پخش زنده
امروز: -
با هدف قرار گرفتن مرکز میرون، حزب الله بسیاری از توانمندی های اطلاعاتی رژیم صهیونیستی را از کار انداخت؛ مرکز میرون امنیت منطقه ای و فرامنطقه ای این رژیم را فراهم می کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ کارشناس مسائل بین الملل با حضور در برنامه جهان امروز به پرسش ها درباره تحولات جنگ غزه پاسخ داد.
سوال: روز ۹۴ جنگ است گفت و گویمان را با وضعیت کلی شروع کنیم تحلیل شما از شرایط چیست؟
سیدرضا صدرالحسینی؛ کارشناس مسائل غرب آسیا: در نود و چهارمین روز درگیریهایی هستیم که در بخش اعظم آن مردم بیگناه، شامل زنان، کودکان و سالخوردگان آسیبهای جدی دیدند و بیش از ۲۲ هزار نفر به شهادت رسیدند.
سوال: فکر کنم دقایقی قبل با بروز رسانی آمار از ۲۳ هزار تا هم گذشت.
صدر الحسینی: این آمار ۲۳ هزار تا به جز کسانی است که حتی در زیر آوار هستند و متاسفانه این اتفاقات در مقابل چشم نهادهای بین المللی، حقوق بشری میافتد و هیچ تحرکی از جانب آنها صورت نمیگیرد. شما که این برنامهی مهم و پرطرفدار را اجرا میکنید به خوبی میدانید که در ابتدای شروع این جنگ چه شعارهایی از طرف نتانیاهو و مقامات ارشد رژیم صهیونیستی بیان شد، اگر بخواهیم یک بررسی اجمالی داشته باشیم در آستانهی صدمین روز، هیچ یک از اهداف رژیم صهیونیستی به نتیجه نرسیده و اصلا ادامهی این جنگ به شکلی که مشاهده میکنیم به دلیل این است که شاید بتوانند هدفی از آن اهداف اعلام شده را برای مدیریت افکار عمومی، افکار عمومی داخلی سرزمینهای اشغالی و جهان به دست بیاورند.
سوال: یعنی علیرغم تمام این گزارشها و که این اهداف تحقق ناپذیرند نتانیاهو همچنان امید دارد؟
صدرالحسینی: او به حداقلها الان امید دارد و اصلا اختلاف بین جریانهای مختلف سیاسی و ایشان و وزیر جنگ بر همین اساس است، البته نظامیان رژیم صهیونیستی هم به دنبال این موضوع هستند که بتوانند هویت و شاخصهی خودشان را که در این عملیات از دست دادند حداقل آن را به دست بیاورند؛ بنابراین بر اساس آنچه در طول نود و چهار روز گذشته، اگر در هر لحظه از لحظات آینده این جنگ به پایان برسد در حقیقت شکست دولت نظامی نتانیاهو و دولتی که از ابتدا، از یک دولت غیر نظامی به دولت نظامی تبدیل شد و ارتش رژیم صهیونیستی به عنوان چهارمین ارتش برتر از جهت فناوری در دنیا و اولین ارتش در خاورمیانه یا غرب آسیا کاملا شکست خورده است مگر این که ما تخریب خانهها با هواپیماهای فوق مدرن و کشتن بیش از ۲۳ هزار نفر را به عنوان یک دستاورد برای رژیم صهیونیستی قبول کنیم شاید در این رابطه نتانیاهو بتواند آرامش نسبی البته دروغین به دست بیاورد.
سوال: اخیرا گزارشهایی داریم که سرعت تحولات بیشتر شده در خارج از غزه، اما در داخل غزه از شدت حملات کمتر شده نسبت به روزهای گذشته به نوعی جنگ و آن رخدادهای مهم آن خارج از فلسطین دارد رخ میدهد.
