• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۸۴۹۱۲
تاریخ انتشار: ۲۱ دی ۱۴۰۴ - ۱۷:۴۸
سیاسی » مناسبت ها

امیری که دغدغه ملت داشت

امیرکبیر از مفاخر بزرگ ایران است که توانست در طول دوران صدارت خود منشا حوادث و دستاورد‌های بزرگی برای ایران و مردم باشد.

امیری که دغدغه ملت داشت

به گزارش گروه تاریخ خبرگزاری صدا و سیما؛ سینی غذا را که برد داخل استاد مشغول درس دادن به پسرهابود همان گوشه اتاق ایستاد تا درس آقازاده‌های قائم مقام تمام شود. بار‌ها شده بود که درس استاد طولانی می‌شد و او در گوشه‌ای منتظر می‌ماند و به حرف‌های استاد گوش می‌داد این شد که درروز آزمون قائم مقام از پسرانش، میرزا تقی خان سینی غذا به دست، به جای پسران او که ازجواب عاجز مانده بودند، پاسخ‌ها را با شرح و زیبایی تمام ارائه کرد.

میرزا محمد تقی در (۱۱۸۶) در خرامن از توابع اراک زاده شد. پدرش محمد قربان آشپز و ناظر دستگاه قائم مقام فراهانی بود مادرش (فاطمه سلطان) دختر استاد شاه محمد بنا اهل خرامان و شاغل در دستگاه قائم مقام بود. او در خاندان قائم مقام پرورش یافت و با سیاست و اوضاع احوال مملکت از نزدیک آشنا شد.

این بود که در دوره صدارت سه سال و سه ماه (۳۹ ماهه) خود، که با برتخت سلطنت نشستن ناصرالدین شاه قاجار آغاز شده بود کمر همت بر رفع مشکلات کشور بست تلاشی که نشان از بینش بالای او عمق ایران دوستی وی داشت چنانکه رابرت واتسون، نویسنده مشهور انگلیسی درباره او چنین می‌نویسد: 
«اگر میرزا تقی خان می‌ماند و اندیشه‌های خود را به انجام می‌رساند، بدون تردید در زمره کسانی شمرده می‌شد که به باور برخی از سوی خدا، به رسالت تاریخی برگزیده شده‌اند!»

اقدامات امیرکبیر در مدت صدارت
تاسیس دارالفنون
امیرکبیر که پیش از رسیدن به مقام صدارت برای انجام مأموریت‌هایی حکومتی به روسیه سفرکرده بود با دیدن پیشرفت‌های علمی و اجتماعی آنها تصمیم به گسترش علم و دانش در کشور گرفت تا کشورش را که به قول خودش رو به ویرانی می‌رفت نجات دهد. او تأسیس مدرسه‌ای برای آموزش علوم مدرن را در دستور کار قرار داد راه اندازی دارالفنون به عنوان اولین مرکز آموزش عالی برای تربیت متخصصان ودانشمندان از جمله خدماتی بود که امیرکبیر در جهت آگاه سازی جامعه انجام داد هر چند در هنگام افتتاح آن خود در آتش فتنه مخالفان گرفتار شده بود.

کاهش نفوذ بیگانگان
امیرکبیرکه زخم قراردادهایی، چون ترکمنچای و گلستان را که در دوران فتحعلیشاه قاجار منعقد شده بود بر دل داشت پس از رسیدن به قدرت کاهش نفوذ بیگانگان را در دستور کار قرار داد به همین دلیل با وجود اینکه روس‌ها تمایل زیادی نشان دادند تا امیر را مورد حمایت کنسولی یا معنوی خویش قرار دهند؛ او از این کار طفره می‌رفت. به گفته آرتور دو گوبینو، دیپلمات و خاورشناس فرانسوی امیرکبیر به اروپاییان نظر خوبی نداشت، وی می‌خواست دست آنان را از امور کشور کوتاه کند؛ اما از سوی دیگر به معلومات نظامی و مهارت صنعتی آنان نیاز داشت، بنابراین از معلمان کشور‌هایی برای تعلیم در دارالفنون استفاده کرد که منافع مستقیم سیاسی و اقتصادی در ایران نداشتند.

