پخش زنده
امروز: -
مرکز تسهیل تأمین مالی تولید و سامانه جدید تسهیلات تبصره ۱۸ قانون بودجه امروز در وزارت اقتصاد رونمایی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما آقای حسین بلبلی، کارشناس تأمین مالی مرکز تسهیل تأمین مالی تولید وزارت اقتصاد در گفتگو با برنامه سلام خبرنگار امروز دوم مرداد شبکه خبر به این دو موضوع پرداخت.
متن این گفتگو به شرح ذیل است.
حسین بلبلی: امروز دو رویداد مبارک در وزارت اقتصاد قرار است رونمایی شود؛ یکی مرکز تسهیل تأمین مالی تولید و دیگری سامانه تسهیلات تبصره ۱۸، ما دهه ۱۳۹۰ شاخصهای اقتصادی به ما نشان میداد که نرخ رشد اقتصادی به طور میانگین در آن دهه؛ زیر یک درصد بوده و از طرف دیگر ما نسبت تشکیل سرمایه ثابت به موجودی سرمایه کشور هم روند نزولی پیدا کرده است. این ضرورت در مجلس و دولت درک شده بود که اگر بخواهیم آن عقبماندگی را جبران کنیم، نیاز به این دارد که ما یک بسترهای قانونی، جدید و یک سری بسترهای اجرایی جدید را برای آن طراحی کنیم.
سؤال: که ذیل یک مرکز شکل گرفت؟
حسین بلبلی: بله، قانون جدیدی در مجلس با همکاری تنگاتنگ تیم اقتصادی دولت بالأخص وزارت اقتصاد که این طرح از سوی نمایندگان مجلس پیگیری شد ولی در آن جلسات که حدود دو سال به طول انجامید، همکاران وزارت اقتصاد حضور داشتند، رفت و برگشتهای خیلی خوبی صورت گرفته بود که نهایتاً قانون در اردیبهشت امسال ابلاغ شد. وقتی قانون به مراحل پایانی خود نزدیک شد، در وزارت اقتصاد برای اجرایی شدن بهتر این قانون و سرعت عمل مورد نیاز آن، اواخر سال گذشته بود که وزیر دستور داده بودند که ساز و کار وزارتخانه، متناسب با قانون به روز شود.
سؤال: کارکرد این مرکز چیست؟
حسین بلبلی: مهمترین کارکرد این مرکز؛ یکی راهبری دبیرخانه شورای ملی تأمین مالی تولید است که با آن قانونی که ذکر کردم یک شورایی تشکیل میشود متشکل از هفت نهاد که وزیر اقتصاد رئیس آن شوراست، رئیس کل بانک مرکزی، رئیس سازمان برنامه و بودجه....
سؤال: همه آنهایی که به نوعی پول دستشان است و میتوانند به تولیدکنندهها بدهند، درست است؟
حسین بلبلی: بله، عضو شورای ملی هستند و قرار است که یک سری آن همافزایی بین دستگاهی در آن شورا صورت بگیرد. قرار نیست مداخله ریز در هر دستگاه انجام دهند، ولی آن همافزایی....
سؤال: سیاستگذاری کلی را قرار شده انجام دهند؟
حسین بلبلی: بله.
سؤال: سامانه چه خدماتی قرار شده به تولیدکنندهها ارائه دهد؟
حسین بلبلی: تبصره ۱۸ قانون بودجه هر سال از قدیمالایام این را داشتیم، ولی راهبری؛ یعنی اجرایی شدن این تبصره از سال ۱۴۰۰ به وزارت اقتصاد منتقل شد. قبل از آن در سازمان برنامه بوده است.
سؤال:، چون راجع به یک تبصره میگوییم، تبصره ۱۸ شاید برای مخاطب خیلی ملموس نباشد که این تبصره ۱۸ دقیقاً چیست؟ عنوان تبصره ۱۸ را بفرمایید، البته تولیدکنندهها خیلی خوب میدانند چیست.
