پخش زنده
امروز: -
نخستین فصل کاوش در محوطه تاریخی «خان باجیسرا» در ماسوله استان گیلان، برای تکمیل مدارک ثبت جهانی منظر فرهنگی ماسوله کلید خورد.
به گزارش خبرگزاری صداو سیما ، سرپرست هیأت باستانشناسی محوطه «خان باجیسرا» ، از آغاز نخستین فصل کاوشهای میدانی در این محوطه تاریخی واقع در حریم منظر فرهنگی ماسوله خبر داد و گفت: این کاوشها با هدف تکمیل مستندات پرونده ثبت جهانی ماسوله انجام شد اما منجر به شناسایی محوطهای استقراری و کارگاهی شامل کورههای ذوب آهن اسفنجی، بقایای شیشهگری، سیلیس و فلز مس شده است.
عبدالرضا مهاجرینژاد، افزود : این فعالیتها با رویکرد تهیه اسناد و مدارک فنی برای ثبت جهانی منظر فرهنگی ماسوله به اجرا درآمد و در جریان آن، شواهد قابلتوجهی از یک محوطه استقراری و کارگاه ذوب فلزات شناسایی شد.
وی با تأکید بر ارزش علمی و تاریخی این کشفیات گفت : در این کاوشها، دادهها و شواهد بیسابقهای از چرخه کامل ذوب سنگآهن تا استحصال آهن اسفنجی بهدست آمده است. همچنین در بخش موسوم به ترانشه ۳، بقایای مرتبط با تولید فراوردههایی نظیر شیشه، سیلیس و فلز مس نیز شناسایی شد که اهمیت ویژهای در تحلیل الگوی صنایع دستی و فناوری در این منطقه دارد.
مهاجرینژاد افزود : کشف حجم چشمگیری از سربارههای ذوب، دمیها و هواکشهای سفالی در این محوطه، نشان از فعالیت مستمر کارگاههای صنعتی در بازهای طولانی از زمان دارد و این امر، جایگاه محوطه «خان باجیسرا» را بهعنوان یکی از نمونههای ارزشمند از فناوری فلزگری تاریخی، تثبیت میکند.
وی با اشاره به مطالعات تطبیقی انجامشده، گفت : بر اساس شواهد و قرائن باستانشناسی و همچنین مقایسه تطبیقی فرم و ساختار کورهها، این محوطه به اواخر دوره سلجوقی تعلق دارد و تحت تأثیر مستقیم سنتهای فلزگری در آسیای مرکزی شکل گرفته است.
سرپرست هیأت باستانشناسی افزود : این کاوش با حضور و مشارکت علمی پنج نفر از استادان و دانشجویان علوم میانرشتهای از دانشگاههای معتبر علمی و آکادمیک کشور چین به مدت دو هفته انجام شد و از حیث تبادل دانش فنی و ارتقای ظرفیت مطالعات بینالمللی نیز حائز اهمیت فراوان است.