پخش زنده
امروز: -
مکزیک اعلام کرد که پس از یورش به سفارتش در اکوادور در شهر کیتو که با محکومیت شدید بین المللی مواجه شد، شکایتی را علیه اکوادور به دیوان دادگستری بین المللی ارائه خواهد کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از بخش تصویری خبرگزاری فرانسه، مکزیک از اکوادور به دلیل حمله به سفارتخانه اش به دیوان دادگستری بین المللی شکایت می کند.
مکزیک اعلام کرد که پس از یورش به سفارتش در اکوادور در شهر کیتو که با محکومیت شدید بین المللی مواجه شد، شکایتی را علیه اکوادور به دیوان دادگستری بین المللی ارائه خواهد کرد.
آلیسیا بارسنا، وزیر امور خارجه مکزیک این موضوع را در کنفرانسی خبری در مکزیکو سیتی پایتخت این کشور بیان داشت.
وزیر امور خارجه مکزیک گفت:ا ز فردا به دیوان بین المللی دادگستری می رویم و در آنجا این پرونده غم انگیز را مطرح می کنیم.
کارکنان دیپلماتیک سفارت مکزیک روز یکشنبه در حالی اکوادور را ترک کردند که دو کشور پس از حمله نیروهای امنیتی کیتو به سفارت این کشور در اواخر روز جمعه برای دستگیری معاون سابق رئیس جمهور که در داخل آن پناه گرفته بود، روابط خود را قطع کردند.
آلیسیا بارسنا، وزیر امور خارجه در مراسمی به مناسبت استقبال از دیپلمات ها در خانه گفت: از فردا به دیوان بین المللی دادگستری می رویم که در آنجا این پرونده غم انگیز را ارائه می کنیم.
وی افزود: ما معتقدیم که می توانیم به سرعت در این پرونده پیروز شویم.
اسپانیا و اتحادیه اروپا به دبیرکل سازمان ملل متحد و کشورهای آمریکای لاتین به انتقاد از کیتو به دلیل حمله ای که برای دستگیری معاون رئیس جمهور سابق اکوادور خورخه گلاس انجام داد، پیوستند.
گلاس دسامبر گذشته پس از صدور حکم بازداشت علیه او به اتهام فساد مالی به آنجا پناه برد. روز جمعه، مکزیک به گلاس پناهندگی سیاسی اعطا کرد، در اقدامی که دولت دنیل نوبوآ، رئیس جمهور اکوادور آن را اقدامی غیرقانونی نامید.
این یک روز پس از آن اتفاق افتاد که اکوادور در پاسخ به اظهارات رئیس جمهور آندرس مانوئل لوپز اوبرادور که کیتو را عصبانی کرد، دستور خروج سفیر مکزیک از کشور را صادر کرد.
اواخر روز جمعه، نیروهای ویژه اکوادور سفارت را محاصره کردند، و حداقل یکی از ماموران در یورش تقریباً ناشناخته ای به اماکن دیپلماتیک، که قلمرو حاکمیت غیرقابل تعرض محسوب می شود، از دیوارها بالا رفت.
کارکنان سفارت مکزیک و خانوادههایشان روز یکشنبه اکوادور را ترک کردند و با یک خط هوایی تجاری به مکزیک بازگشتند، زیرا بازگشت آنها با هواپیمای ترابری نظامی به دلیل تنشهای شدید منتفی شد.
به گفته وزارت خارجه مکزیک، سفرای آلمان، پاناما، کوبا و هندوراس و همچنین رئیس اتاق اکوادور-مکزیک، مقامات و خانوادههایشان را به فرودگاه کیتو همراهی کردند.
لوپز اوبرادور این حمله را نقض آشکار حاکمیت کشورش خوانده است.
مکزیک همچنین خشونت فیزیکی علیه روبرتو کانسکو کنسول مکزیک را محکوم کرده است. وی توسط افسران هنگام تلاش برای جلوگیری از تهاجم به روی زمین هل داده شد.
روبرتو کانسکو کنسول مکزیک در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی محلی گفت: این اقدامی دیوانه وار بود.
محکومیت دولت های منطقه ای از اکوادور به سراسر طیف سیاسی از جمله نیکاراگوئه، آرژانتین، بولیوی، برزیل، شیلی، کلمبیا، کوبا، پرو و ونزوئلا سرازیر شده است.
لوئیس آلبرتو آرسه کاتاکورا,رئیس جمهور بولیوی، ، گفت که دولت او در حمایت از مکزیک، سفیر خود از اکوادور را فراخوانده و سفیر اکوادور در کشورش را برای توضیح احضار کرده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از این حمله نگران شد. اسپانیا، آلمان و اتحادیه اروپا بیانیه هایی صادر کردند و آن را به عنوان نقض معاهده وین محکوم کردند.
معاهده ۱۹۶۱، یک معاهده حاکم بر روابط بینالملل، بیان میکند که یک کشور نمیتواند به سفارتی در قلمرو خود نفوذ کند.
در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است: «حفاظت از یکپارچگی نمایندگیهای دیپلماتیک و کارکنان آنها برای حفظ ثبات و نظم بینالمللی، ارتقای همکاری و اعتماد بین کشورها ضروری است».
تنشها روز چهارشنبه پس از آن بالا گرفت که لوپز اوبرادور بین خشونتهای انتخاباتی سال ۲۰۲۳ در اکوادور، که در آن نامزد انتخاباتی فرناندو ویلاوینسسیو به قتل رسید آن را با جنایت در مکزیک پیش از انتخابات مجلس و ریاستجمهوری در ۲ ژوئن مقایسه کرد.
دولت اکوادور از اظهارات وی انتقاد کرد و آن را توهین آمیز خواند و گفت که این کشور همچنان در "عزا" برای ویلاوینسسیو، مخالف سرسخت فساد است.