پخش زنده
امروز: -
آیین قرق شکنی مراتع در روستای قلعه سر دهستان پشتکوه منطقه چهاردانگه شهرستان ساری برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، همه ساله در فصل بهار وقتی که طبیعت سرسبز مازندران بهروزهای پایانی این فصل میرسد، مراتع ییلاقی استان روی دامهای سبک و سنگین دامداران سنتی گشوده میشود و مازندرانیها به این جا به جایی دام و تعلیف آنها در مرتعی پر از علوفه که دست کم هشت ماه دست نخورده باقی مانده بود، قرق شکنی میگویند.
قرق به معنای بستن مراتع به روی دامها است و قرق شکنی نیز به باز شدن مراتع برای چرای دامها گفته میشود.
مراتع مناطق ییلاقی همه ساله در فصل پائیز به منظور ایجاد تعادل بین ظرفیت مراتع و تعداد دامها و همچنین حفظ پوشش گیاهی، بر روی دامها بسته میشود و پس از رشد کافی گیاهان در اواخر ماه اردیبهشت یا اوایل خرداد گشوده میشود.
زمان آغاز چرای دامها در مناطق ییلاقی بر اساس پروانه چرای دامداران، شرایط رویش گیاهی منطقه و همچنین تغییرات جوی و آمادگی مراتع بنا به تشخیص اداره منابع طبیعی و هماهنگی با دامداران تعیین میشود.
آیین قرق شکنی مراتع در روستای قلعه سر دهستان پشتکوه منطقه چهاردانگه شهرستان ساری برگزار شد.
رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان ساری گفت: اداره منابع طبیعی شهرستان ساری دارای بیش از ۵۵ هزار هکتار عرصههای مرتع از منابع طبیعی است که بیش از ۱۲۰۰ بهرهبردار دامی در شهرستان ساری در حال فعالیت هستند.
اکبری افزود: از این میزان ۲۸ هزار واحد دامی در مراتع شهرستان ساری بر اساس مجوز در فصل تعلیف دامهایشان قرار دارند .
وی با بیان اینکه در محوریت این روستا بیش از چهار مرتع داریم گفت: بیش از هفت هزار واحد دامی و ۱۲۰ بهره بردار در این مراتع در حال تعلیف و استفاده هستند که نقش تولیدی را برای شهرستان، استان و کشور دارند.
رئیس منابع طبیعی ساری فلسفه این مراسم را اینگونه بیان کرد که جنبش و رویشی که در مراتع اتفاق میافتد باید تابع یک زمانی باشد که دوره برگشت و تجدید حیاتها هم اتفاق بیفتد تا ما در همه فصول سال دارای علوفه باشیم.
اکبری همچنین گفت:مراتع ما در حد مراتع خوب و درجه یک میباشد برای اینکه کیفیت مراتع افت نکند رعایت فصل تعلیف برای ما مهم است گاهی اوقات لازم است به علت کم آبی و کمی بارش و اتفاقاتی که رخ میدهد قسمتی از مناطق قرق رسمی اعلام شود و با کپه کاری و بذر پاشی بتوانیم مرتع را دوباره به حالت کیفیت خوب برگردانیم تا دامداران از علوفه آن بهرهمند شوند.
اکبری خاطر نشان کرد: همه دامدارانی که در این مرتع حضور دارند مجوز و پروانه بهره برداری دارند و یا دارای کتابچه طرح هستند.
میثم خادمی گزارش می دهد: