مالیات برخانههای خالی فقط بر مسکن احتکار شده اعمال میشود
نایب رئیس کمیسیون اصل نود مجلس تاکید کرد: پروژه مالیات بر خانههای خالی فقط مسکن احتکار شده را شامل میشود و هدف اساسی تلاش برای تبدیل مسکن از کالای سرمایهای به سمت کالای مصرفی است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما نصر الله پژمان فر در گفتگو با شبکه افق در خصوص سرانجام ثبت اطلاعات مردم در سامانه املاک
و اخذ مالیات از خانههای خالی و فرآیند جمع آوری و تایید اطلاعات در این بخش توضیحاتی ارائه کرد.
مشروح مصاحبه:
مجری: چرا این قدر کار جمع آوری اطلاعات و دیتا سخته یعنی واقعا نمیشه چنین موضوع سادهای را به یک جمع بندی رسید؟ الان بیشتر از یک سال هم شده و نباید بانک اطلاعاتی درستی از اسکان املاک داشته باشیم؟
پژمان فر: ببینید اساسا مسئله جایگاه اطلاعات برای تصمیم گیری یک مساله خیلی مهم است که امروز این مساله، هم برای مردم و هم برای مسئولان ما باید کاملا جا بیفتد و روشن شود. هنوز به نظرم این مسئله را جدی نگرفتند.
مجری: همه برنامه ریزها در دنیا میدانند که برای شروع یک کار یا اقدامی اول باید شرایط موجود را سنجید و اطلاعات به دست آورد.
پژمان فر: دقیقا همین طور است. ما باید اطلاعات به دست بیاوریم و اساسا نمیتوانیم هیچ اقدامی انجام بدهیم و هر اقدامی انجام بدهیم در معرض شکست و مشکل است. اتفاقا در نقطه آغازین مجلس یازدهم وقتی ما شروع کردیم مسئولیت کمیسیون اصل نود هم با خود بنده بود. اولین مسالهای که من در دستورکار گذاشتم بحث راه اندازی این سامانهها بود البته ما در مجلس دهم هم پیگیر این مساله بودیم. خب به شدت پیگیر این مساله هستیم الان دنبال این هستیم که مساله املاک و اسکان، سامانههای مالیاتی، سامانههای فروشگاهی، سامانه تجارت و کلیه سامانههایی که اطلاعات جمعه در آن هست کاملا فعال کنیم. نتیجه اش این است که ما میتوانیم بسیاری از این بی عدالتیهایی که در جامعه وجود دارد را بهتر بشناسیم. حالا من درضمن صحبت هایم اشاره خواهم کرد که چطور میتوانیم با این اطلاعاتی که مردم کمک میکنند و این اطلاعات رو تایید میکنند ما میتوانیم در جامعه اجرای عدالت کنیم.
مجری: بیش از یکسال از آن زمان میگذرد که سامانه اسکان و املاکی ایجاد شد و از مردم خواستند و فرصت دادند که اطلاعاتشان را در این سامانه کامل کنند. تقریبا از تیرماه پارسال تا تیرماه امسال که در آستانه اش هستیم به نظر میرسد، مسئولین اجرایی عزمی برای اجرایی شدن این موضوع ندارند. اینجاست که آن بحث ورود و نظارت مجلس پیش میآید که چرا واقعا جدی برخورد نمیشود با این قضیه.
پژمان فر: حوادثی و وقفهای در این مسیر پیش آمد. در جمع آوری اطلاعات، آسیبی رسید به اطلاعات ما و زمان جابه جایی دولت واقع شد یعنی من به دولت قبل در زمان انتهای دولت اصرار هم کردم که شما بیایید این کار را جدی بگیرید و در اولویتهای پایان کار خودتان قرار بدید، اما چون حسشان این بود که ما این کار را باید سرمایه گذاری کنیم وجدی به این موضوع وارد شویم. دولتها متاسفانه دنبال این هستند که نتایج فعالیتهای خودشان را در زمان دولت خودشان داشته باشند ودر نهایت آن دولت نتوانست این کار را انجام بدهد. دولت جدید که وارد شد این کار را شروع کرده، اما روند کارکند هست و این ایراد به آنها وارد است البته جلساتی داشتیم با وزارت راه و امیدواریم به نتیجه خوبی برسیم. ما به عنوان دستگاه نظارتی تمام تلاشمان این است که این سامانه راه بیفتد وقبل از اتمام سال خدماتش را به مردم ارائه کند.
