به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، پایانه های صادراتی باعث تمرکز خدمات و امکانات برای صادرکنندگان و سهولت دسترسی به این خدمات در نقاط مختلف است.
یکی از این پایانه ها، پایانه صادراتی پناه آباد شهرستان تاکستان است که کشاورزان بصورت خودجوش آنرا راه اندازی کرده اند .
در این پایانه با وجود فراهم بودن شرایط برای صادرات، برخی موانع و مشکلات فعالان این پایانه را با دست اندازهای مواجه کرده است .
حسین قهرمانی، مدیر پایانه صادراتی پناه آباد تاکستان می گوید: ایده اولیه راه اندازی پایانه صادراتی پناه آباد از ۱۰ سال پیش به
واسطه حضورم در نمایشگاههای بین المللی کشاورزی در کشورهای اروپایی و حاشیه خلیج فارس شکل گرفت.
او می گوید: با توجه به اینکه محصولات کشاورزی ایرانی به علت بسته بندی نامناسب در بازارهای جهانی خریدار ندارد، از سال ۹۶ سالن کوچکی برای بسته بندی بازار پسند صادرات محصولات کشاورزی راه اندازی کردیم.
قهرمانی اضافه می کند: امسال هم مجوز بسته بندی محصولات را دریافت کردیم و روزانه ۵ تریلر محصولات کشاورزی به کشورهای اروپایی و حاشیه خلیج فارس صادر می کنیم.
مدیر پایانه پناه آباد می افزاید: ۹۰ درصد از محصولات کشاورزی این پایانه را به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می کنیم و ۱۰ درصد را به دیگر کشورها به ویژه به روسیه و ترکیه صادرات داریم .
گوجه فرنگی، انگور، شلیل، هندوانه و فلفل دلمه ای، از جمله محصولات کشاورزی صادر شده از پایانه صادراتی پناه آباد تاکستان است.
قهرمانی می گوید: ۷۰ درصد از پایانه صادراتی پناه آباد را با هزینه شخصی کشاورزان راه اندازی کردیم و قرار بود به ما تسهیلات بانکی پرداخت کنند که تاکنون هیچ وامی دریافت نکرده ایم.
او می افزاید: بانک برای پرداخت تسهیلات ، وثیقه ملکی در شهر طلب می کنند این درحالی است که کشاورزان که در روستا فعالیت می کنند نمی توانند وثیقه ملکی در شهر فراهم کنند.
به گفته مدیر پایانه پناه آباد تاکستان؛ در این پایانه به طور مستقیم و غیر مستقیم برای 500 نفر شغل ایجاد شده است .
او لازمه فعالیت در پایانه ها را فراهم شدن زیرساخت ها و همکاری مدیران دستگاه های اجرایی در صدور مجوزها برمی شمرد و می گوید: با تحقق زیر ساخت ها سرمایه گذاران بیشتر به سرمایه گذاری در این پایانه تمایل پیدا میکنند.
مدیر پایانه پناه آباد تاکستان می گوید: محصولات کشاورزی استان های تبریز و زنجان در پایانه صادراتی پناه آباد بسته بندی و در همدان و حاجی آباد بندرعباس هم دو واحد بسته بندی محصولات کشاورزی پناه آباد برای صادرات آماده سازی می شود.
قهرمانی می افزاید: درحال حاضر بسته بندی محصولات کشاورزی استان قزوین بیشتر مورد پسند کشور روسیه و کشورهای حوزه خلیج فارس است.
لزوم برند سازی محصولات باغی و کشاورزی
مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین می گوید: برای صدور مجوز فعالیت پایانه صادراتی پناه آباد، نیازمند ۸ استعلام بودیم که در نهایت، اوایل امسال مجوز فعالیت این پایانه صادر شد.
مصلایی می افزاید: پروانه فعالیت صنایع غذایی و تبدیلی باید سریعاً صادر شود و ما در این زمینه به سرمایه گذاران کمک میکنیم.
او اضافه می کند: کارشناسان غذا و دارو، جهاد کشاورزی و حتی دامپزشکی بر روند بسته بندی و صادرات پایانه صادراتی پناه آباد نظارت میکنند تا محصول سالم بدست مصرف کنندگان داخلی و خارجی برسد.
مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین می گوید: مجوزهای لازم از جمله سردخانه، انبار، سورتینگ، بسته بندی و فرآوری پایانه صادراتی پناه آباد را سازمان جهاد کشاورزی استان صادر کرده است.
