همچنین حدود ۱۵۰ میلیون دلار برای برنامههای حمایت از پناهجویان فلسطینی اختصاص داده شده است که «آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی» (آنروا) آن را در اختیار فلسطینیها قرار میدهد. این تصمیم دولت جو بایدن به ظاهر برخلاف دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» است.
نمایش گوشهای از سیاستهای واقعی آمریکا در قبال فلسطین در دوره ترامپ
معرفی قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی (دسامبر ۲۰۱۷)، انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس (مه ۲۰۱۸)، رونمایی از طرح موسوم به معامله قرن (ژانویه ۲۰۲۰) و اعمال فشار بر کشورهای عربی برای عادیسازی روابط با صهیونیستها بخشی از خوشخدمتیهای «دونالد ترامپ» در دوران ۴ ساله ریاست جمهوریش به صهیونیستها بوده است.
دونالد ترامپ همچنین در سال ۲۰۱۸ حدود ۳۰۰ میلیون دلار کمک به فلسطینیان از طریق سازمان ملل متحد را متوقف کرد. ترامپ در ادامه کمکهای ۲۰۰ میلیون دلاری به تشکیلات خودگردان فلسطین را متوقف کرد.
دولت ترامپ حتی با نادیده گرفتن قطعنامه ۲۳۳۴ شورای امنیت سازمان ملل عملاً شهرکسازی صهیونیستها در سرزمینهای اشغالی را به رسمیت شناخت و در واپسین روزهای خود نیز رژیم صهیونیستی را به عضویت سازمان تروریستی «ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا» (سِنتکام) در آورد.
خوشخدمتیهای ترامپ به صهیونیستها تبعات زیادی برای مردم فلسطین داشت؛ همزمان با معرفی قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، خانوادههای زیادی مجبور به کوچ اجباری از منازل خود در قدس شدند. همچنین بر اثر تصمیمات «دونالد ترامپ»، صهیونیستها گستاختر شدند و در درگیری میان آنها با فلسطینیها صدها نفر از مردم فلسطین زخمی شدند و یا به شهادت رسیدند. وزارت اطلاعرسانی فلسطین در همین حال با انتشار بیانیهای اعلام کرد، از دسامبر ۲۰۱۷، ۱۲۳ کودک فلسطینی به ضرب گلوله نظامیان اشغالگر، شهید و بیش از دهها هزار نفر زخمی شدند.
این جنایتها علیه فلسطینیها، به خصوص کودکان پس از رونمایی از طرح نژادپرستانه معامله قرن در ۲۸ ژانویه ۲۰۲۰ سرعت بیشتری داشته است. باشگاه «الاسیر» ویژه امور اسیران فلسطین از بازداشت بیش از ۴۰۰ کودک فلسطینی از ابتدای سال ۲۰۲۰ تا پایان ماه اکتبر خبر داد که تنها در ماه اکتبر ۶۳ کودک بازداشت شدند.
سیاست واقعی بایدن در قبال مسئله فلسطین«جو بایدن» پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در گفتگو با شبکه اول تلویزیون رژیم صهیونیستی گفت: «.. افتخار دارم که بگویم که من یک صهیونیست هستم و به صهیونیست بودن خود افتخار میکنم و به وجود اسرائیل و ملی گرایی یهودیان سخت پایبندم».
بایدن پیش از کارزار انتخاباتی، انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی را کوتهفکرانه عنوان کرده بود اما بعد از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفته است، سفارت این کشور را در قدس حفظ خواهد کرد. «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا نیز در جلسه استماع مجلس سنا برای بررسی صلاحیتش، به بقای سفارت آمریکا در قدس اشغالی و به رسمیت شناختن این شهر به عنوان «پایتخت رژیم صهیونیستی» متعهد شده بود.
«کامالا هریس» معاون رییس جمهوری آمریکا نیز در اولین تماس تلفنی با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی، مخالفت خود را با تصمیم دیوان بینالمللی کیفری در لاهه برای آغاز تحقیقات درخصوص جنایتهای جنگی رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود.
دولت جدید آمریکا به ریاست «جو بایدن» ۳۰ مارس در نخستین گزارش حقوق بشری این دولت درباره وضع حقوق بشر در کشورهای جهان به صورت گذرا از اقدامات اشغالگران صهیونیستی در نقض حقوق فلسطینیان عبور کرده و تنها به بازداشت مستبدانه فلسطینیان در کرانه باختری و نوار غزه اشاره کرده است.
