به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین فاطمه خمسه رئیس سازمان جهاد کشاورزی قزوین علت آرامش بازار مرغ را همسان سازی قیمت آن با استان های همجوار تهران و البرز و افزایش مقدار آن در بازار می داند که باعث شده التهابات چند ماهه گذشته بازار این کالا در استان فروکش کند.
مرغ یکی از پرمصرف ترین محصولات حاضر در سبد غذایی ما ایرانیان است، با این وجود مشکلات و چالش های پیش روی تولید این محصول از دشواری های تامین نهاده تا نوسانات قیمتی گهگاه باعث ایجاد تلاطم در بازار مرغ می شود.
میزان تزریق روزانه مرغ به بازار قزوین هم بگفته مسئولان سازمان جهاد کشاورزی از حدود 70 تا 80 هزار تن اواخر سال گذشته در حال حاضر به 150 هزار تن رسیده است .
نوسانات قیمت مرغ در ماه های گذشته
از ابتدای امسال ،گوشت مرغ در بازار نوسانات عجیب و غریبی را از قیمت 10 هزار تومان در فروردین تا قیمت 31 هزار تومان در آبان را تجربه کرد. مرغداران علت این نوسانات را کوتاهی دولت در تأمین نهاده دامی مورد نیاز می دانند .
اما این درحالی است که در زمانی های که دولت 100 درصد نهاده دامی را برای مرغداران تأمین کرد هم قیمت مرغ حتی مصوبه ستاد تنظیم بازار را هم رعایت نمیکند و گران تر به فروش می رسد.
جدا از این مسایل بازار مرغ در قزوین در چند ماهه گذشته با مشکل دیگری نیز مواجه بود آن هم کمبود مرغ در ساعات اولیه روز در فروشگاه ها برای خرید بود بطوری که از ساعت 10 صبح به بعد مرغی در بازار برای خرید وجود نداشت .
همانگونه که اشاره شد مسئولان سازمان ها جهاد کشاورزی و صمت علت این مشکل را اختلاف قیمت مرغ در قزوین با استان های همسایه عنوان می کردند که موجب شده بود سودجویان به فکر خروج این کالا از استان و عرضه آن در استان های همسایه باشند، چرا که نرخ مرغ در قزوین پیش از این بیش از 6 هزار تومان نسبت به استان های همسایه ( به نرخ دولتی ) پایین تر بود.
مسئولان با مردم صادق باشند
علی محمدی یکی از شهروندان قزوینی در این باره می گوید: آیا مسئولان نمی توانستند به غیر از افزایش قیمت به طرق دیگر مشکل کمبود مرغ را رفع کنند .
او می افزاید: به عنوان مثال آیا نمی شد با توزیع مرغ در بین ادارات، شرکت های تولیدی و فروشگاه های زنجیره ای ، میزان صف و کمبود مرغ در بازار را جبران کرد.
محمدی اضافه می کند: مسئولان باید با مردم رو راست باشند و شفاف اعلام کنند به هر دلیلی با مرغداران توافق می شود که قیمت مرغ را هر ازچندگاهی افزایش دهند.
او می گوید: باید قبول کنیم بدون شک افزایش هزینه های تولید یکی از دلایل تغییر قیمت مرغ است و مرغداران نیز باید دارای حاشیه سود حداقلی باشند تا شاهد استمرار تولید باشیم. بنابراین نباید به گونه ای عمل شود که مردم به صداقت مسئولان شک کنند.
قزوین قطب تولید گوشت مرغ و تخم مرغ
استان قزوین با توجه به وسعت کم آن در زمینه تولید محصولات سالم یکی از مهمترین استانهای کشور است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین میگوید: این استان دارای چهارصدو چهل واحد مرغ گوشتی به ظرفیت 10 میلیون قطعه، هفتاد واحد مرغ تخمگذار به ظرفیت بیش از هشت میلیون و واحدهای مرغ مادر، تخمگذار و پولت در استان است.
فاطمه خمسه میافزاید: ظرفیت سالانه واحدهای مرغ گوشتی بیش از 26 میلیون قطعه جوجه ریزی و واحدهای مرغ تخمگذار بیش از سه میلیون مرغ تخمگذار است.
خمسه می افزاید : این واحدها، استان قزوین را به یکی از پایلوتهای تولید گوشت مرغ در کشور تبدیل کرده است.
درخواست برای توجه به دغدغه مرغداران
یکی از مرغداران قزوینی می گوید: مرغداری یکی از بزرگترین صنعت های کشور است و در این بین استان قزوین یکی از قطب های تولید مرغ است اما متاسفانه کسی به دغدغه های مرغداران توجه نمی کند .