مصلایی می افزاید: سرمایه گذاران و کشاورزان خرد میتوانند با تشکیل اتحادیه، نسبت به صادرات محصولات با کیفیت اقدام کنند و سازمان جهاد کشاورزی حمایت های قانونی را انجام می دهد .
مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین با بیان اینکه کشمش استان قزوین با برند ملایر در کشور روسیه به فروش میرسد، معتقد است: بسیاری ازمحصولات کشاورزی استان قزوین متأسفانه خام فروشی میشود و باید با برندسازی، محصولات باغی و کشاورزی را به نام همین استان در دنیا به فروش برسانیم.
او اضافه می کند: رایزنهای ایران در کشورهای دنیا باید در زمینه برند سازی محصولات ایرانی از جمله محصولات کشاورزی استان قزوین فعالیت کنند تا بتوانیم از رقبای بین المللی پیشی بگیریم.
به گفته مصلایی، از سال آینده نزدیک ۲۰ هزار تن از محصولات کشاورزی استان قزوین در پایانه صادراتی پناه آباد فرآوری میشود.
مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین می گوید: محصول سالم باید از نظر میزان کود و سموم، مجوزهای لازم را دریافت کرده باشد و به همین منظور ۷۳ نفر مسئول کنترل کیفیت باغ ها در استان قزوین فعالیت میکنند و در تلاش هستیم تا محصولات صادراتی استان به علت باقیمانده سموم، از بازارهای جهانی برگشت نخورد.
لزوم استقرار گمرک در پایانه صادراتی پناه آباد
فرماندار تاکستان هم معتقد است: منطقه خرمدشت این شهرستان و به ویژه پایانه پناه آباد، بارانداز محصولات باغی و صیفی و اشتغالزایی خوبی در این پایانه صادراتی ایجاد شده است.
رضا طاهری می گوید: در بازدید نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی و همچنین دیگر مسئولان از پایانه صادراتی پناه آباد بر تلاش برای فراهم کردن زیرساخت های لازم در این پایانه تاکید شد .
طاهری اضافه می کند: برای تصویب پایانه صادارتی دائمی، نیازمند مصوبه استانی هستیم که بتوانیم امکانات مانند گمرک، بیمه و بانک را برای پایانه صادراتی پناه آباد مهیا کنیم.
او می گوید: اگر گمرک در این منطقه مستقر شود در زمینه مشکلات صادراتی محصولات حل و فصل میشود بطوریکه به عنوان مثال با استقرار گمرک میتوانیم حدود ۲۰ میلیون دلار صادرات را به جا و بنام سایر استانهای کشور، بنام خود استان قزوین ثبت کنیم.
صادرات، یکی از اولویتهای استان
مدیر کل دفتر جذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری قزوین هم می گوید: صادرات، یکی از اولویتهای استان است و اگر موردی به استانداری ارجاع شود، سریعاً پیگیری میکنیم.
نبیل می افزاید: فعالان حوزه صادرات باید در مرحله نخست مجوزهایشان را از مسیر درست پیگیری و دریافت کنند.
او اضافه می کند: تسهیلات تبصره ۱۸ قانون بودجه به کسانی که مجوزهای رسمی را دریافت کرده اند، اعطا میشود و اگر بانکی در این خصوص کوتاهی کند، موضوع را پیگیری می کنیم و به نتیجه میرسانیم.
نبیل می گوید: اگر سرمایه گذاران استان به ویژه سرمایه گذاران بخش کشاورزی در پایانه صادراتی پناه آباد، با مشکلاتی روبه رو هستند، مستندات شان را به کمیته بررسی مشکلات سرمایه گذاران معاونت اقتصادی استانداری ارسال کنند.
مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری قزوین می افزاید: پایانه صادراتی پناه آباد تاکستان علیرغم فعالیت گسترده در زمینه صادرات گوجه فرنگی و صیفی جات، در لیست پایانههای صادراتی استان قزوین قرار ندارد و امیدواریم مجوزهای فعالیت این پایانه زودتر صادر شود.
یکی از فعالان صادرات محصولات کشاورزی در استان قزوین نیز می گوید: تجمیع امور اداری مربوط به صادرات محصولات باعث می شود صادرکنندگان براحتی امور مربوط به صادرات را در یک محل، به صورت متمرکز و در کوتاهترین زمان ممکن انجام دهند لذا این امر همکاری مسئولان مربوط را می طلبد.