صدرالحسینی: طراحان جنگ در غزه سه مرحله جنگ را پیش بینی کرده بودند آنها تصورشان بر این بود که میتوانند در یک عملیات نظامی در حوزهی زمینی دستاوردهایی را داشته باشند، وقتی این اتفاق نیفتاد و البته زمان طولانی را هم به خودش اختصاص داد، امروز آنها به دنبال این موضوع هستند که بتوانند در عرصههای دیگری یعنی تبدیل یک جنگ پرشدت به جنگ کم شدت، که در جنگ کم شدت معمولا بسیار اهداف جزئی و یا به صورت ایجاد ناامنی و یا به شهادت رساندن افراد موثر که ما در این جا میتوانیم بگوییم فرماندهان مقاومت، جزو پیگیریهایی است که امروز رژیم صهیونیستی انجام میدهد در حقیقت اگر این را مشاهده کنیم این نکته دیگر هم هست که در حوزهی مسائل سیاسی و گفت و گو هم فعالیتها در این حوزه خارج از غزه افزایش پیدا کرده، با توجه به اقدامات تروریستی که رژیم صهیونیستی انجام داده فعلا گفت و گوهای رسمی هم نه در قطر، نه در هیچ نقطهی دیگر ادامه ندارد.
سوال: یعنی بعد از ترور آقای العارودی؟
صدر الحسینی: بله شیخ صادق العارودی، بعد از ترور ایشان مجموعهی گفت و گوها از طرف مقاومت قطع شده، علیرغم این که واسطهها به این موضوع علاقه مند هستند که ادامهی مذاکرات را داشته باشند.
سوال: بعداز ظهر امروز پهپاد رژیم صهیونیستی یکی از فرماندهان نیروی رضوان حزب الله را هدف قرار داد و ترور کرد، گویا این محل ترور فاصله داشته با مرز و دور از جبهههای درگیری بوده که در طول این سه ماه بین حزب الله و رژیم صهیونیستی آنجا درگیری رخ میداد، این را میتوانیم واکنشی از صهیونیستها به عملیات پریروز حزب الله بدانیم که آنجا یک عملیات نسبتا بی سابقه را حزب الله انجام داد ۶۲ راکت را به مرکز میرون که چشم هوایی صهیونیستها سرزمینهای اشغالی بود شلیک کرد عملیات حزب الله هم خودش در واکنش ترور شهید العاروری بود سلسله زنجیروار این رخدادها به نظر سطح تنش در آن دارد بالا میرود.
صدر الحسینی: قرار نیست دیگر رژیم صهیونیستی آن جنایات ابتدایی را در حوزهی بمبارانها یا عملیات نظامی انجام بدهد، چون با بن بست روبه رو شد بنابراین در مرحله بعدی که با هم گفت و گو کردیم که تبدیل بحث جنگ پرشدت به کم شدت است، این اقداماتی که من هم توضیح دادم تبدیل به اقدامات تروریستی خواهد شد، وجود خواهد داشت؛ بنابراین این قابل پیش بینی بود، اما آنچه باید باز مورد توجه قرار بگیرد مطالبی است که اقای سید حسن نصرالله از ابتدای این جنگ مطرح کردند، یعنی گفتند گام در مقابل گام، هر اقدامی را که رژیم صهیونیستی انجام بدهد ما در مقابل آن به همان میزان انجام میدهیم که شما آن را خوب برشماری کردید، یعنی در مقابل شهادت شهید العاروری که در یک اقدام تروریستی صورت گرفت، آن مرکز که شما هم به درستی گفتید، چشم و گوش رژیم صهیونیستی نه فقط در منطقه و سرزمینهای اشغالی بلکه تا دریای مدیترانه و قبرس را مورد رصد قرار میداد. این مرکز مرکزی بود که در حقیقت میتوانست امنیت منطقهای و فرامنطقهای را برای رژیم صهیونیستی فراهم کند این نکته هم حائز اهمیت است که این مرکز محلی برای درآمد رژیم صهیونیستی هم بود به شکلی که او اطلاعاتی که به دست میآورد به خریداران این اطلاعات میفروخت بنابراین اقدامی که حزب الله و مقاومت لبنان انجام داد و عملیات بسیار پرشدتی در این رابطه صورت گرفت، بسیاری از توانمندیهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی را از کار انداخت و حالا همانطور که جنابعالی فرمودید امروز یکی از فرماندهانی که معاون گردان یکی از گردانهای رضوان بود به شهادت رسید و قطعا رژیم صهیونیستی باید منتظر اقدام بعدی مقاومت لبنان باشد، به دلیل این که اقای سید حسن نصرالله این وعده را به آنها داده بود، به نظر میآید رژیم صهیونیستی دارد منطقهی جنگ را از منطقهی جغرافیایی غزه به نقاط دیگری در قالب همان مرحلهی دوم که خدمت شما عرض کردم یعنی تبدیل جنگ پرشدت به کم شدت و اقدامات تروریستی تغییر میدهد، شاید او تصور میکند که گردانها و مجموعهی نیروهای مقاومت آنچنان آمادگی که در غزه داشتند و توانستند نیروهای بسیار زیادی از رژیم صهیونیستی را زمین گیر کنند و در حقیقت یا معلول کنند یا جراحت سخت به آنها وارد کنند یا آنها را بکشند، ممکن است در مرحلهی بعدی یعنی تبدیل عملیات سخت به عملیات کم شدت نداشته باشد یعنی این آزمایشی است که رژیم صهیونیستی در قالب اقدامات تروریستی دارد انجام میدهد.
