پخش زنده
امروز: -
معاون بین الملل قوه قضائیه گفت: با طرف عراقی توافق کردیم مستندات فعالیت گروهک منافقین در عراق را در اختیار ما قرار دهند.
به گزارش خبرنگار قضایی خبرگزاری صداوسیما، دومین نشست کمیته مشترک قضائی ایران و عراق با حظور کاظم غریبآبادی، معاون امور بینالملل قوه قضائیه و قاضی لیث جبر حمزه، رئیس سازمان نظارت قضایی و عضو شورای عالی قضایی عراق در تهران برگزار شد. کاظم غریب آبادی در مورد این نشست گفت: اولین محور گفت و گوی ما پیگیری پرونده ترور سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس و همراهانشان بود. ما آخرین اقدامات قضائی خودمان را برای هیئت عراقی تشریح کردیم و از طرف عراقی هم درخواست داشتیم که هرچه سریعتر تحقیقات خود را تکمیل و کیفرخواست را به دادگاه عراق تقدیم کند تا محاکمه عاملان این جنایت آغاز شود. رئیس هیئت عراقی این اطمینان را به ما داد که خیلی زود این تحقیقات را به پایان میرسانند و کیفرخواست را تقدیم دادگاه خواهند کرد. همچنین مجدداً تاکید کردند که دادگاه عراق برای ترامپ و همچنین برای برخی از تبعههای عراق که در این پرونده دست داشتند، احکامی صادر کرده اند.
دبير ستاد حقوق بشر ایران درباره آخرین وضعیت پیگیری ترور سردار سلیمانی در محاکم بین المللی توضیح داد: علاوه بر محکمههای داخلی ایران و عراق، ایران این پرونده را از طریق دادگاههای بین المللی هم پیگیری میکند. هم ایران و هم آمریکا در کنوانسیون ۱۹۷۴ عضو هستند و آمریکا در پرونده ترور سردار سلیمانی این کنوانسیون را نقض کرده است. ما اخیراً نامهای را از کانالهای رسمی برای مقامات آمریکائی ارسال کرده ایم که یا باید متهمان پرونده ترور سردار سلیمانی را مسترد کنند یا در کشور خودشان آنها را محاکمه کنند. در این نامه به آنها گفتیم ما در این موضوع با شما اختلاف داریم و طبق کنوانسیون ۱۹۷۴ این نزاع باید در دیوان بین المللی دادگستری بررسی شود. به طرف عراقی هم گفتیم از ظرفیتهای بین المللی برای پیگیری این موضوع استفاده کنند.
غریب آبادی پیگیری پرونده گروهکهای تروریستی را دومین محور این نشست عنوان کرد و گفت: از آنجایی که اولین جلسه دادگاه رسیدگی به جنایتهای گروهک منافقین، ۲۱ آذر در تهران برگزار میشود با هیئت قضائی عراق تفاهم کردیم امکان دستیابی به اسناد فعالیتهای منافقین در عراق و تحقیق از شهود و مطلعین را برای ما فراهم کنند. در مورد گروهک تروریستی داعش هم به این جمع بندی رسیدیم که ایران، عراق و سوریه به صورت سه جانبه یک کمیته مشترک قضائی تشکیل دهند و اقداماتی برای تعقیب و مجازات اعضای گروهک تروریستی داعش اتخاذ کنند. همچنین با توجه به اینکه ما در شهریور ماه از عراق تقاضای استرداد ۳۸ نفر از رهبران و اعضای گروهکهایی مانند کومله، دمکرات و پژاک را داشتیم، در این جلسه هئیت قضائی عراق به ما گزارش داد که رسیدگی به این درخواست را با جدیت پیگیری میکنند. ما هم درخواست کردیم که حکم جلب آنها سریعتر صادر شود که طرف عراقی در این زمینه هم قول مساعد داد.
معاون امور بین الملل قوه قضائیه در پایان اظهار داشت:در این جلسه در مورد هتک حرمت قرآن کریم که در کشورهای اروپایی شاهد بودیم و یکی از این اشخاص تبعه عراق بود، صحبت کردیم و به ما اعلام کردند که برای آن فرد پرونده تشکیل شده و عراق خواستار استرداد آن شخص از کشور سوئد شده است. همچنین پیگیری وضعیت برخی از زائران ایرانی که به دلیل ناآگاهی از قوانین عراق، در آن کشور دچار مشکل حقوقی شده اند، موضوع دیگری بود که در این نشست بررسی شد.
لازم به ذکر است اولین نشست کمیته مشترک قضائی ایران و عراق شهریور امسال در بغداد برگزار شد.