بابایی می افزاید: وجود سردخانه ها و انبارها و واحدهای سورت و بسته بندی محصولات کشاورزی در پایانه صادراتی موجب رفع گره های صادراتی، کاهش هزینه ها و رونق صادرات محصولات تولیدی می شود.
بسته بندی جذاب؛ مؤلفه مهم صادرات
بابایی اضافه می کند: بسته بندی یکی از مؤلفه های مهم برای صادرات محصول محسوب می شود و ما باید خود را با استانداردهای صنعت بسته بندی دنیا هماهنگ و بروز کنیم.
او می گوید: مراحل بسته بندی، درجه بندی، حمل و انبارداری محصولات کشاورزی در کشور بسیار نامطلوب است و اکثر تولیدات ایران در حوزه کشاورزی به صورت فله صادر میشود که این مشکل در مورد محصولات استان قزوین نیز مصداق دارد.
لزوم تقویت زیرساخت های صادراتی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین می گوید: تقویت زیرساخت های صادرات محصولات کشاورزی در استان از ضروریات در راستای رونق بخش کشاورزی است .
فاطمه خمسه می افزاید: وجود بازار اوراسیا، ظرفیت بسیار خوبی برای آینده رونق اقتصادی بخش کشاورزی است که باید به حوزه صادرات این بخش توجه ویژه شود.
خمسه اضافه می کند: باید برای صادرات محصولات کشاورزی استان با برنامه بلند مدت و هدف دار، نسبت به رفع موانع سر راه وایجاد زیر ساخت های لازم ازجمله تقویت پایانه محصولات صادراتی، اقدام شود.
دستیابی به رشد تجارت کشاورزی
او معتقد است این استان برای توسعه تجارت در بخش کشاورزی به ایجاد و راه اندازی پایانه صادراتی تخصصی در این بخش نیاز دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی می گوید: برای تکمیل زنجیره تولید و ارزش و بهادادن به تولیدات استان، پایانههای صادراتی تخصصی برای محصولات کشاورزی از جمله صیفی جات ، گیاهان دارویی ، گل و گیاه و محصولات پروتئینی و باغی نیاز است.
خمسه می افزاید: برای تحقق این مهم نیازمند هماهنگی بیشتر بین دستگاهی و تسریع در رفع موانع و جذب سرمایه گذاران است.
او وجود مرکز لجستیک محصولات کشاورزی در استان را ضروری برمی شمرد و می گوید : برای رسیدن به این هدف مهم ارزآوری، باید پراکندگیها را از بین برد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی می گوید: از آنجایی که مهمترین مشکل در بخش کشاورزی به پس از تولید، عرضه در بازارهای داخلی و خارجی و بسته بندی با توجه به نیاز و سلیقه مصرف کننده مربوط است لذا ساخت و تقویت پایانه صادرات محصولات کشاورزی در قزوین می تواند به عنوان یک موضوع مهم و اجرایی برای رفع بخشی از مشکلات این حوزه باشد .
خمسه همچنین به پایانه صادراتی کشاورزی قزوین با حمایت های دولتی و با سرمایه گذاری بخش خصوصی که در شهرستان آبیک در دست اجرا است اشاره و اضافه می کند: پیش بینی می شود در این پایانه به عنوان ترمینال توزیع و صادراتی، روزانه سه هزار تن انواع محصولات کشاورزی بسته بندی و به بازارهای داخلی و خارجی ارسال شود.
در پایانه صادرات کشاورزی قزوین علاوه بر سالن های نگهداری، سردخانه ها، خط سورتینگ و بسته بندی محصولات کشاورزی، مکان هایی چون نمایشگاه دائمی، هتل، سالن مزایده، رستوران و جایگاه سوخت و تعمیرگاه خودروهای باری و اتصال به خط آهن نیز پیش بینی شده است.
مهرزاد نجفیان سرمایه گذار این پایانه صادراتی معتقد است ارائه تسهیلات ارزان قیمت و با سود پایین به صادرکنندگان و تولیدکنندگان ضروری است و این موضوع یکی از راه های مهم جهش تولید و صادرات به شمار می رود.
نجفیان اضافه می کند: کار ساخت سالن های این پایانه به پایان رسیده و در حال نصب تجهیزات مورد نیاز هستیم و باید در کنار ایجاد پایانه، موانع صادرات کشاورزی قزوین را از میان برد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی قزوین می گوید: برای تقویت صادرات محصولات کشاورزی استان قزوین باید در کنار موضوع پایانه، به موارد دیگر نظیر مشوق های صادراتی، تسهیلات ارزان و رعایت استاندارد تولید محصول نیز توجه کرد.