سوال: این بحثی که اشاره کردید این تصوری که رژیم ممکن است الان داشته باشد و نیروی حزب الله را درداخل لبنان هدف قرار داده برخلاف ترور هفته قبل که یکی از نیروهای حماس یک نیروی فلسطینی را داخل لبنان زده بود، یک گزارشی داشتیم از واشنگتن پست اخیرا، این یکی دو روز چاپ شده مبنی براین که مقامات آمریکایی به صهیونیستها پیغام دادند در تماسهایی که داشتند گفتند که توان حزب الله بیش از چیزی است که شما بخواهید با او جنگی که در غزه داشتید در لبنان بخواهید انجام بدهید و در صورت شروع آن موفق نخواهید شد، صهیونیستها این تحلیل را قبول دارند؟ به باورش رسیدند یا؟
صدر الحسینی: صهیونیستها از آمریکاییها توان حزب الله را بهتر میدانند، اما چرا در شرایط کنونی نیاز به این تذکر هست؟ به دلیل این که بخش اعظمی از تصمیماتی که رژیم صهیونیستی الان دارد اتخاذ میکند و بر اساس آن تصمیمات عمل خودش را اجرایی میکند بر اساس عصبی بودن است. آن شکستی که در ۷ اکتبر خورد و ناتوانی که گردانها و تیپهایی که نام آنها را در دنیا بسیار بیش از آنچه که قابلیت داشتند بزرگ کرده بود، در مقابل گردانهای الاقصی و القدس زمین گیر شدند، تعداد قابل توجهی از تانکهایی که میگفت نابودی برای آنها متصور نیست، نابود شدند، بنابراین تصمیمات رژیم صهیونیستی بر اساس این شکستهایی است که مستمرا دارد میخورد، بنابراین آمریکاییها خواستند به او این را گوشزد کنند آنچه که خود میدانی به آن توجه داشته باش و اقدامی را انجام نده که مقاومت لبنان شرایطی را برای تو فراهم بیاورد که دیگر خروج از آن گرداب برای تو امکان پذیر نباشد.
سوال: صحبتهایی از گالانت وزیر جنگ رژیم داشتیم مبنی بر این که تغییری در وضعیت ارتش رژیم رخ داده داخل غزه، از نبرد فشرده دارند جابه جایی میکنند به عملیات ویژه، منظور چیست و چرا چنین تغییری را دارند انجام میدهند؟
صدر الحسینی: تغییر عملیات و کاسته شدن آن شدت و عملیات ویژه به مفهوم ترور است، یعنی رژیم صهیونیستی از عملیات ویژه در قالب به جای این که بگوید عملیات تروریستی انجام بدهم میگوید عملیات ویژه انجام بدهم یعنی افراد را شناسایی کند و موقعیت آنها را در حوزه مقاومت بسنجد و با توجه به برداشته شدن آنها تصورش بر این است که میتواند به سلسله اعصاب و ستون فقرات مقاومت ضربه بزند، به این میگوید عملیات ویژه که گالانت این را کاملا اعلام میکند.
