱۸۸۶ م کارخانه و آزمایشگاهی در منزل خود برپا کرد که چهل و پنج سالِ باقیمانده عمر خود را در آنجا به کار و تفکر و اختراع پرداخت. او اختراعات فراوانی به ثبت رساند، اما مهمترین اختراع ادیسون، چراغ برق است. وی در این راه هرگز ناامید نشد و سرانجام پس از ده هزار بار آزمایش برای ذخیره برق در باتری، به نتیجه مطلوب رسید. از دیگر اختراعات ادیسون، میکروفون، ضبط صوت، گرامافون، لامپ الکتریکی نور سفید، دینام برقی، لوکوموتیو برقی، دستگاه انتقال برق، فیلم و دوربین فیلمبرداری و دستگاه ذخیره برق و قابل ذکر است. از این مخترع شهیر که در اواخر عمر از ناشنوایی در رنج بود، بیش از ۱۳۰۰ اختراع به ثبت رسیده که موارد ثبت نشده، بیشتر است. وی در ۱۸ اکتبر ۱۹۳۱ م در ۸۴ سالگی درگذشت.
آغاز به کار دولت موقت انقلاب اسلامی
۴۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و سوم بهمن سال ۱۳۵۷ هجری شمسی در نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی ایران، دولت موقت انقلاب، رسما کار خود را آغاز کرد.
با وجود سقوط رژیم شاه و پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، نیروهای مردمی همچنان درگیر نبرد برای درهم شکستن مقاومت آخرین بقایای این رژیم وابسته بودند. همچنین گروهی دیگر از مردم، پاسداری از مراکز مهم و حساس را در شهرها به عهده گرفتند. از اینرو وجود سازمانی منظم و متشکل برای به عهده گرفتن این مسئولیت و نیز مبارزه با عناصر وابسته به رژیم شاه ضروری بود و به همین دلیل به فرمان حضرت امام خمینی (ره) برای کنترل اوضاع و برقراری نظم و امنیت، در این روز "کمیته انقلاب اسلامی" تشکیل شد.
استعفای حسنی مبارک رئیس جمهور مصر در پی قیام مردم
ده سال پیش در چنین روزی، ۱۱ فوریه سال ۲۰۱۱ میلادی حسنی مبارک از قدرت کنارهگیری کرد و گفت که اختیاراتش را به شورای عالی نیروهای مسلح به ریاست محمد حسین طنطاوی واگذار کرد و به شرمالشیخ در شبهجزیره سینا رفت.
در تاریخ ۲۸ فوریه ۲۰۱۱ میلادی، دادستان عمومی مصر، حُسنی مبارک، رئیسجمهور پیشین مصر و خانواده او را ممنوعالخروج و اموال و داراییهای او و خانوادهاش را توقیف کرد. اتهامات حسنی مبارک و همراهانش در پروندهای قطور با بیش از ۵۰ هزار صفحه به رشته تحریر درآمد و مهمترین اتهامات وارده به مبارک را میتوان در جنایت قتل عمد، کشتار تظاهراتکنندگان مصری، زیر گرفتن عمدی تظاهراتکنندگان با هدف کشتن آنها، ایجاد رعب و وحشت در میان تظاهراتکنندگان، واداشتن آنها به چشم پوشی از خواستههای خویش، حمایت از مقامات و مسئولان رژیم و باقی ماندن بر مسند قدرت خلاصه کرد که رهاورد تمام اتهامات فوق افزایش تعداد کشتهها و مجروحان از میان انقلابیون بود و فساد مالی ملاحظه کرد. در ژانویه ۲۰۱۳ داده تجدید نظر مصر همه احکام صادر شده در پرونده مبارک را باطل اعلام و دستور محاکمه مجدد همه متهمان را صادر کرد. در آوریل سال ۲۰۱۳ دادستان کل مصر دستور بازداشت پانزده روزه مبارک در پرونده فساد مالی مربوط به کاخهای ریاست جمهوری را صادر کرد. چند روز پیش دادگاهی در قاهره حکم آزادی مبارک را در پرونده قصرهای ریاست جمهوری صادر کرد و حکم بازداشت او در پرونده فساد دیگری معروف به هدایای اهرام را صادر کرد که این پرونده آخرین پرونده فساد مالی مبارک بود که با صدور حکم تبرئه وی در ۲۱ آگوست ۲۰۱۳، روز بعد مبارک آزاد شد. حسنی مبارک، روز پنجشنبه ۵ آذر ۱۳۹۴ (۲۶ نوامبر ۲۰۱۵) سکته قلبی کرد و در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان بستری شد. در ۲ مارس ۲۰۱۷. دادگاه رسیدگی مصر پرونده حسنی مبارک را از اتهام کشتار معترضان تبرئه کرد. سرانجام در ۲۲ مارچ ۲۰۱۷، مبارک از زندان (بیمارستان ارتش) آزاد شد. حسنی مبارک روز سه شنبه ۶ اسفندماه ۱۳۹۸ درگذشت.
اعلام همه گیری کووید ۱۹ و ابتلای اکثر کشورهای جهان به کرونا
یک سال پیش در چنین روزی، ۱۱ فوریه ۲۰۲۰ میلادی سازمان بهداشت جهانی، نام ویروس جدید کرونا را که در سراسر جهان منتشر شده بود، کووید ۱۹ نامید.
در آن زمان، میزان قربانیان کرونا به هزار نفر و مبتلایان به دهها هزار نفر رسیده بود. در آن زمان، مقامات سازمان بهداشت جهانی ضمن خطرناک توصیف کردن این بیماری، از همه کشورهای جهان خواست برای مقابله با این بیماری، همه کشورها محدودیتهای قرنطینهای اعمال کنند. تا قبل از ۱۱ فوریه، این ویروس سارس-کو. وی ۲ (SARS-CoV-۲) نامیده میشد. مقامات بهداشتی سراسر جهان خواستار این بودند که به این ویروس نام مستقلی داده شود تا با ویروسهای دیگر سارس قابل تمایز باشد. رئیس سازمان بهداشت جهانی در آن زمان درباره انتخاب این نام گفته بود، ما به این دلیل این نام را انتخاب کردیم که به هیچ منطقه جغرافیایی، فرد، نژاد، قومیت یا حتی حیوان خاصی ارجاع داده نشود و اینکه تلفظ آن آسان باشد و فقط بر این بیماری خاص اطلاق شود.