مهدی بخشنده ایجاد پایانه صادراتی را لازم و نه کافی می داند و معتقد است موانع صادرات حوزه کشاورزی مانند یک زنجیر به یکدیگر متصل و پیوسته است و برای رفع آنها باید به صورت واحد اقدام کرد.
بخشنده با اشاره به طرح در دست ساخت پایانه صادرات محصولات کشاورزی از سوی سرمایه گذار بخش خصوصی در شهرستان آبیک، می گوید: اجرای این طرح می تواند به رشد صادرات محصولات کشاورزی استان کمک کند اما تحقق این موضوع و موفقیت این طرح نیازمند حمایت و همراهی همه جانبه دستگاه های مسئول و مدیران استانی است.
بخش عمده تولیدات کشاورزی صادراتی است
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین هم می گوید: توسعه صادرات محصولات زراعی و باغی استان با هدف حمایت از بهرهبرداران و ممانعت از خام فروشی، جزء اولویت اصلی کشاورزی استان است.
سید ابوطالب مهدویان می افزاید: بخش کشاورزی قزوین قابلیت زیادی در تولید محصولات زراعی و باغی، دام و طیور و گیاهان دارویی دارد که بخش عمده ای از این تولیدات پس از بهره وری می تواند به کشورهای همسایه صادر شود.
مهدویان اضافه می کند: برخورداری از پایانه صادرات محصولات کشاورزی در استان یکی از راههای ایجاد ارزش افزوده برای بهره برداران و توسعه صادرات کشاورزی و سازمان پیگیر تسریع برای سرمایه گذاری است.
پایانه های صادراتی و رونق صادرات غیر نفتی
همانگونه که در گزارش ذکر شده پایانه های صادراتی با هدف کمک به توسعه صادرات و ارز آوری و اشتغال آفرینی و گسترش فعالیت های اقتصادی ایجاد می شود .
ایجاد پایانه های صادراتی در کشور را قطعاً از یک سو می توان گام مثبتی در تسهیل صادرات غیرنفتی دانست و از سوی دیگر به علت گستردگی کشور و اینکه توانمندهای صادراتی در مناطق مختلف پراکنده است وجود پایانه های صادراتی باعث تمرکز سهولت دسترسی خدمات و امکانات برای صادرکنندگان در مناطق مختلف می شود.
ایجاد زیرساخت ها زمینه ساز حضور سرمایهگذار
ایران با وجود ظرفیت های زیاد بخش کشاورزی و مزیت اقلیمی میتواند با توسعه صادرات کالاهای مزیتدار درآمد قابل توجهی کسب کند ، تا فشار از طریق منابع نفتی کاهش یابد.
خوشبختانه کشورمان دارای هر چهار اقلیم است و یکی از استثناییترین کشورهای دنیاست و بنابراین با تکیه بر بخش کشاورزی و صادرات محصولات کشاورزی میتوان دغدغههای دلارهای نفتی را کم کرد که قرار گرفتن در این مسیر ایجاد زیرساختها همچون پایانههای صادراتی است.
زیرا پایانه های صادراتی مانع از دپو محصولات کشاورزی و از دست رفتن دسترنج کشاورزان می شود و قزوین به علت شاهراه بودن به عنوان کریدور صادرات محصولات کشاورزی نقش بسیار مهمی در کشور ایجاد می کند .
لذا راه اندازی پایانه صادراتی با استاندارد ها لازم محصولات کشاورزی در این استان یکی از ضرورت های رونق کشاورزی استان است و باید برای تسریع این نیاز مهم تلاش جدی شود .
استان قزوین با دارا بودن حدود 500 هزار هکتار اراضی کشاورزی، یعنی کمتر از یک درصد خاک کشور ، سالانه چهار میلیون تن محصولات زراعی، باغی و دامی تولید می کند که سهم بیش از 4درصدی تولیدات بخش کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است. بطوریکه استان قزوین در تولید محصولات کشاورزی جزو 10 استان برتر کشور است
همچنین در استان قزوین شش مدیریت با 27 مرکز جهاد کشاورزی مشغول خدمت رسانی به بیش از 80 هزار بهره بردار بخش کشاورزی هستند .
در استان کشت و صنعت های بزرگ و واحد ها تولیدی در بخش دام و طیور وجود دارد که بخش کشاورزی استان را نسبت به سایر بخش ها متمایز کرده است .
نگارنده : علی صفری الموتی