سوال: پس تایید میفرمایید که یکسری گزارشهایی وجود دارد در این باره که نیروهای ارتش اسرائیل از شمال غزه دارند عقب نشینی میکنند.
صدر الحسینی: این یک واقعیتی بود که در قالب اقدامات عملیات روانی و رسانهای، آنها قلمداد میکردند که ما در اینجا هستیم، اما آنها فقط از یک مسیر بسیار مستقیم و خیابانهای اصلی توانستند وارد بشوند به هیچ عنوان نتوانستند در خیابانهای فرعی و در خانهها وارد بشوند، چرا؟ چون تله گذاریهایی که آنجا صورت گرفته بود، اقداماتی که در حوزهی انفجاری برای آنها پیش بینی شده بود امکان ماندن برای آنها نبود.
سوال: یعنی بیشتر از این که صهیونیستها منطقه یا مناطقی را در غزه داشته باشند خطوطی را داشتند؟
صدرالحسینی: خیابانهای اصلی را، شوارع اصلی را در اختیار داشتند که حالا به دلیل این که در حقیقت آنجا را به قول خودشان پاکسازی کردند و حتی آسفالتهای آنجا را هم با بولدوزر برای این که ممکن است بمب گذاری شده باشد تله گذاری شده باشد این خیابانهای اصلی را آمدند شخم زدند و ماندن آنها به جز اینکه در تلهی بعضی از این ویدئوها را دیدید که تک تیراندازهای مقاومت و اقداماتی که مقاومت انجام میدهد بر علیه ماشینهای زرهی آنها چگونه است، آنها برای جلوگیری از این آسیب از شمال غزه خارج شدند و روی آوردند به اقدامات تروریستی یا به قول خودشان عملیات ویژه.
سوال: این تغییر وضعیت، تبدیل آن جنگی که در روز اول اعلام کردند به عملیات ویژه کاستن از شدت آن، چه نسبتی دارد با حرفهای اخیر نتانیاهو، نتانیاهو باز گفته ما جنگ را تا تحقق کامل اهداف مان ادامه خواهیم داد.
صدر الحسینی: این نکته، خودش ادامه جنگ است، تغییر شیوه جنگ است.
سوال: اما با این شیوه جدید که نه حماس را میتوانند نابود کنند، نه اسرایشان را میتوانند آزاد کنند
صدرالحسینی: از این شعار دادن هایشان کاملا کاسته شده و دیگر آمدند کنار، این که ما به اهداف مان برسیم آنها حداقل یک اسیر را اگر بتوانند آزاد کنند این را نامگذاری میکنند که ما به یکی از اهداف مان رسیدیم این نکته هم خوب است بدانید که تغییر ادبیات و گفتمانی که بین مسئولان عالیرتبهی رژیم مشاهده میکنیم به دو دلیل است، یک: به دلیل اختلافاتی که در بین اینها بوجود آمده، و دوم به دلیل این که اینها یک اطلاعات متناقضی را به خارج از سرزمینهای اشغالی، به همه رسانهها، به همه تحلیلگران، القا کنند که آنها به هدف اصلی نتوانند برسند و در یک تحلیل دقیق بگویند که رژیم صهیونیستی به دنبال این موضوع است به همین دلیل پیامهای متناقض از جانب آنها اتخاذ میشود، اما این دو نکتهای که از گالانت و از نتانیاهو بیان کردید دو تای آن در یک راستا است، ولی شیوههای آنها با هم متفاوت است.
سوال: به دو عامل اشاره کردید، عامل دوم این که پیامهای متناقضی را صادر میکنند و در هر جنگی هم طبیعی است و عامل اول اختلافات. یک گزارشی درباره اختلافات داخلی صهیونیستها ببینیم و بعد نظر شما را بپرسیم. این وضعیت داخلی شان چطور است یک تحلیل هم در این باره به ما بدهید.