آقای علیپور می افزاید: قیمت تمام شده مرغ با نرخ دستوری همخوانی ندارد و با افزایش قیمت جوجه های یک روزه، افزایش قیمت نهاده و افزایش دستمزد کارگران تولید مرغ برای هیچ مرغداری مقرون به صرفه نیست.
او اضافه می کند: از طرفی نهاده گران شده است و از سوی دیگر مرغدار را مجبور به فروش فرآورده های خود به دولت می کنند و انتظار دارند مرغدار، مرغ را حتی با ضرر بفروشد.
احمد جهانبخشی یکی دیگر از فعالان بخش طیور استان قزوین میگوید: براساس قانون، واحدهای کشاورزی معاف از مالیات اند، اما در عمل این مساله رعایت نمیشود تا جایی که از سال 91 تاکنون مالیاتهای زیادی برای مرغداریهای استان وضع شده است.
پرویز علیخانی یکی از مرغداران با سابقه استان قزوین هم با بیان اینکه فرصت طلبان به دنبال سودجویی اندمی گوید: متاسفانه این شرایط به علت ضعف مدیریتی و برخورد سلیقهای مدیران در حل مشکلات به وجود آمده و مرغداران را با ضررهای هنگفت مواجه کرده است.
وی با بیان اینکه دارای 60 هزار قطعه مرغ گوشتی است میافزاید: از مسئولان انتظار داریم در کارگروهها و جلساتی که برگزار میشود از نظرات ما تولیدکنندگان هم استفاده و برای رفع مشکلات اقدام جدی کنند.
داشتن دو برابر نقدینگی شرط ادامه حیات مرغداری
یکی دیگر از فعالان صنعت مرغداری با بیان اینکه در تامین نهادهها با مشکل مواجه اند می گوید : نهاده خریداری شده که پول آنهم پرداخت شده است حداقل شش ماه بعد بدست مرغدار می رسد.
طاهرخانی میگوید: این بدین معنی است که مرغدار اگر بخواهد به صنعت مرغداری ادامه بدهد باید دو برابر نقدینگی داشته باشد.
خرید مرغ در توان قشر ضعیف نیست
از طرف دیگر حسن تقی پور یکی از شهروندان قزوینی با بیان اینکه خیلی از مردم زورشان به خرید ماهی و گوشت قرمز نمی رسد و گزینه ای جز مرغ ندارند، می گوید : خرید مرغ با کیلویی 31 هزار تومان در توان قشر کارگر و ضعف نیست .
او می افزاید: مسئولان باید به گونه ای بر بازار نظارت کنند که محصولات پرمصرف و اساسی مانند مرغ و تخم مرغ گران نشوند و مردم توان خرید داشته باشند و آنها را از سبد غذایی خود حذف نکنند.
مصطفی نجفی یکی از مرغ فروشان شهر قزوین می گوید: در مهر ماه تا 10 صبح هیچ مرغی در مغازه نمی ماند اما حالا با افزایش قیمت، مرغ تا آخر شب نیز در بازار موجود است .
نجفی با بیان اینکه قیمت مرغ از کیلویی حدود 25 هزار تومان به 31 هزار تومان رسیده است می افزاید: باز این تفاوت قیمت در بازار قزوین و استان های مانند تهران و البرز وجود دارد بنابراین به نظر می رسد با افزایش قیمت مرغ ، مردم قدرت خرید ندارند .
تشدید نظارت ها
محمدعلی بیشهای معاون بازرسی و نظارت سازمان صمت استان قزوین با بیان اینکه نظارت بر کشتارگاهها و بازار با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت می گوید : پیشنهاد میدهیم مرغدار مستقیما مرغ را به سازمان صمت یا جهاد کشاورزی تحویل دهد تا جلوی سو استفاده سودجویان گرفته شود.
بیشه ای با بیان اینکه مرغ فروشی ها باید سهمیه خود را در در داخل شبکه و به شهروندان استان عرضه کنند می افزاید : قیمت مصوب مرغ در بازار قزوین 29 هزار تومان است در حالی که قیمت این کالای مصرفی در استان های همجوار بر اساس قیمت مصوب کشوری 32 هزار تومان است.
توزیع روزانه بین 130 تا 150 تن مرغ
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی می گوید: توزیع مرغ در استان قزوین از روند مطلوبی برخوردار است و روزانه از 130 تا 150 تن مرغ در بازار استان قزوین توزیع می شود و با تمهیداتی که صورت گرفته است، بازار مرغ استان متعادل شده و درچند روز گذشته هیچ شهروندی مشکل کمبود مرغ نداشته است.
حمید رضا عزتی می افزاید : درحال حاضر بازار مرغ دارای ثبات و تعادل است و بنا به دستور مقامات ارشد استانی هیچ خودرویی حق خروج مرغ و فرآورده های دامی از استان قزوین را بدون دریافت مجوز ندارد.