دولت بایدن همچنین در گزارش خود همانند دولت سابق آمریکا، قدس را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و حاکمیت اشغالگران را بر بلندیهای جولان به رسمیت شناخته و همانند دولت ترامپ اصطلاح «اشغالی» را در توصیف کرانه باختری حذف کرده است.
واکنشها به اقدام بایدن برای ازسرگیری حمایت مالی فلسطینیان«نیکی هیلی» نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل با انتقاد از تصمیم دولت بایدن برای از سرگیری کمکهای مالی به سازمان آنروا اعلام کرد: «این اقدام رئیس جمهور دموکرات در نهایت باعث هدر رفتن میلیونها دلار حق مالیات دهندگان آمریکایی میشود». هیلی پیشتر در توئیتی مدعی شده بود، آنروا یکی از فاسدترین و بیبازدهترین نهادهای سازمان ملل متحد است و ترامپ حق داشت که کمک به آن را متوقف کند.
از سوی دیگر، «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در بیانیهای با استقبال از تصمیم دولت جدید آمریکا اعلام کرد، ارائه کمک به آنروا در فراهم کردن شرایط آموزش و بهداشت صدها هزار دانشجو و میلیونها شهروندی که در اردوگاههای فلسطین و کشورهای همسایه زندگی میکنند، سهم به سزایی خواهد داشت.
«محمد اشتیه» نخستوزیر تشکیلات خودگردان فلسطین هم از سرگیری کمک مالی به فلسطینیان توسط دولت جدید آمریکا را تنها «نخستین گام» عنوان کرد و از واشنگتن خواست، رژیم صهیونیستی را برای توقف تمایلات توسعهطلبانه و گسترش شهرکسازی در سرزمینهای فلسطینی تحت فشار قرار دهد.
«فیلیپ لازارینی» کمیساریای کل آنروا نیز تصمیم دولت آمریکا برای ازسرگیری کمک به این آژانس را «اخباری خوب و مهم» توصیف کرد و افزود: آنروا به مقابله با چالشهای مالی در ماههای قبل حتی با از سرگیری ارائه کمک مالی آمریکا ادامه خواهد داد.
جمعبندیسیاست بایدن در قبال فلسطینیها تفاوت چندانی با سیاست ترامپ ندارد و واشنگتن همچنان به رژیم صهیونیستی به عنوان رژیمی فراتر از قوانین بین المللی مینگرد. با وجود استقبال تشکیلات خودگردان فلسطین از تصمیم آمریکا مبنی بر حمایت مجدد این کشور از این تشکیلات، گروههای فلسطینی معتقدند این موضع آمریکا باعث تغییر واقعیت «حمایت مطلق واشنگتن از رژیم صهیونیستی در ارتکاب جنایات علیه ملت فلسطین» نخواهد شد.
دولت جدید آمریکا وعدههایی را به فلسطینیها در ارائه برخی کمکهای مالی داده است، اما در زمینه برخورد با رژیم صهیونیستی، سیاستهای بایدن تفاوت چندانی با سیاستهای ترامپ ندارد. پس از اعلام حمایت آمریکا از تشکیلات خودگردان فلسطین، رژیم صهیونیستی از تصمیم خود برای ساخت صدها واحد مسکونی جدید خبر داد و این اقدام به معنای ادامه سکوت آمریکا در قبال جنایتهای رژیم صهیونیستی و نادیده گرفتن حقوق مردم فلسطین است.
با نگاهی اجمالی به سیاست آمریکا در منطقه غرب آسیا میتوان دریافت که واشنگتن، رژیم صهیونیستی و تشکیلات خودگردان فلسطین را به برگزاری مذاکرات دوجانبه بدون وادار کردن رژیم صهیونیستی به قبول مسئولیت جنایات و تخلفاتش در اراضی فلسطینی، تشویق میکند؛ در واقع این اقدام دولت بایدن چراغ سبزی به رژیم صهیونیستی برای ادامه تخلفات و جنایاتش علیه فلسطینیها است.
آمریکا هیچگاه سیاستهای کلی خود در قبال رژیم صهیونیستی را تغییر نداده است و از سرگیری مذاکرات دوجانبه در دولت جدید آمریکا، به معنای دستیابی فلسطینیها به یک کشور مستقل نیست بلکه هدف از درخواست آمریکا با استفاده از ابزار مالی، تحمیل روند سازش است که تاکنون با مخالفت گروههای مقاومت فلسطین این توطئه با شکست مواجه شده است.