• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۰۷۴۷۱
تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۵
اقتصادی » کشاورزی، روستا و عشایر

ارتقاء عملکرد صنایع دام و طیور با حذف ارز ترجیحی

کارشناس حوزه امنیت غذایی با تأکید بر اهمیت افزایش بهره‌وری در صنعت دام و طیور، گفت: با حذف ارز ترجیحی زمینه برای موضوعاتی مانند افزایش ضریب تبدیل فراهم می‌شود.

ارتقاء عملکرد صنایع دام و طیور با حذف ارز ترجیحی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مهدی خداوردی پرداخت ارز ترجیحی برای واردات نهاده‌های دامی را سبب ساز بی انگیزگی تولیدکنندگان برای ارتقاء عملکرد دانست و گفت: تا زمانی که ذرت و کنجاله سویای ارزان‌قیمت در اختیار تولیدکننده قرار می‌گیرد، نباید انتظار بهبود ضریب تبدیل را داشت. چراکه وقتی نهاده ارزان است، تولیدکننده ترجیح می‌دهد خوراک بیشتری مصرف کند تا اینکه به سراغ فناوری، مدیریت علمی تغذیه و افزایش بهره‌وری برود و این مسئله مستقیماً امنیت غذایی کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی افزود: اصلاح نرخ ارز ترجیحی، اگر به‌درستی اجرا شود، می‌تواند به بهبود بهره‌وری تولید کمک کند، اما هم‌زمان باید به موضوع بسیار مهم تنوع‌بخشی به جیره دام و طیور توجه داشت. ذرت، سویا و جو که امروز پایه اصلی خوراک دام و طیور هستند، در واقع خوراک‌های لوکسی‌اند که نتیجه سیاست‌های اقتصادی گذشته و واردات با ارز ارزان‌قیمت محسوب می‌شوند. در چنین شرایطی، طبیعی است که تولیدکننده انگیزه‌ای برای استفاده از نهاده‌هایی مانند سورگوم، ترتیکاله، گندم دامی یا کنجاله آفتابگردان که قابلیت تولید داخلی و سازگاری اقلیمی دارند، نداشته باشد.

خداوردی با اشاره به مخاطرات سیاست‌های ارزی تصریح کرد: راهبرد تنوع‌سازی خوراک دام و طیور در شرایط ارز ترجیحی اساساً امکان تحقق نداشت. با این حال، در فرآیند حذف ارز ترجیحی یک خطر جدی وجود دارد و آن، تکرار تجربه تلخ سال ۱۴۰۱ است. در آن دوره، تثبیت نرخ ارز واردات کالا‌های اساسی به یکی از چالش‌های اصلی تبدیل شد. امروز لازم است این موضوع مورد توجه قرار گیرد.

این کارشناس حوزه امنیت غذایی همچنین تسریع و جدیت در عملیاتی ساختن سایر برنامه های مرتبط با حذف ارز ترجیحی را ضروری خواند و ادامه داد: قرار بود با آزادسازی نرخ ارز، ارز‌های غیرنفتی وارد چرخه تأمین کالا‌های اساسی شوند، اما تاکنون این اتفاق به‌صورت مؤثر رخ نداده است و اگرچه سیاست‌های پولی و بانکی در حوزه اختیارات بخش کشاورزی نیست، اما در سطح کلان، مدیریت هوشمند نرخ ارز یک ضرورت اساسی برای پایداری امنیت غذایی کشور است.

خداوردی تصریح کرد: در صورت کنترل منطقی نرخ ارز و حمایت هدفمند از تولیدکننده و مصرف‌کننده، فرصت مناسبی برای حرکت به سمت خوداتکایی در تولید کالا‌های اساسی فراهم می‌شود.

وی با اشاره به ظرفیت‌های مغفول کشور در این حوزه گفت: یکی از ظرفیت‌های مهم، مرغ بومی است. ما این امکان را داریم که بخشی از تخم‌مرغ کشور را از مسیر غیرصنعتی تأمین کنیم، اما متأسفانه مراکز اصلاح نژاد مرغ بومی با کمبود منابع و حتی تهدید تعطیلی مواجه‌اند. این در حالی است که حفظ و ارتقای ذخایر ژنتیکی، یک وظیفه حاکمیتی و بخشی از امنیت غذایی کشور محسوب می‌شود.

خداوردی افزود: تجربه کشور‌های دیگر نشان می‌دهد که استفاده از تولید غیرصنعتی کاملاً امکان‌پذیر است. روسیه حدود ۲۰ درصد تخم‌مرغ خود را از این مسیر تولید می‌کند و این سهم در چین حتی بیشتر است، اما ما تاکنون از این ظرفیت به‌درستی استفاده نکرده‌ایم. این مسئله تنها به مرغ بومی محدود نمی‌شود و سایر ذخایر ژنتیکی دامی و گیاهی کشور نیز به همین سرنوشت دچار شده‌اند، در حالی که این ذخایر یک ثروت ملی به شمار می‌روند.