مبارزه با فساد
امیر کبیر فساد و نفوذ افراد سودجو در دربار را از عمده‌ترین موانع رشد و پیشرفت کشور می‌دانست او با رشوه خواری به مبارزه برخاست و دستور داد دریافتی‌های بی‌حساب و مواجب بی‌جهتی که درباریان و صاحب منصبان از دستگاه‌های دولتی می‌گرفتند، قطع شود. او همچنین برای مأموران دولتی حقوق ثابت تعیین کرد زیرادر اغلب دوره‌های حکومتی در ایران امرا و دیوانیان و سربازان قشون به جز مالیات، اموالی را تحت عنوان هدیه و انعام و آذوقه و مژدگانی از مردم مطالبه می‌کردند. امیرکبیر با این کار باعث قطع درآمد‌های نامشروع صاحب منصبان، درباریان و نظامیان شد.

جامعه‌ای بیدار
باور امیرکبیر به نقش مردم و نیاز به آگاهی عمومی برای پیشرفت، که با ایجاد رسانه و مطبوعات پیگیری می‌شد زمینه گسترش مطبوعات را فراهم آورد و اولین شماره روزنامه وقایع اتفاقیه در سال سوم سلطنت ناصرالدین‌شاه قاجار در ۱۸ بهمن ۱۲۲۹ خورشیدی (برابر با ۷ فوریه ۱۸۵۱ میلادی) و به کوشش امیرکبیر منتشر شد و این بود که مردم از اصلاحات و سازندگی‌هایی که امیرکبیر در دوران صدارت خود انجام می‌داد اگاه‌تر می‌شدند و نسبت به حقوق و قوانین آگاه شده و کمتر در اثر ناآگاهی مورد ظلم قرار می‌گرفتند.

عزل و قتل امیرکبیر
درحالیکه امیرکبیردرحال اصلاحات سیاسی، اجتماعی، دینی و علمی ایران بود درباریان مشغول توطئه چینی برای از میان برداشتن او بودند، زیرا آنچه مسلم بود، اقدامات او در تحدید مستمری درباریان و قطع امتیازات بی‌حد و حصر و دور از قانون آنان و کوتاه کردن دست انگلیس و روس سبب خشم و دشمن تراشی برای وی خواهد شد.

جیمز فریزر، مأمور انگلستان در ایران که به صورت جهانگرد وارد کشور شد، در مورد امیرکبیر و مانع بودن او در مقابل سیاست‌های انگلیس گزارشی نوشت که در نهایت منجر به کشته شدن قائم مقام شد: بدیهی است در مرحله اول باید از دست وزیری که باعث اصلی همه این بدبختی‌هاست خلاص شد، کسی که پادشاه خود را در بردگی مطلق نگاه می‌دارد، کسی که در هر مورد، فقط نقش خود را ایفا می‌کند و به پیشبرد نظرات خویش توجه دارد، درحالی که با روش معینی به نظر می‌آید هر پیشنهاد انگلیس را خنثی می‌سازد و با آن مخالفت می‌کند چنین کسی هرگز نمی‌تواند در راه اصلاحات اساسی گام بردارد... کسان دیگری هم هستند؛ اشخاصی که اهمیت و ارتقای خودشان را مدیون نفوذ انگلیس می‌دانند و در نتیجه نسبت به قدرت انگلیس حساسیت دارند و در دست دولت انگلیس آلت و وسیله مطلوبی خواهند بود شاه خوشحال خواهد شد که از این بردگی نجات پیدا کند و اگر مطمئن به پشتیبانی موثری باشد، در این زمینه همکاری خواهد کرد. قائم مقام، دوستان بسیار کمی دارد و دشمنان خیلی زیاد، به طوری که کار اگر با مهارت انجام شود، سقوط او را یک مسأله ساده‌ای می‌کند.

سرانجام در نتیجه دشمنی‌های دولت‌های استعماری به خصوص دولت انگلیس و درباریان علیه امیرکبیر، ناصرالدین شاه وی را از صدارت خلع کرده و تنها عنوان فرمانده کل قشون را برای او باقی گذاشت. چند روز بعد هم او را به حکومت کاشان منصوب کرد و در حقیقت او را تبعید نمود. آن گاه همه عناصر مخالف داخلی و خارجی که در زمان صدارت امیرکبیر در کمین نشسته بودند، از ترس تغییر نظر شاه و عفو امیرکبیر، دست به دست هم دادند و حکم قتل او را از شاه گرفتند.

سرانجام این صدراعظم لایق و با کفایت، در روز جمعه ۲۰ دی ماه ۱۲۳۰ در ۴۳ سالگی در حمام فین کاشان به قتل رسید.

کالبد امیر را ابتدا در همان کاشان دفن کردند، اما به اصرار همسرش عزت الدوله جسد او را چند ماه بعد به کربلا حمل کردند و در اتاقی که در آن به سوی صحن امام حسین (ع) باز می‌شود به خاک سپردند.