صدر الحسینی: وضعیت داخلی رژیم صهیونیستی به شدت به هم ریخته است، در گزارش بسیار مبسوط شما این مسئله مورد توجه قرار گرفته بود، نتانیاهو به دلیل این که در کابینهی نظامی متوجه این مسئله شد که میخواهند به دلایل شکست در این جنگ توجه کنند، جلسه را ترک میکند و میگوید الان زمانی نیست برای این که به این موضوعات پرداخته شود، اما جریان پرقدرتی در رژیم صهیونیستی به دنبال این موضوع است که ببیند علت چه بوده، چون این نکته حائز اهمیت است که در این خصوص اعلام میشود که عمان به عنوان مجموعهی اطلاعاتی ارتش رژیم صهیونیستی گزارشهایی را به سیاسیون از جمله نتانیاهو داده، قبل از عملیات طوفان الاقصی و آنها بی توجه به این موضوع بودند و البته آماده نبودن ارتش هم این جا باید آقای نتانیاهو و فرماندهان نظامی پاسخ این موضوع را بدهند.
سوال: چرا ارتش ورود کرد به تشکیل یک کمیتهای که مقصر معلوم بشود؟
صدرالحسینی: به دلیل این که میخواهد ثابت کند که من مقصر نیستم بلکه سیاسیون و شخص نتانیاهو مقصر است، چون فشار بر روی ارتش بسیار زیاد است.
سوال: چرا قبل از این که جنگ تمام شود این کار را کردند؟ مثلا در جنگ سی و سه روزه لبنان آن کمیته بینوگراد که تشکیل شد بعد از جنگ شکل گرفت، چرا وقتی اینها دارند میجنگند تصمیم گرفتند کمیته درست کنند؟
صدرالحسینی: این بر میگردد به آن تشتت داخلی و این کابینهی شکنندهای که آقای نتانیاهو از یک سال و نیم قبل تشکیل داد یعنی در شرایط آنجا چنان از جهت سیاسی متناقضات وجود دارد که اینها دیگر نمیتوانند منتظر بشوند که جنگ تمام شود که البته نتانیاهو پیگیر این موضوع است که باید این کمیته بعد از جنگ به کار خودش بپردازد، ولی اقدامات اولیه شروع شده و حتی بعضی از گزارش ها هم در حقیقت رسانهای شده، اما هنوز به نقاط اصلی نرسیده است. نکتهای که فرمودید که در مورد مسائل داخلی آنجا یک صحبتی داشته باشیم، آنجا با چند تناقض آشکار وجود دارد، یعنی اختلاف بین سیاسیون، اختلافی بین سیاسیون و نظامیون و اختلاف بین قومیت و اختلاف هویتی و مهاجرت معکوس، امروز این چند ضلعی را که نام بردم مشکلاتی است که در درون رژیم صهیونیستی کاملا بروز و ظهور پیدا کرده، به علاوهی مشکل اقتصادی که از بعد از حضور ارتش ملی یمن برای مسائل اقتصادی و کالاهایی که در اختیار مردم قرار میگرفت به وجود آمده، هم کالاها گرانتر شده، هم دیرتر به دست میرسد، هم بعضی از بندرها تعطیل شده، مجموعهی این مسئله و فراخوان همهی نیروهای جوان از مراکز کشاورزی، از مراکز صنعتی به ارتش یک شرایط اقتصادی مشکلی را هم برای رژیم صهیونیستی ایجاد کرده مجموع اینها باعث شده که این تناقضات و این اتفاقاتی که در این گزارش شما و در گفت و گوی من و شما به وجود آمده، امروز در رژیم صهیونیستی قابل مشاهده باشد.
سوال: مقاومت عراق دیشب یک اقدام بی سابقه انجام داد موشک شلیک کرد به بندر حیفا در سرزمینهای اشغالی، تحلیل و نظرتان؟
صدرالحسینی: مقاومت عراق، مقاومت سوریه و مقاومت لبنان از ابتدا بر اساس آن طرح عملیاتی جبهه مقاومت ورود داشتند و اقداماتی را انجام میدادند و هر کدام از آنها به میزانی که قرار بود اقدامات صورت بدهند این اقدام را انجام دادند، این یک نکتهی بسیار مهمی بود که ما میتوانیم بگوییم مدیریت میادین مختلف جبههی مقاومت.