حسین بلبلی: از امسال شده تبصره دو قانون بودجه، یعنی جابهجایی در قانون بودجه هم داشتیم؛ بحث رشد اشتغال کشور، یعنی افزایش اشتغال کشور است و به عبارتی این سامانه درست است برای اجرایی شدن آن تبصره کار میکند، ولی یک رویکرد کلانتری نسبت به آن، این بوده که حمایتهایی که دولت از همه جوانب قرار است برای بهبود اشتغال کشور انجام دهد، ذیل این حمایتهای مالی؛ تجمیع و ذیل این سامانه انجام شود.
سؤال: یعنی ما باید که امیدوار باشیم که در حوزه اشتغال کشورمان، اتفاقهایی بهتر از سالهای گذشته خواهد افتاد با این تبصره و با راه افتادن این مرکز که این سامانه میافتد ذیل این مرکزی که قرار است امروز رونمایی شود؟
حسین بلبلی: بله. در مورد این سامانه توضیح دهم که تسهیلات مختلفی قرار است ذیل این سامانه داده شود که یکی بحث تسهیلات تلفیقی است که یک بخشی از منابع از سوی دولت تأمین میشود، بخش دیگری از سوی شبکه بانکی تأمین میشود که نسبت آن؛ یک سهم دولت و دو سهم شبکه بانکی است که تجمیع میشود و پرداخت میشود. این سامانه که آمده، قبلاً فرایند ناشفافی بوده، یعنی فرایند به صورت سیر غیرقابل نظارت؛ پروندهها از دستگاهها میآمده، وزارتخانه هم به عنوان یک واسط اجرایی و ناظر بوده، یعنی تخصیص....
سؤال: واسطهگریتان حل شد یا همچنان این واسطهگری ادامه دارد؟
حسین بلبلی: نه الان قرار شده که متقاضی در این سامانه درخواستش را میدهد، این سیری که قرار است اتفاق بیفتد، در سامانه از دستگاه اجرایی شروع میشود، استانها تأیید میشود.
سؤال: به لحاظ زمانی؛ روندش چقدر طول میکشد؟
حسین بلبلی: بستگی به این دارد که خود دستگاهها در اسرع وقت به آن بپردازند یا نه.
سؤال: و اگر دستگاهها تعلل کنند، آن وقت ناظرکدام سازمان و نهاد است؟
حسین بلبلی: وزارت اقتصاد است.
سؤال: میتواند دستوری را صادر کند؟
حسین بلبلی: میتواند رصد کند، فشار وارد کند که این چرا دارد به تأخیر میافتد؟ اگر قرار است رد شود، رد شود؛ دلایل ذکر شود، اگر قرار است تأیید شود، به مرحله بعدی انتقال پیدا کند.
سؤال: هنوز یک بحث آن تسهیلات یک به دو است که یکی دولت، دو بانک مرکزی میدهد و بقیه تسهیلات چه؟
حسین بلبلی: تسهیلات قرضالحسنه است که ۱۰۰ همت در سال گذشته، صدهزار میلیارد تومان سال گذشته بود که عملکرد آن ۶۰ هزار میلیارد بوده، انشاءالله با وجود این سامانه....
سؤال: ۴۰ هزار تا باقی ماند؟
حسین بلبلی: بله، ۱۰۰ هزار میلیارد هم در قانون بودجه ۱۴۰۳ دیده شده که از طریق نهادهای حمایتی مثل کمیته امداد، بنیاد مستضعفان و ... هر کدام سهم مشخصی پرداخت میکنند. یک نوع تسهیلات دیگری داریم؛ تسهیلات روستایی. امروز قرار است دو تفاهمنامه با حضور وزرای نیرو و وزرای جهاد کشاورزی در کنار وزیر اقتصاد امضا شود که آن مربوط به این منابع بازگشتی حاصل از این تسهیلات...،