مجری: مسئولین میآیند از مردم میخواهند آنهایی که مالک خانههای خالی هستند اطلاعاتشان را در این سامانه قرار بدهند و اولین تصور این هست که؛ مردم؛ میخواهند از شما مالیات بگیرند. آنهایی که خانه اضافی دارند و خالی است. به تبع میگویند چرا بیاییم در این سامانه اطلاعاتمان را ثبت کنیم که مالیات بخواهیم بدهیم؟ این تصور در مردم وجود دارد.
پژمان فر: مساله خیلی خوبی را اشاره کردید. اتفاقا اصل این نیست که بیاییم از مردم مالیات بگیریم. مالیات یک ابزار است. همین طور که در تمام دنیا همین جور مالیات گرفته میشود، اما خود مالیات اصالت ندارد. آن چیزی که اصالت دارد یک ابزار هدایتی است. فرض بفرمایید در دنیا میخواهند در حوزه اقتصاد سرمایه گذاری کنند. میگویند جمع بندی این است که دولت در حوزه کشاورزی سرمایه گذاری کند نه در حوزه صنعت یا بالعکس. یا میگویند هرکس در حوزه کشاورزی سرمایه گذاری کرد معاف مالیاتی هست یا هرکس رفت در صنعت سرمایه گذاری کرد باید آن درصد خاص را مالیات بدهد. یعنی سرمایه دار شما در حوزه کشاورزی سرمایه گذری کن. این میشود هدایت مردم. هدایت سرمایه به سمت مسیر مورد نظر.
مجری: خود اظهاری چطور؟
پژمان فر: راجع به خود اظهاری عرض کنم ما داریم مالیات میگیریم، اما از شخصی که احتکار خانه کرده. اگر بنده الان یک خانه داشته باشم و مثلا خودم و بچه هام یک واحدی ر ا در آن نشسته ایم هیچکدام مالیات ندارند. اما مثلا من الان صد واحد خانه دارم. شما بگویید خب مال خودش را چرا باید در اختیار دیگران قرار دهد. میگوییم اشکالی ندارد، اما یک سهم عمومی در این خانهها وجود دارد یعنی یک یارانه پنهانی در این ساخته شدن ساختمان وجود دارد. از مصالحش گرفته؛ آجر، سیمان وگچ و شیشه و ... تا دیگر بخشها و همه اینها را که نگاه کنید ما یک یارانه تخصیص دادیم. چرا من صد خانه داشته باشم و به ازایش مالیات ندهم. شما بیایید این ملک را در اختیار مستاجر قرار بدهید و مالیات ندهید. اگر این کارو نکردید شما دارید از آن حقوق عمومی استفاده میکنید. من که صدتا خانه دارم؛ دارم از این سهم سوءاستفاده میکنم. آن بنده خدایی که یک خانه هم ندارد من نوعی از حقوق محروم دارم بهره مند میشوم. میگوییم به آن نسبت باید مالیات بدهید. به همین دلیل داریم تلاش میکنیم تا خانه خالی داشتن اصلا به صرفه نباشد. هدف این هست که مسکن از سبد کالاهای سرمایهای دور شود و به سمت کالای مصرفی برود.
مجری: انشاءالله این اتفاق بیفتد. مردم خیلی دغدغه مسکن دارند. امسال مستاجران خیلی سال سختی دارند.
پژمان فر: من همین الان که دارم با شما صحبت میکنم ما برآوردمان این هست که یک میلیون خانه خالی داریم که یک مشت محتکر احتکار کردند.