سوال: وحدت میادین
صدرالحسینی: آن وحدت میادین یا وحدت ساحات یک نقطهی بسیار بزرگی بود که آمریکاییها هم بسیار نگران هستند الان فرصت نیست که صحبت کنیم که دراواسط جنگ اصلا امریکاییها به این موضوع واکنشهای تندی نشان دادند، این اقدامی که مقاومت عراق انجام داد به دو دلیل بود، همانطور که شما اشارهای داشتید به این که ضرباتی را امریکاییها و رژیم صهیونیستی زد به مقاومت فلسطین و مقاومت لبنان و آنها هم پاسخ دادند این اتفاق هم در عراق افتاد، امریکاییها به یکی از مراکز مقاومت عراق حمله کرد و عده ای از آنها مجروح شدند و به شهادت رسیدند.
سوال: و ترور یکی از فرماندهان حشد الشعبی را داشتیم
صدرالحسینی: و ترور یکی از فرماندهان حشدالشعبی را داشتیم، اینجا من باید این توضیح را بدهم حشدالشعبی بخشی از نیروهای مسلح عراق است و به همین دلیل نخست وزیر واکنش نشان داد و موضوع خروج نیروهای امریکایی را هم مطرح کرد که الان موضوع بحث ما نیست، اما در پاسخ این اقدامی که به آن اشاره شد در عراق انجام شد، این حرکت و حمله به سمت حیفا انجام شد و البته این نکته یک هشدار بزرگ به رژیم صهیونیستی بود با عنایت به این نکته که الان بخشهای صنعتی و بندری رژیم هم یا تعطیل است یا نیمه تعطیل و اگر مقاومت عراق تصمیم بگیرد که یک حرکت اساسی را بر علیه حیفا و مناطق استراتژیک رژیم صهیونیستی انجام بدهد این یک فشار مضاعف به وجود خواهد آمد.
سوال: در یکی دو روز گذشته شدت سفرهای مقامات غربی افزایش پیدا کرده ما سفر جوزف بورل را به لبنان داشتیم سفر وزیر امور خارجه آلمان را داشتیم به سرزمینهای اشغالی، بلینکن هم حدود هفت هشت کشور فکر کنم دارد میرود شروع کرده و آخرین مقصدش فکر کنم الان در عربستان است دستور کار اینها چیست؟
صدرالحسینی: از بعد از آتش بس یعنی شروع قسمت دوم یا بخش دوم جنگ.
سوال: یعنی بعد از آن هفت روز؟
صدرالحسینی: بعد از آن هفت روز لحظهای نیست که یکی از مقامات ارشد یا وزیر دفاع یا وزیر خارجه یا رئیس شورای عالی امنیت ملی یا رئیس سیا یا هماهنگ کنندهی مسائل سیاسی، حالا من خود بایدن را دیگر نام نبردم این ۵ مقام لحظهای منطقه را ترک نکردند، قطعا و یقینا اروپاییها هم نگران هستند، اروپاییها امروز نگرانتر از بخش قابل توجهی از جهان هستند شاید بتوانم بگویم از آمریکاییها هم نگرانتر هستند به دلیل شرایطی که ممکن است آنها در حوزه افزایش قیمت انرژی با آنها روبه رو بشود آنها خیلی نزدیکتر به منطقه غرب آسیا هستند تا آمریکاییها، آمریکاییها امنیت رژیم صهیونیستی خیلی برایشان اهمیت دارد، ولی اروپاییها امروز زندگی برای آنها مهم است انرژی برای آنها مهم است، حمل و نقل برای آنها مهم است، بیمه برای آنها مهم است بنابراین بر این اساس آنها به دنبال این هستند که تنش را در منطقه کاهش بدهند، اما من یک واقعیتی که پشت سر این قضیه هست باید خدمت شما عرض کنم آنچه با پیامهای متناقض غرب و ناتو مشاهده میکنیم نباید تحلیلهای ما از این موضوع کاسته بشود که همهی اینها به دنبال خرید فرصت برای رژیم صهیونیستی هستند تا شاید بتواند از لحظهای از این لحظات به یکی از دستاوردها یا به بخشی از یکی از آن دستاوردها برسد تا بتواند از این شرایط شکننده و شکست خورده خارج بشود و بعدا جنگ را تمام کند.