عزتی اضافه می کند : تولید مرغ دراستان قزوین روند پایداری دارد بطوری که در سه ماه گذشته بیش از 2 میلیون قطعه مرغ در استان قزوین تولید شده و این مقدار بیش از نیاز استان بوده است.
او با بیان اینکه میزان جوجهریزی در مرغداریها نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد دارد می گوید : مجموع جوجهریزی در مرغداریهای استان در 6 ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال بیش از هشت درصد افزایش یافته که این امر نشاندهنده پایداری تولید مرغ در استان است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین می افزاید : با توجه به اصلاح شدن قیمت مرغ در استان قزوین، مرغداران طبیعتا نباید از افزایش قیمت جوجه یک روزه گلایه مند باشند.
عزتی اضافه میکند نیاز روزانه قزوین به مرغ حدود 80 تن است اما با توجه به اینکه استان قزوین یکی از تولید کنندگان برتر مرغ در کشور است، بیش از این مقدار تولید می شود بنابراین انتظار می رود در سطح عرضه هیچ کمبودی وجود نداشته باشد .
ضرورت نظارت هوشمند
با نظارت هوشمند بساط سوداگری مرغ در قزوین جمع میشود
دادستان قزوین هم از ورود دادستانی به پروندۀ توزیع مرغ در قزوین ورود می کند و می گوید : با اجرایی شدن طرح نظارت هوشمند بر توزیع مرغ، در عمل سوداگری و دلالی در شبکۀ توزیع جمع می شود و دیگر راننده، دلال و خریدار نمیتوانند دخل و تصرف کنند.
محمدقاسمی می افزاید : مشکل مرغ در استان ما از جلوی درب کشتارگاه تا مرحلۀ فروشگاهها و رسیدن به دست مصرف کننده است، در واقع در پروسۀ تولید تا کشتارگاه دراستان قزوین مشکلی وجود ندارد و مشکل ما در فرایند توزیع ازخروجی کشتارگاه تا مغازه و فروشگاهها ست که باید با نظارت بیشتر این مشکل تکرار نگردد.
راه اندازی سامانه هوشمند برای نظارت بر توزیع مرغ
سامانه هوشمند توزیع مرغ با نظارت اداره پست قزوین راهاندازی میشود
مدیرکل پست استان قزوین می گوید : سامانه هوشمند توزیع مرغ با هدف حذف هرگونه واسطه و توزیع خارج از شبکه در این استان راهاندازی میشود.
محسن بخشی می افزاید: با کمک این سامانه و اپلیکیشن متصل به آن که روی تلفن هوشمند نصب میشود، مرغ از درب مرغداری تا کشتارگاه و سپس مغازههای سطح شهر نقطه زنی شده و مورد رصد و پایش قرار میگیرد.
بخشی اضافه می کند: بر اساس این سامانه میزان تناژ مرغ در مرغداریها ثبت شده و تمامی خودروهای حمل مرغ زنده و کشتاری پس از تحویل مرغ آن را ثبت می کنند و سپس با وجود جی پی اس مسیر حرکت خودروها رصد و تا واحدهای صنفی عرضه مرغ نظارت می شوند .
به گفته بخشی، جمع آوری اطلاعات دقیق از مرغداریها، کشتارگاهها، خودروهای حمل مرغ زنده و کشتاری و واحدهای صنفی عرضه مرغ یکی از ملزومات اجرای این طرح است که اقدامات لازم برای ایجاد این بانک اطلاعاتی در دستور کار قرار دارد.
مدیرکل پست استان قزوین می گوید: سامانه هوشمند توزیع مرغ با نظارت اداره پست در استان قم اجرایی شده و بسیار موفق عمل کرده است که امیدواریم هرچه سریعتر بتوانیم این مهم را در استان قزوین نیز عملیاتی کنیم.
سامانه هوشمند توزیع مرغ موضوعی است که قرارگاه امنیت غذایی وزارت جهاد کشاورزی آن را در دستور کار قرار داده و در استان قزوین نیز سازمان های جهاد کشاورزی، صمت و کشتارگاهها در قالب یک قرارداد مشترک در این طرح مشارکت دارند .
جلوگیری از خروج مرغ استان قزوین به استانهای همجوار، مقابله با دلالان و واسطهها، ممانعت از قطعه کردن مرغ و هرگونه اقدامی که به تنظیم هرچه بهتر بازار مرغ بیانجامد از اهداف اجرای این سامانه است.
ضرورت تولید مرغ با وزن مناسب
رئیس سازمان جهاد کشاروزی استان قزوین همچنین می گوید: در حال حاضر فرهنگ غذایی عمومی، بازار را به سمت عرضه گوشت مرغ با وزنهای بالا سوق داده است که این امر علاوه بر هدر رفت منابع تولید، موجب از بین رفتن سرمایه ملی و کاهش چشمگیر ارزش غذایی محصول تولیدی میشود.