مجری: خب اشاره کردید به خانههای خالی احتکار شده. اگر احتکار گران املاک، حقوقی باشند و در راس آنها هم مثلا بانکها باشند چطور، چون خیلی از املاکها هم در اختیار بانک هاست. آنها را احتکار کرده اند و عرضه نمیکنند. آیا قرار نیست آنها هم مالیات بدهند و فشار به آنها وارد کنیم؟
پژمان فر: اتفاقا ما نسبت به آنها فشار بیشتری وارد میکنیم. الان یک قوانین سخت گیرانهای نسبت به حقوقیها داریم. ما اطلاعات آنها را داریم. نیاز نداریم از کسی اطلاعات بگیریم. امروز یک سری اطلاعات داریم. الان که خدمت شما داریم صحبت میکنیم ۶۳ میلیون نفر را اطلاعاتشان را داریم و تبادل کردیم.
مجری: این تعداد که میفرمایید شامل مالکان حقوقی وحقیقی هستند؟
پژمان فر: منظور از ۶۳ میلیون نفر همه افراد حقیقی هستند. نصرالله پژمان فر یکی از این ۶۳ میلیون نفر؛ خب اداره ثبت احوال کد ملی من را اینجا ارائه کرده است. الان ثبت اسناد محل سکونت من را، وزارت ارتباطات کدپستی من را ارائه کرده. همینطور باقی مجموعه ها. اینها تقاطع گیری شده. یکی از اشکالات این سامانه در گذشته این بود که شما باید از صفر تا صد اطلاعاتت را وارد میکردی یعنی کافی بود در این اطلاعات یک صفر را اشتباه وارد میکردی وکلی مشکل ایجاد میکرد. تلاش در هماهنگی اطلاعات هست.
مجری: حقوقیها رو چه میکنید؟ چطور میتوانید اطلاعاتشان راجمع آوری کنید و از آنها مالیات بگیرید؟
پژمان فر: حقوقیها رو هم ما این کارو میکنیم، ما دقیقا اطلاعات اینها رو کاملا داریم یک مرحله هست. در مرحله انبوه سازی.
مجری: الان شما میتوانید آماری بدهید. عددی بدهید که بانکها چه عددی از املاک دستشان هست؟
پژمان فر: دقیقا این آمار را در یک بازه زمانی کوتاهی میتوانیم ببینیم. من الان دستگاه اجرایی نیستم نمیتوانم.
مجری: کی میتوانید اعلام کنید. شما یا دستگاه اجرایی که چقدر از املاک در اختیار بانکها و با مالکیت حقوقی است؟ تا مردم بدانند چه احتکار بزرگی را انجام میدهند.
پژمان فر: ما در این موضوع باید حتما این کار را انجام بدهیم. من که دستگاه اجرایی نیستم نمیتوانم عدد بدهم که فردا بگویند. این عدد کم و زیاد است، اما الزام دارم میکنم که در یک بازه زمانی چند ماهه ما دقیقا بتوانیم شناسایی کنیم.
مجری: یعنی در واقع به دولت و دستگاههای اجرایی این فشار وارد میشود که در سه ماهه آینده این اطلاعات رو در اختیار همه بگذارند؟
پژمان فر: من برنامه را میخواهم با شما رونمایی کنم. بخشی را هم صبح مصاحبهای داشتم. این موضوع را مطرح کردم. خدمت شما عرض میکنم. شاید مردم کمتر شنیده باشند و حتما نشنیدند. ببینید ما الان بنا داریم از مردم کمک بگیریم. مثلا الان میگویند شما اگر اطلاعات دارید چرا از مردم میخواهید بیایند اطلاعات بدهند. چون مردم باید تیک تایید رو بزنند.
مجری: ببینید شما الان دوباره بر میگردید به سمت مردم. بالاخره یک عده افراد هستند که خانههای زیادی دارند، اما من بیشتر دنبال حقوقیها هستم. حقوقیها، الان بیش از یک سال گذشته و هنوز شناسایی نشدند.