پرونده فساد اخلاقی سران آمریکا و رژیم صهیونیستی
سؤال: این ماجرا از کی شروع شد، اولین بار، این پرونده چه ابعادی دارد، چه جرایمی رخ داده است؟
آزاده طاهری؛ کارشناس و خبرنگار گروه بین الملل خبرگزاری صدا و سیما: جفری اپستین یک ثروتمند اهل نیویورک بود منتها، چون خیلی در محافل افراد پرنفوذ سیاسی و سلبریتیها رفت و آمد میکرد، خودش به فرد مشهوری تبدیل شده بود. اولین بار در سال ۲۰۰۵ به اتهام ارتباط یا سوء استفاده جنسی از کودکان تحت پیگرد قرار گرفت و این که کش و قوسهای حقوقی ادامه پیدا کرد تا در نهایت در سال ۲۰۱۹ زندانی شد به اتهام تشکیل شبکه قاچاق جنسی، منتها قبل از این که دادگاه نهایی شود در زندان خودکشی کرد و به گونهای پرونده اش آن جا بسته شد.
سؤال: مهمترین نکته پرونده این است که کودکانی افراد زیر سن قانونی ۱۸ سال به این جزیره برده میشدند تحت عنوان در ابتدا مد ولی بحث دیگر آن جا رخ میداد. در سال ۲۰۱۹ که مُرد، جدی است یا ممکن است قتلی صورت گرفته باشد، من دیدم برخی جاها اشاره میکردند به میلوشوویچ که از مرتکبین جنگ صربستان بود تشبیه کرده بودند به خودکشی او که به قتل رسیده بود به تعبیری.
خانم طاهری: چون در این پرونده اسم افراد بسیار مشهور و مهمی آمده که در گزارش به برخی از آنها اشاره شد، این خودکشی موضوع سادهای نبود، به ویژه برخی از زندانیهای زندان نیویورک که اپستین در آن خودکشی کرده، امکان خودکشی را با توجه با شرایط و تدابیر امنیتی غیرممکن دانستند، حتی برادرش هم تردیدهایی درباره خودکشی او مطرح کردند. به هر حال پرونده، پرونده مهمی است. به خاطر اسامی که در این پرونده مطرح است.
سؤال: دوباره چه شده این پرونده در رسانهها مطرح شده است؟
خانم طاهری: الآن بخش دوم اسناد دادگاه مربوط به این شبکه قاچاق جنسی به رسانهها آمده و در حقیقت این بخش از اسناد مربوط به سال ۲۰۱۵ و پروندهای است که علیه نامزد اپستین به همین اتهام تشکیل شده بود، چون ایشان هم الآن زندانی هستند؛ ۲۰ سال حبس گرفتند و الآن دوره محکومیت خود را میگذراند، به هر حال قاضی تصمیم گرفت که این اسناد از حالت محرمانه خارج شوند و در اختیار رسانهها قرار بگیرند که چیزی حدود ۱۷۰ اسم مشهور در آن است.
سؤال: پس به تصمیم خود قاضی پرونده این رخ داده است؟
خانم طاهری: بله.
سؤال: این ۱۷۰ اسمی که گفتید، بخشی در گزارش بود، میخواهید یک مروری داشته باشیم؛ مهمترینهای آن چه کسانی هستند؟
خانم طاهری: این اسامی رِنج مختلفی از افراد؛ از شخصیتهای مهم سیاسی تا بازیگران هالیوود و عدهای از دانشمندان را شامل میشوند، در گزارش هم دیدیم شاید یکی از اسامی که در داخل آمریکا به آنها اشاره شده بود، رؤسای جمهور سابق بودند که بیل کلینتون، همسرش، دونالد ترامپ، اوباما، اَل گور؛ معاون رئیس جمهور پیشین آمریکا، دستکم نام شش نفر از بازیگران و کارگردانان هالیوود در آن دیده میشود. نوآم چامسکی و استیون هاوکینز و افرادی در داخل آمریکا نبودند، حتی سیاستمداران مهم خارج از آمریکا که یکی از مهمترین آنها شاهزاده اندرو؛ برادر پادشاه انگلیس، بوده و ایهود باراک؛ نخست وزیر پیشین رژیم صهیونیستی.