وی در ادامه با اشاره به الگوی کشت اظهار کرد: در محصولاتی مانند ذرت و سویا، به‌دلیل محدودیت‌های آبی و شرایط اقلیمی، امکان خودکفایی کامل وجود ندارد، اما این به معنای ناتوانی کشور در افزایش ضریب خوداتکایی نیست. توسعه کشت گیاهان مقاوم به خشکی و سازگار با اقلیم مانند سورگوم، کلزا و کاملینا می‌تواند نقش مهمی در این مسیر ایفا کند. برخی از این محصولات حتی ظرفیت کشت دیم را نیز دارند.

این کارشناس حوزه امنیت غذایی خاطرنشان کرد: در برنامه هفتم توسعه، به‌صراحت تأکید شده که حمایت‌های دولتی باید مبتنی بر الگوی کشت باشد، اما به نظر می رسد که اجرای این سیاست تاکنون جدی گرفته نشده است. بدون مدیریت منابع آب و اصلاح الگوی کشت، امنیت غذایی کشور با چالش‌های جدی مواجه خواهد شد.

خداوردی در پایان تأکید کرد: خودکفایی اسمی کافی نیست؛ وقتی نهاده‌ها، ماده ژنتیکی و خوراک تولید محصولاتی مانند مرغ و تخم مرغ وارداتی است، امنیت غذایی شکننده خواهد بود و مسیر درست، حرکت به سمت خوداتکایی واقعی مبتنی بر اقلیم، بهره‌وری و استفاده از ظرفیت‌های داخلی کشور است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اولویت‌بخشی به سیاست‌های ضدتورم، کلید گره‌گشایی از زندگی مردم است
مقاله پژوهشگران توزیع برق زنجان در مجله نیچر چاپ شد
نشت‌یابی بیش از ۷ هزار و ۸۴۴ کیلومتر شبکه گاز در استان زنجان
ورود وزیر امور خارجه کشورمان به مسقط
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۷ بهمن ۱۴۰۴
برگزاری دوره مربیگری درجه ۳ جودو بانوان در زنجان
توسعه بومگردی در روستا‌های استان زنجان
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۷ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
شمار میراث ملی استان زنجان به ۹۶۱ رسید
نقش برجسته آذربایجان‌غربی در صیانت از امنیت و ارزش‌های انقلاب اسلامی
هجدهمین یادواره سرداران و ۲۰۷ شهید سرافراز ایل شوهان در ایلام
استمرار فعالیت سامانه بارشی در سمنان
افتتاح نمایشگاه هنری برای ایران در اسکو
شکست شهرداری گرگان مقابل الوحده سوریه در سوپر لیگ بسکتبال غرب آسیا
روایتگری حاج حسین یکتا در شب‌های بله‌برون شلمچه؛ از دفاع مقدس دیروز تا جنگ تحمیلی امروز
نایب‌قهرمانی کشتی آزاد ایران در جام اوپن زاگرب
تساوی تیمهای تبریزی در لیگ برتر فوتبال نونهالان کشور
بهره‌برداری از ۱۴ طرح مخابراتی در شهرستان باروق
صعود شاهین سبزی به نیمه‌نهایی اسنوکر کمتر از ۲۱ سال آسیا
تأکید بر جهاد تبیین و انتقال دستاورد‌ها و ارزش‌های انقلاب به نسل جوان در همایش یاوران انقلاب در سردشت
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
جنگ با آمریکا، بعید است، اما اگر رخ دهد، ما نمی‌ترسیم
ایران در آستانه کسب نشان طلای فوتسال جام ملت‌های آسیا
پاسخ عراقچی به یاوه گویی‌های صدراعظم آلمان
باران و برف در نوار ساحلی خزر، شمال شرق و شرق کشور
عکس‌های منتخب خبری جهان/ ۱۶ بهمن ۱۴۰۴
عراقچی: مذاکرات روز جمعه در مسقط برگزار می‌شود
ساخت ۸۰ واحد مسکونی برای مددجویان کمیته امداد
اعطای ۱۰ روز مرخصی به مناسبت دهه فجر به مددجویان زندان نقده
تسریع در ترخیص کالا‌های فاسدشدنی و رسوبی در انبار‌های گمرکات کردستان
افتتاح و توسعه مراکز انتظامی گامی مؤثر در ارتقاء خدمات رسانی به مردم
استرداد متهم کلاهبردار به کشور
توسعه خدمات الکترونیک قضائی در زمینه خدمت‌رسانی به مردم
کشف کالای قاچاق در مرز‌های سیستان و بلوچستان
آزادی ۱۳ مددجوی زندان مرکزی ارومیه در جشن نیمه شعبان
ایران قدرت بازدارندگی خود را تقویت کرده است
برای او که خواهد آمد  (۱ نظر)
کاهش ترافیک شهری کرج با اجرای ۴ طرح عمرانی  (۱ نظر)
عراقچی: مذاکرات روز جمعه در مسقط برگزار می‌شود  (۱ نظر)
الزام ادارات به نصب نیروگاه های پشت بامی خورشیدی  (۱ نظر)
ما استادان دانشگاه، خود را پاسدار انقلاب اسلامی می‌دانیم  (۱ نظر)
مصرف گاز مرز ۵۴۰ میلیون مترمکعب را رد کرد  (۱ نظر)
۵۴ روستای خراسان رضوی از راه آسفالت بهره‌مند شدند  (۱ نظر)