فاطمه خمسه می افزاید : میتوان با تولید گوشت مرغ با وزن مناسب ظرفیت واحدهای تولیدی را افزایش داد.
خمسه اضافه کرد: با اجرای طرح تولید گوشت مرغ با وزن مناسب، مرغ نیمچه گوشتی زنده با شرایط وزنی هزار و هشتصد تا دو هزار و دویست گرم و دوره پرورش سی و هشت تا چهل و دو روزه زمینه برای تولید گوشت مرغ آماده به طبخ در وزنهای هزار و سیصد تا هزار و ششصد گرم فراهم خواهد شد.
او می گوید: در حال حاضر استان قزوین در تولید گوشت مرغ رتبه چهارم و تخم مرغ رتبه هفتم کشور قرار دارد و این درحالی است که این استان فقط تولید کننده مرغ اجداد تخمگذار است.
طبق آمار و اطلاعات استان قزوین قطب تولید گوشت مرغ و تخم مرغ در کشور است و با توجه به وسعت کم این استان، سهم بسزایی در تولید محصولات دام و طیور کشور را دارد.
با توجه به روبه رشد بودن صنعت مرغداری در استان قزوین مرغداران با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنند که به برخی از آنها در گزارش اشاره شد که بطور مشخص تر می توان به مواردی مانند افزایش قیمت نهادههای دامی به علت نوسانات ارزی و سخت گیری دستگاههای اجرایی از جمله بیمه، مالیات و بانکها را موانع این بخش ذکرکرد.
حمیدرضا حاجی از فعالان بخش مرغ و تخم مرغ در استان قزوین میگوید: چرا افزایش قیمت نهادههای دامی از جمله ذرت و کنجاله سویا با رشد 100درصدی مواجه بوده در حالیکه قیمت محصول مرغ و تخم مرغ آن هم با مجوز وزیر صنعت، معدن و تجارت رشد اندک داشته باشد، مسالهای که ضرر آشکار واحدهای تولیدی را به دنبال دارد .
فرسودگی ساختمان و تجهیزات مرغداری ها
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قزوین هم فرسودگی ساختمان و تجهیزات موجود را یکی از مشکلات جدی صنعت طیور در استان میداند و میگوید: با پرداخت سرمایه در گردش برای رفع این معضل باید اقدام کرد، زیرا در غیر این صورت تا 10 سال آینده این صنعت ظرفیت کنونی خود را هم از دست خواهد داد.
عیسی قبادی می افزاید : متاسفانه قیمت نهادههای دامی در سطح جهانی و کشوری به علت نوسانات ارزی افزایش یافته است ، اما دولت برای رفع این مشکل، نهادههای مورد نیاز این بخش تامین کرده است .
رئیس سازمان جهاد کشاورزی قزوین نیز با تایید سخنان معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قزوین فرسودگی مرغداریها را مشکل اساسی در این استان میداند و میگوید: برخی از واحدهای تولیدی مرغ پنجاه ساله بوده و عمر احداث سی درصد آنها نیز بین 20 تا 30 ساله بوده و فقط حدود 10 درصد آنها عمر کمتر از ده سال دارند.
فاطمه خمسه، میافزاید: هم اکنون در حال پیگیری تامین نقدینگی مورد نیاز برای نوسازی برخی از مرغداریها با کمک استانداری و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان هستیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی قزوین میافزاید: به دنبال شناسنامه دار کردن تولیدات بخش طیور و ایجاد زنجیره تولید به طور جدی هستیم و در حوزه صنعت مرغ گوشتی و تخم گذار نیز جایگاه خوبی در کشور داریم.
خمسه اضافه می کند: با توجه به میزان سرمایه گذاری انجام شده و اشتغال پنج هزار نفر در واحدهای مرغداری استان مسئولان باید برای رفع مشکلات این بخش توجه جدی داشته باشند.
او با اشاره به خطر بیماریهایی که این صنعت را همواره مورد تهدید قرار میدهد، می گوید: خوشبختانه امسال هیچ گونه مورد ابتلا به آنقولانزا گزارش نشده است .
کلام آخر
آنچه از سخنان مسئولان مربوطه و دست اندرکاران مرغ وتخم مرغ بر میآید: تکمیل زنجیرههای تولید مرغ و تخم مرغ و رفع مشکلات بیمهای، مالیاتی و پرداخت تسهیلات به مرغداران ضروری است تا با حمایت از تولیدکنندگان از روند افزایشی قیمت مرغ جلوگیری کرد تا بر مصرفکننده فشار مضاعفی وارد نشود.
نگارنده: علی صفری الموتی