سؤال: این ۱۷۰ اسم وقتی در اسناد دادگاه منتشر شدند؛ معنی اش چه بوده؟ یعنی این ۱۷۰ تا خودشان مرتکب چنین جرمی شدند و ارتباط با افراد زیر ۱۸ سال داشتند در آن جزیره؟
خانم طاهری: نه این نکته مهمی است که بدانیم اسامی که در این پرونده آمده، لزوماً همه متهم به ارتباط با افراد زیر سن قانونی نیستند و خیلی از آنها از کسانی بودند که به آن جزیره رفت و آمد داشتند و با اپستین در ارتباط بودند. گفتم که این حلقه گستردهای از افراد با نفوذ است سیاسی و اجتماعی را در آن جزیره میزبانی میکرد، منتها برخی از این افراد مثل شاهزاده اندرو؛ اتهامات جدی تری به آنها مطرح شده، در سال ۲۰۲۱ به همین اتهام و در ارتباط با همین پرونده ایشان تحت پیگرد قرار گرفت و ناچار شد که از عناوین سلطنتی نظامی خود چشم پوشی کند.
سؤال: یعنی از این ۱۷۰ تا اسم؛ در خصوص برخی شان که مشخصاً برادر پادشاه انگلستان است، ماجرا کم و بیش معلوم است که دست داشتند و مرتکب شدند ولی درباره بقیه آنها، صرفاً امری که مسلم است این است که آنها به جزیره رفتند.
خانم طاهری: بله به جزیره میرفتند یا ارتباط داشتند با این شخص.
سؤال: جایی دیدم که موساد و رژیم صهیونیستی هم یک نقشی در این ماجرا داشتند.
خانم طاهری: بحث نقش موساد؛ بحث جدیدی نیست یعنی در ۲۰۲۰ یکی از عوامل پیشین موساد در مصاحبه با راشاتودی این بحث را مطرح کرد که اپستین و نامزدش عامل موساد بودند و همان موقع هم این ایده شکل گرفت که شاید موساد این برنامه را چیده باشد برای این که افراد با نفوذ سیاسی را به دام بیندازد و از آنها باج خواهی کند. بحث؛ بحث جدیدی نیست منتها، چون انتشار این اسناد بار دیگر در کانون توجه گرفته، بار دیگر این مسأله پررنگ شده است.
سؤال: ایهود باراک که اشاره کردید به جزیره میرفت، موقعی که میرفت رئیس موساد بود؟
خانم طاهری: رئیس موساد بود آن زمان.
سؤال: پس این یک مقدار ممکن است برجستهتر هم کند.
خانم طاهری: بله.
سؤال: الآن در ادامه میخواهد برای این پرونده چه اتفاقی بیفتد؟
خانم طاهری: از منظر حقوقی، متهم اصلی این پرونده که خودکشی کرده و دیگر نیست، برخی دیگر از متهمان این پرونده و مهمترین آن که نامزدش بود تحت پیگرد قرار گرفتند. انتشار این اسناد از منظر حقوقی شاید اهمیت خاصی نداشته باشد؛ بیشتر این فضا را در جامعه آمریکا ایجاد کرده که فساد و سوء استفاده جنسی از کودکان تا چه سطح گستردهای در جامعه آمریکا وجود دارد و این ابهامی که در این پرونده وجود دارد، به خصوص ابهامی که در قضیه خودکشی اپستین است و این که نام افراد با نفوذ سیاسی از هر دو جناح آمریکا در آن دیده میشود همچنان ابهامات این قضیه را پر رنگتر کرده است.