پخش زنده
امروز: -
در نقطه عطف دیگری در مسیر ساخت خلبان کاملا خودمختار و سوخت گیری خودکار در هوا (A۴R)، شرکت ایرباس به طور خودکار یک پهپاد را با استفاده از یک بستر آزمایشی توسط هواپیمای سوخت رسان چند منظوره A۳۱۰ (MRTT) هدایت و کنترل کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ سوخت گیری هوایی یکی از فناوریهای کلیدی است که به نیروهای هوایی دسترسی جهانی و توانایی تمدید مدت زمان ماموریت نامحدود میدهد. با این حال، انتقال سوخت از یک هواپیما به هواپیمای بسیار متفاوت با عملکرد پروازی بسیار متفاوت، تمرین بسیار دشواری است که به مهارت و تمرکز بالایی نیاز دارد.
شرکت ایرباس که با شرکت تابعه خود Airbus UpNext همکاری میکند، روی مجموعهای از فناوریهای توسعه یافته توسط اسپانیا، آلمان و فرانسه به نام Auto’Mate کار میکند که برای کاهش خستگی خدمه، خطای انسانی و هزینههای آموزشی و در عین حال موثرتر کردن عملیات سوخت گیری طراحی شده است.
آزمایش اخیر که بر فراز خلیج کادیز در سواحل جنوبی اسپانیا انجام شد، شامل هواپیمای سوخت رسان A۳۱۰ MRTT و چندین پهپاد هدف DT-۲۵ بود که در یک عملیات واقعی نقش هواپیماهای دریافت کننده سوخت را ایفا میکردند. در طول پرواز شش ساعته، کنترل پهپادها با موفقیت از ایستگاه زمینی به تانکر سوخت رسان منتقل شد.
سپس این سیستم از هوش مصنوعی و الگوریتمهای کنترل مشارکتی برای کنترل و فرماندهی چهار هواپیمای بدون سرنشین استفاده کرد و آنها را تا ۴۵ متری هواپیمای تانکر و در موقعیت مناسب برای سوخت گیری قرار داد. در این مدت، سیستم خودکار Auto’Mate ناوبری نسبی هواپیما را کنترل میکرد، بین هواپیماها برای بهبود استقلال ارتباط برقرار کرده و راهنماییهای دقیق برای جلوگیری از برخورد و سایر مشکلات ارائه میکرد.
دومین مرحله آزمایشی از این عملیات برای پایان سال جاری و با استفاده از حسگرهای ناوبری مبتنی بر هوش مصنوعی و الگوریتمهای بهبود یافته برنامهریزی شده است. همچنین عملیات آتی شامل دو پهپاد شبیه سازی شده دیگر برای نشان دادن اینکه A۳۱۰ MRTT میتواند در فضای شلوغ خوب عمل کند، خواهد بود.
ژان بریس دومونت (Jean Brice Dumont) رئیس سیستمهای هوایی نظامی ایرباس گفت: موفقیت این اولین کمپین آزمایشی پرواز، راه را برای توسعه فناوریهای سوخت گیری هوایی خودکار و بدون سرنشین هموار میکند. با وجود اینکه ما در مرحله اولیه هستیم، تنها ظرف یک سال به این مهم دست یافته ایم و در مسیر درستی برای عملیاتهای آینده بدون سرنشین هستیم که در آن جنگندهها و هواپیماهای ماموریتی به طور مشترک با ازدحام پهپادها پرواز خواهند کرد.