اینکه مهدعلیا مادر ناصرالدین شاه و مادرهمسر امیرکبیر پس از مرگ امیر به شاه می‌نویسد: «امیر شاهزادگان بیچاره را کمتر از سگ کرده بود» اوج خشم درباریان از امیر بود که بی‌اختیار از زبان مهدعلیا صادر شده بود.
در واقع آنچه موجبات عزل امیرکبیر و مرگ وی را فراهم آورد، بیشتر از آنکه نتیجه جدی نگرفتن خطرات اقدامات سازنده وی باشد، ثمره پافشاری وی بر مبارزه با فساد و اصلاح کشور و اعتقاد عمیق بر پیشبرد آن بود.

پژوهشگر و نویسنده: طیبه السادات حسینی

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اصفهان، میزبان سی ‌و هشتمین نشست سازمان جهانی گردشگری
برگزاری هفتمین اجلاس نماز اصفهان
افتتاح مرحله دوم گلخانه در دولت آباد شهرستان برخوار
فرصت های نوظهور اقتصادی کشورمان در غرب آفریقا
«آن روز که سنگ بارید» و «جزیره آدم خوب‌ها»، از شبکه مستند
بهره برداری از نیروگاه خورشیدی ۶۰ کیلوواتی در استانداری خوزستان
آموزش و آزمون شرط صدور پروانه برای مشاوران املاک و خودرو در خوزستان
احیا ۶۰۰ قنات کشور با طرح‌های آبخیزداری
ایرانیان کارکرد رُعب‌افکنی آمریکایی‌ها را مختل کرده‌اند
پیوند خلاقانه سرگرمی و آموزش مفاهیم قرآن کریم
عملیات روشنایی سه نقطه حادثه خیز محور دزفول به شوشتر
فعالیت ۱۳ هزار کمباین مهاجر در ایران
بازدید معاون حقوقی قوه قضائیه از مراکز قضایی شهرستان نظرآباد
کشف لوازم خانگی قاچاق از یک شناور
خوانش آیه‌ها از زبان نقش‌ها و رنگ‌ها
کنده تراش تجهیزی نوین در بهبود کیفیت فضای سبز
ضرب‌الاجل استاندارسازی شهربازی‌ها و مراکز خدماتی لرستان
اعلام زمان نشست خبری سرمربیان استقلال و پیکان
طنین دلنشین کلام وحی در بین خانواده‌ها
البرز یکی از استان‌های پیشرو در مبارزه با تغییر کاربری غیرمجاز
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ثریا آقایی به کشور بازگشت
سقوط یک فروند بالگرد در درچه اصفهان
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا
تغییر مسیر خط ۸۰ اتوبوسرانی اصفهان
ترکیه ادعای برنامه‌ریزی برای حمله به ایران در صورت اقدام آمریکا را رد کرد
اعلام آمادگی دولت برای حضور در دانشگاه‌ها
باید به طور کامل در کنار حوزه کارگری ایستاد
تخت روانچی: آماده‌ایم هرچه سریع‌تر به توافق برسیم
عکس‌های منتخب خبری جهان/ ۵ اسفند ۱۴۰۴
پیش بینی ۴ ایستگاه نوروزی برای راهنمایی و پذیرایی از مسافران نوروزی در میبد
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود
پزشکیان: به دنبال ناامنی و تنش در منطقه نیستیم
رسیدگی به شکایت داوطلبان رد صلاحیت شده شورا‌ها
۶ اسفند، آخرین فرصت برای نام نویسی در آزمون استخدامی
کاخ سفید: گزینه اول ترامپ برابر ایران همواره دیپلماسی است
اعلام جرم علیه دهیاران متخلف در مازندران  (۳ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
عراقچی: احتمالا پنجشنبه با ویتکاف در ژنو دیدار می‌کنم  (۱ نظر)
واگذاری قطعات زمین در کرمان  (۱ نظر)
استقبال از ناوگروه نیروی دریایی سپاه  (۱ نظر)
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
اعلام محل‌های مجاز تخلیه نخاله در ارومیه  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
تسلیم نشدن ایرانی‌ها  (۱ نظر)
الزام نانوایی‌های سنگکی و بربری زنجان به پخت نان تا یک ساعت پس از افطار در روزهای تعطیل  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
افتتاح طرح‌های صنعت برق در ۳ استان کشور  (۱ نظر)