پژمان فر: حقوقیها تعداد مسکنشان خیلی زیاد نیست، چون اساسا در نگهداری مسکن براشون سود نیست. در ساخت مسکن برای اینها سود است. اگر بانکها یا شهرداریها اینها واحدهایی رو نتوانستند از طرف پول بگیرند مثلا صد واحد را دادند مشارکت مدنی کردند مثلا پروژه هزار واحدی و نتواسته آنها این را در اختیار میگیرند.
مجری: پس از این بگذریم و بریم سمت ثبت اطلاعات.
پژمان فر: ببینید در ثبت اطلاعات ما تمام تلاشمون این هست که این کار یک کار حقوقی باشد که قابل پیگیری باشد. من عرض کردم ما اطلاعات ۶۳ میلیون نفر را داریم، اما این کافی نیست. یعنی نصرالله پژمان فر بیاید اینجا این اطلاعات رو تایید کند. باید اگر در ارائه اطلاعات شخصی فردا اگر مشکلی پیش آمد من در مقابلش مسئولیت داشته باشم. ما میخواهیم مردم همه ورود پیدا کنند که اگر فردا اگر کسی اطلاعات غلطی وارد کرد نیاید بگوید که من که خودم وارد نکردم. باید اگر کسی صدتا خانه داشت و خواست پنهان کاری کند هنگام مراجعه به سامانه ببیند که همه اطلاعاتش هست و برای این مراجعه کرده که تیک تایید را بزند که من تایید میکنم این اطلاعات را. وقتی هم تایید کرد فردا مسئولیت حقوقی متوجه او خواهد بود.
مجری: در یکی دو سال گذشته دولت یک سقفی گذاشت در آن داستان کرونا که مثلا در تهران سقف اجرا بها ۲۵ درصد و در شهرستانها عدد دیگری، امسال آمدن تصمیم دیگری گرفتند آن هم در زمانی که فصل نقل و انتقالات گذشته و مستاجران همه گرفتار. چه ضمانت اجرایی برای این تصمیمات وجود دارد؟
پژمان فر: اصلا ضمانت اجرایی وجود نداره.
مجری: خب خیلی ممنون دست شما درد نکنه.
پژمان فر: وظیف دولت در این زمینه این است که نظارت داشته باشد. رفتار دستوری در هر جایی غلط هست. ما بیاییم به مردم بگوییم باید ۲۵ درصد افزایش بدهید. چه ضابطهای وجود دارد؟ اینها ترازی بین دو طرف مالک و مستاجر است.
مجری: خب وقتی تصمیم سران سه قوه خیلی ضمانت اجرایی نداره دیگه چه انتظاری میشود داشت که سامانه هم بیاید و موثر واقع شود؟
پژمان فر: من این را هم نسبت به این موضوع بگویم که سران سه قوه میخواهند یک حد وسطی را در نظر بگیرند که این موضوع حل بشود.
مجری: خب وسطی که خیلی قابل اجرا نیست چقدر اعتبار دارد؟
پژمان فر: اینکه میگویم قابل اجرا نیست یعنی آخرش اگر کسی برود محاکم قضایی مراجعه کند نمیتواند ادامه بدهد.
مجری: باید ۶ ماهی به هر حال بدوی.
پژمان فر: بگذارید من آخرش را بگویم. ۶ ماه بدوی جوابی نمیگیری یعنی الان مالک و مستاجر باید توافق کنند و انصاف وجود داشته باشد. ببینید ما الان یک مسالهای رو داریم. یک عقب افتادگی چندین ساله. ماباید ۷۰۰ هزار واحد مسکونی را انبوه سازی میکردیم و میساختیم و در اختیار قرار میدادیم. دولتی که اصرار داشت من این را انجام نمیدهم. ما الان ۵/۵ میلیون واحد مسکونی عقب افتاده داریم.
مجری: ان شاء الله با این برنامه جدیدی که دولت گذاشته و قراره ۴ میلیون واحد انجام شود بازار عرضه و تقاضا بهتر شود و بازار به تعادل برسد. خیلی ممنونیم از شما.